$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

מחצית ממפוטרי מגה: מעל גיל 49, ותק נמוך

פילוח מפוטרי רשת המזון חושף את המציאות העגומה של 834 איש: מבוגרים ונעדרי מקצוע מבוקש שיתקשו במציאת עבודה חדשה. מחצית מהמפוטרים לא נכללו בהסכם הקיבוצי

גיל קליאן 06:5813.08.15

קופאית בת כמעט 50 – זאת המפוטרת הממוצעת מרשת מגה, האישה שתשלם את מחיר מחדלי הנהלת הרשת לאורך השנים, כך עולה מפילוח של מפוטרי מגה שהגיע לידי "כלכליסט". מחצית מתוך 834 המפוטרים הם בני יותר מ־49, והתפקיד השכיח ביותר הוא עובדי קופה.

 

הפיטורים וסגירת הסניפים ננקטו בניסיון להבריא את מגה, ולהימנע מהקפאת הליכים, אחרי שנים שסומנה כרשת החלשה ביותר בשוק המזון, ולאחר שמנהל אחר מנהל לא

הצליחו להביא למפנה בעסקיה.

הפיטורים סוכמו בין הנהלת מגה החדשה, בראשות רביב ברוקמאייר, ובין יו"ר ועד מגה אייל אלי ויו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן. את השפעת הוועד ניתן לזהות בבירור: העובדים הזמניים, שאינם נכללים בהסכם הקיבוצי, מהווים 30% ממצבת העובדים, אולם שיעורם בקרב המפוטרים מגיע ל־50%. בהתאם לכך הוותק החציוני של המפוטרים הוא 4 שנים בלבד.

 

 

למרות הוותק הדל, 37% מהמפוטרים הם מבוגרים בני 60־51. מרביתם חסרי השכלה אקדמית ומקצוע הדורש מיומנות גבוהה, מה שיקשה עליהם עוד יותר למצוא עבודה.

אחד המקצועות המבוקשים בשוק המרכולים, שהשכר עליו מתקרב לשכר הממוצע במשק, הוא מקצוע הקצב. אלא שמכלל מפוטרי מגה רק 9% הם עובדי קצבייה, 75 במספר.

הקבוצה הגדולה ביותר של מפוטרים היא עובדי הקופות, שמהווים 27% מהמפוטרים, ועובדי השירות והסדרנות, שמהווים 21%. מקבוצת מנהלי הסניפים והמחלקות פוטרו 69 איש, כ־8% מכלל המפוטרים. קבוצה זו, שהיא כנראה בעלת השכר הגבוה ביותר, ככל הנראה תתקשה פחות במציאת עבודה.

 

אחד הגופים שמנסה לסייע כעת למפוטרים במציאת קריירה חדשה היא קרן מעגלים, שפועלת במימון מדינה ומטרתה לספק שירותי הסבת מקצוע לעובדים מבוגרים. הקרן תשתתף בכנס שתקיים מגה בשבוע הבא כשירות למפוטרים. בכנס ישתתפו גם מעסיקים פוטנציאליים, כגון שופרסל, פתאל, שטראוס ואסם, ונציגי שירות התעסוקה וביטוח לאומי יספקו למובטלים החדשים מידע על זכויותיהם.

 

כ־300 מעובדי מגה יהיו זכאים לסיוע מקרן מעגלים על חשבון המדינה. הקריטריונים לזכאות הם 20 שנות ותק במקצוע שוחק או גיל מעל 50 ועם 7 שנות ותק במקצוע שוחק. מעגלים תציע שלושה מסלולים לעובדים: הסבות מקצוע למפוטרים; הכשרות ושדרוגים מקצועיים לעובדים שינוידו בתוך מגה לתפקידים אחרים; ומימון פנסיה מוקדמת לעובדים שנמצאים שנתיים לפני גיל הפרישה. יפה ויגודסקי, יו"ר קרן מעגלים: "לצערנו, לרוב מדובר באנשים קשי יום, אשר כל חייהם עבדו באותה עבודה שוחקת ואינם מוכשרים לבצע עבודות מסוגים אחרים. כדי לסייע לאוכלוסייה זו הוקמה קרן מעגלים".

 

סניף של מגה בעיר סניף של מגה בעיר צילום: אוראל כהן

 

רשת בשיקום: "בינתיים חזרנו לשגרה"

עובדי מגה נהנים מחידוש זרם הלקוחות, אך מודאגים מתקופת החגים הגורלית

 

חודש אחרי שאושר הסדר החוב של רשת מגה, הספקים מתחילים לחזור לרשת הקמעונאות ולפחות על פי עדויות העובדים, גם זרם הקונים גדל, בקצב מתון אך יציב, אלא שתקופת המבחן של הרשת תהיה תקופת החגים.

 

"אני מקווה שההנהלה תיערך בהתאם כי בחגים אנחנו חייבים להצליח", אמר ל"כלכליסט" עובד באחד מסניפי הרשת באזור המרכז. "כמעט חזרנו להיות כמו שהיינו פעם. מה שכן, לא כל הסחורה הגיעה בחזרה לחנויות, אולי 10% חסרים אבל אלה דברים קטנים יחסית". לדברי העובדים, כל סניף מבצע השלמות מוצרים עם סניפים אחרים, וגם קרה בסניף במרכז שעובד נשלח לשוק כדי לקנות מוצרים שחסרו בסניף, וקיבל החזר מהקופה הקטנה.

 

אייל אלי, יו"ר ועד עובדי מגה: "החגים יהיו נקודת המפנה שלנו. בהנהלה מודעים לזה ומתכוונים לצאת במבצעים ולהכין את הסניפים כמו שצריך".

 

"בינתיים באמת הכל בסדר וחזרנו לשגרה, אבל אנחנו לא יודעים אם יהיה בום ואם כן אז מתי הוא יבוא. עוד חודש? עוד שנה? ברור לנו שהפתרונות הנוכחיים הם זמניים עד שהעסק יתייצב, אבל לא יודעים כמה זמן המצב הזמני הזה יימשך", מספרים העובדים.

מיקי פלד

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x