ספר פתוח: המדינה לא ערוכה ליישום חוק הספרים שייכנס בקרוב לתוקף
אף שהחוק המגביל מבצעים על ספרים חדשים ייכנס לתוקף בעוד שלושה שבועות, משרד הכלכלה שאמור לפקח על יישומו ערוך למשימה באופן חלקי בלבד. כבר יש תקציב ותקנים לפקחים, אבל אלה טרם גויסו וגם מערכת המחשוב החיונית לחוק לא מוכנה
שלושה שבועות לפני כניסתו לתוקף של חוק הספרים, שנועד להגביל את המבצעים על ספרים חדשים ולמנוע אפליה של מוציאים לאור על המדף, נראה כי המדינה שאמורה לפקח על החוק עדיין לא ערוכה ליישומו.
- לבנת והמו"לים: סטימצקי מחבלת בחוק הספרים
- הסוף ל-4 במאה? חוק הסופרים עבר בקריאה שנייה ושלישית
- עודד מודן: "לא נוכל למכור ספרים במחירים שגופים ממשלתיים מבקשים"
ל"כלכליסט" נודע כי במשרד הכלכלה שאמון על אכיפת החוק טרם הקימו את מערכת המחשוב שאמורה לקלוט ממוציאים לאור ומרשתות הספרים את הנתונים הרבים הדרושים לצורך יישום החוק, ובכלל זה מידע על מכירות, מחירים, הנחות ושטחי מדף. "הקמת מערכת לוקחת פרק זמן שניתן להעריך במספר רב של חודשים", אמר דני טל, הממונה על יישום החוק במשרד הכלכלה. טל מונה לתפקיד בסוף 2013 ופועל כיום במרץ להשלמת היערכות המשרד ליישום החוק.
עד הקמת המערכת, בתוך פרק זמן של חצי שנה עד שנה, צפויה המדינה להעביר את המידע הרב שתקבל מהרשתות ומהמו"לים לחברה חיצונית. "אנחנו מקבלים הררי מידע גם מהמו"לים וגם מהרשתות, כי המחוקק רצה שנדע בזמן אמת כיצד החוק משפיע על שוק הספרים", ממשיך טל. "אנחנו רשאים לקבל מהרשתות כל מידע שנבקש עד שלוש שנים אחורה כדי להבין מה היה המצב העסקי וכיצד הוא השתנה".
אין מועד ברור לסגירת התנאים המסחריים
עם כניסתו לתוקף של חוק הספרים יידרשו הרשתות שלא להעניק הנחות על ספרים חדשים שנה וחצי לאחר הוצאתם לאור. לכלל זה נקבע חריג בחוק, ולפיו ניתן יהיה להעניק הנחות של 10% על ספרים חדשים רק במהלך שבוע הספר.
לקראת המצב החדש בשוק הספרים, נאבקים המו"לים והרשתות על המחיר שבו יימכרו ספרים לרשתות, שמצדן מנסות להעמיק את ההנחה שתינתן להן. המתח בין הצדדים הגיע לשיא בדיון שהתקיים בוועדת החינוך בכנסת בשבוע שעבר. באותו דיון יצאו המו"לים נגד איריס בראל, מנכ"לית סטימצקי, וטענו כי היא דורשת מהם הנחות מפליגות בגובה 63% מהמחיר הקטלוגי של ספרים חדשים. כך, ספר שמחירו לצרכן יעמוד על 80 שקל יימכר לרשת ב־30 שקל, ומהם תידרש ההוצאה לאור לשלם לסופר, למתרגם, למעצב, לבית הדפוס ולשאר השותפים למהלך הוצאתו לאור.
הוצאות הספרים והרשתות נדרשו לחתום עד סוף 2013 על הסכמי הסחר שבמסגרתם יסוכמו ההנחות שיינתנו לרשתות, אך העימותים בין הצדדים הובילו את טל להאריך את המועד לחתימה על הסכמי הסחר עד ליום כניסת החוק לתוקף, ב־6 בפברואר.
כעת חושף טל כי הצדדים יוכלו למעשה לחתום על ההסכמים בכל מועד אחר, ומאותו רגע יוכלו למכור ספרים חדשים. "החוק מגדיר את המועד לחתימה על ההסכמים, אך ישנה התפלפלות שמשאירה פתח לצדדים. אין אמירה מפורשת מה יקרה אחרי6 בפברואר, כך שעדיין ניתן יהיה לחתום על הסכמים גם לאחר מכן".
פרשנות זו עשויה לחזק את כוחן של הרשתות במשא ומתן מול הוצאות קטנות, אך להעניק כוח למו"לים שישיקו ספרים שיסומנו כרבי מכר. ברגע שיהיה למו"ל רב מכר, אף רשת לא תוכל להרשות לעצמה שלא להחזיק אותו בחנויות, והיא תתגמש מולה ותחתום איתה על הסכם.
עם זאת, במשרד הכלכלה רואים בחתימה לאחר ה־6 בפברואר הפרה שהממונה על החוק במשרד יוכל לפעול כנגדה.
המדינה כבר עשתה כמה דברים לקראת יישומו של החוק: לאחרונה קיבל משרד הכלכלה תקציב של מיליון שקל ממשרד התרבות, לטובת הקמת מחלקה שתפקח על החוק. בנוסף קיבל המשרד שלושה תקנים, שאותם אמורים לאייש שני כלכלנים ומפקח בודד. עכשיו צריכה המחלקה החדשה למצוא עובדים שיאיישו את התקנים. "אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שהציבור שאנחנו פועלים מולו לא יחפש להפר את החוק, כך שנוכל להסתפק בביקור מדגמי בכל יום, כדי להעביר את המסר שאנחנו מפקחים".
התקציב שקיבלה המחלקה החדשה צפוי להיות מוקדש רובו ככולו להקמת מערכת המחשוב לקליטת המידע וניתוחו: "למשרד הכלכלה יש ניסיון בביצוע פיקוח מינהלי, אבל צריך לבנות עכשיו כלים שיתאימו לנושא הספציפי של הספרים. למפקח צריך להיות מעין מסופון שיאפשר לו למדוד את שטחי התצוגה בחנויות, כדי שנוכל לוודא שאין חריגה מעל לשטח שהוקצה לכל הוצאה (במסגרת החוק נקבעו שטחי המדף שתוכל לקבל כל הוצאה - נ"ק)".
עד שבמשרד הכלכלה יקימו את המערכת החדשה, המידע הרב שייקלט עשוי לעבור, כאמור, למיקור־חוץ. מהלך זה מעורר חששות בקרב רשתות הספרים, המוטרדות מזליגת נתונים סודיים מחוץ לידי הרגולטור. "יש גורמים במשרד הכלכלה שמעסיקים חברות שנותנות שירות ניתוח נתונים כלכליים ענפיים. נבחן את האפשרות לעשות שימוש באחת מחברות אלו, או שנצא למכרז. אנחנו ערים לכך שמדובר בעניין רגיש מבחינת הרשתות והמו"לים שמעבירים מידע חסוי, אבל חברות אלו פועלות תוך שמירה על חיסיון המידע והימנעות מניגודי אינטרסים". טל מתקשה להעריך את העלויות הכרוכות במיקור־חוץ, בטענה כי הדבר תלוי היקף שעות העבודה הנדרש וכן העלויות שכל חברה תדרוש, בניכוי ההנחה שנקבעה למשרד.
"המכירות של הרשתות יחזרו לעלות בתוך שנה"
ברשתות הספרים צופים כי עם כניסתו לתוקף של חוק הספרים, הציבור, שהתרגל למבצעי ההנחות ששיקפו מחיר של 33–25 שקל לספר, יצמצם משמעותית את רכישת הספרים, מה שיוביל לירידה במכירות ולצמצום מספר הספרים החדשים המושקים מדי שנה. למרות החששות הכבדים משינוי כללי המשחק בתחום, טל שומר על אופטימיות. "שיעור הרווח הגולמי של הרשתות וההוצאות לאור יעלה, והיקפי המכירות יחזרו לעלות אחרי שנה שבמהלכה הצרכנים יתרגלו לשינוי". למרות האופטימיות, טל נותר ריאלי ומעריך כי קשיים פיננסיים ייאלצו את הרשתות והמו"לים למצוא פתרונות יצירתיים לצורך הישרדות עסקית. "ייתכן שנראה מיזוגים ורכישות, בעקבות קשיים שיהיו לגורמים הקטנים יותר בענף".