"טרה חייבת 20 מיליון שקל על טיפול בשפכים"
תאגיד מי אביבים טוען לחוב של המחלבה הישנה של טרה בתל אביב. לכלכליסט נודע שהצדדים מנהלים מגעים להסדר תשלום מופחת
כשנה לאחר שמחלבת טרה העתיקה את פעילותה לאזור נתיבות, ל"כלכליסט" נודע כי תאגיד המים של תל אביב־יפו, מי אביבים, דורש ממנה 19.8 מיליון שקל על עלויות טיהור שפכים לשנים 2011–2012.
טרה, שנמצאת כיום בבעלות החברה המרכזית למשקאות (קוקה־קולה ישראל), החלה כמחלבה קטנה במרכז תל אביב, ועם השנים הרחיבה את פעילותה. בשונה ממפעלי מזון גדולים המקימים בסמוך להם מתקני טיפול בשפכים, טרה נמנעה מהקמת מתקן כזה. זאת ככל הנראה על רקע כוונתה להעתיק את המפעל לאזור תעשייה, כוונה שיצאה לפועל לפני כשנה עם המעבר לנתיבות. במהלך השנים הותירה טרה את הטיפול בטיהור השפכים לעיריית תל אביב ובתמורה שילמה לטענתה, את עלויות הטיפול בכל שנה.
בשונה משפכים ביתיים שבהם אין מזהמים, השפכים של מפעלי תעשייה מכילים שלושה מרכיבים המחייבים טיפול: שמנים הגורמים להצטברות גושי שומן הסותמים את צנרת הביוב, מלחים שמכוני הטיהור לא מסוגלים להפריד מהמים המועברים אחרי תהליך הטיהור לחקלאות, ומתכות כבדות כמו כספית, קדיום ומגנזיום המגיעות בהשקיה לקרקע וממנה לגידולים ולבני האדם הצורכים אותם.
לדברי גורם באקודן, היחידה לאיכות הסביבה במי אביבים, שפכי המחלבות מכילים בעיקר מלחים ושמנים. "טרה הזרימה עשרות אלפי קוב של שפכים בשנה. במשך שנים המחלבה לא הקימה מתקן לטיפול בשפכים, שכרוך בהשקעה של מיליוני שקלים בודדים, ולפני שנה וחצי נוצר צורך להחליף את צינור הביוב הראשי ברחוב יגאל אלון שבו פעלה המחלבה, בהוצאה של כ־3 מיליון שקל. מחישובים שנערכו עלות כל הטיפול הסתכמה ב־19.8 מיליון שקל".
בסביבת טרה טוענים כי בעקבות דרישת התשלום התנהל משא ומתן בין היועצים המשפטיים של החברה למי אביבים והצדדים הגיעו לפשרה במסגרתה שילמה טרה בשנה שעברה 2 מיליון שקל בתמורה לטיפול בשפכים שהזרימה לאורך השנים. מנגד אומרים באקודן כי "ההסכם של טרה נחתם בכלל מול העירייה לפני הקמת תאגיד המים, שקבע כללים חדשים לחישוב עלויות טיפול בשפכים. החישוב לפי הכללים של התאגיד הוביל לחיוב בסך כ־20 מיליון שקל. אנחנו מבינים שזו דרישה לא מידתית, ולכן אנו מנהלים מו"מ עם היועצים המשפטיים של טרה להגיע לפשרה שאנו מעריכים בכ־5 מיליון שקל".
בטרה בחרו שלא להגיב לדברים.