מבחן האזרחות שמאיים על עתידו של ערוץ 10
כדי להגיש בקשה לקבלת רישיון קבוע יצטרך ערוץ 10 להוכיח שרוב מניותיו מוחזקות על ידי ישראלים. הבעיה: מילצ'ן עלול לסרב להצהיר כי הוא אזרח ותושב ישראל
סכנה קיומית מיידית - כך הגדירה בסוף השבוע הנהלת ערוץ 10 את מצב הערוץ בשיחה עם יו"ר ועד עובדי הערוץ מתן חודורוב. בהנהלה טוענים כי סירובו של ארנון מילצ'ן, מבעלי הערוץ, לחתום על בקשה למתן רישיון על רקע סכסוך עם רון לאודר, היא שמאיימת על עתיד הערוץ.
- על רקע המאבק בין בעלי המניות: יוסי מימן חוזר לכהן כיו"ר ערוץ 10
- מילצ'ן מסרב לחתום על הבקשה לקבלת רישיון של ערוץ 10
- המשטרה לפרקליטות: "לא נמצאה תשתית ראייתית מספקת נגד שרון גל"
אולם ל"כלכליסט" נודע כי חתימת שלושת בעלי המניות בערוץ 10 - לאודר, מילצ'ן ויוסי מימן - אינה דרושה בפועל על מסמך הבקשה לרישיון וכי הבעיה האמיתית נמצאת כנראה במקום אחר: הקושי להוכיח ש־51% ממניות הערוץ מוחזקות על ידי בעלי אזרחות ישראלית המתגוררים בארץ.
מילצ'ן שכר משרד יח"צ לניהול המאבק
ערוץ 10 פועל מכוח זיכיון שמסתיים בסוף 2014. על מנת לזכות לקבלת רישיון מ־2015 צריך הערוץ לפי החוק להגיש בקשה לקבלת רישיון עד לסוף השנה הנוכחית. עד לאחרונה החזיק מימן, המשקיע הבולט בערוץ מאז הקמתו, ב־51% ממניותיו ולכן לא היתה בעיה מבחינת עמידה בתנאי הישראליות. בעקבות המשבר בעסקיו של מימן בשנים האחרונות הפך לאודר למשקיע הדומיננטי בערוץ. בתמורה, אחזקותיו של מימן דוללו ל־46% ושל לאודר שאינו תושב ישראל עלו ל־30%.
מילצ'ן עצמו (24%) עומד בתנאי הישראליות, אך כדי להוכיח זאת יצטרך הערוץ לצרף תצהיר חתום על ידו לבקשת הרישיון. על רקע הסכסוך בין לאודר ומילצ'ן, לא בטוח שמילצ'ן יסכים לחתום על תצהיר. מילצ'ן התלונן בעבר במכתב לרשות השנייה כי הערוץ מנוהל בפועל על ידי אנשיו של לאודר, למרות שאיננו ישראלי. כתוצאה מכך התפטר בחודש שעבר נציגו של לאודר אבי בלשניקוב מתפקיד יו"ר הערוץ ומימן חזר לתפקיד.
בשבוע שעבר שכר מילצ'ן את משרד יחסי הציבור יוניק שבבעלות נסים דואק, מה שעשוי להעיד כי הוא מתכונן להסלמת המאבק התקשורתי מול בעלי המניות האחרים בערוץ. מקורביו של מילצ'ן אמרו אתמול ל"כלכליסט" כי "אין זה סוד שהוא מבקש למכור את אחזקותיו בערוץ".
לדבריהם, "מילצ'ן מאמין בזכות הקיום של הערוץ וביכולתו לעלות שוב על מסלול של איזון ורווחים. עם זאת, "במצב העניינים הנתון, ונוכח העובדה כי ערוץ 10 הינו אחזקתו היחידה בישראל, מילצ'ן לא מסוגל להקדיש לערוץ את תשומת הלב הנדרשת ממנו". ביחס לנושא הרישיון אמרו מקורביו של מילצ'ן כי "החתימה על בקשת הרשיון לערוץ קשורה למענה על סוגיות שונות, לרבות רגולטוריות ועסקיות".
"אין מו"מ לרכישת חלקו של מילצ'ן"
מילצ'ן השקיע במהלך השנים בערוץ 10 כ־50 מיליון דולר, עד לפני חמש שנים. בחודש אוגוסט הוא חויב לרכוש את אחזקותיו בערוץ של איל התקשורת רופרט מרדוק תמורת 6 מיליון דולר, זאת מתוקף אופציית מכירה שהוסכמה ביניהם עם כניסתו של מרדוק להשקעה בערוץ ב־2006. בשלב זה קיים נתק בין הצדדים, ומצדו של לאודר מכחישים כי מתקיים משא ומתן לרכישת חלקו של מילצ'ן בערוץ. יציאה של מילצ'ן מהערוץ עשויה ליצור בעיה כיוון שאז לא יעמוד הערוץ בתנאי הסף הנוגע לישראליות.