בלעדי לכלכליסט
רשות ההגבלים בודקת אם קופות החולים עושות שימוש פסול במרשמים אלקטרוניים
הממונה על הגבלים עסקיים בודק אם נוהל של משרד הבריאות, שמאפשר גישה למרשמים אלקטרוניים רק לבתי מרקחת שלהם הסדר עם קופות החולים, מנוצל לפגיעה בבתי המרקחת הפרטיים
רשות ההגבלים העסקיים בודקת חשש לפגיעה בתחרות בשוק תרופות המרשם. הבדיקה מתמקדת במרשמים האלקטרוניים שבהם משתמשות חלק מקופות החולים בשנה האחרונה.
על פי החשש, מנוצלים המרשמים כדי לחסום בתי מרקחת פרטיים שאינם מצויים בהסדר עם הקופות. לאחרונה פנתה הרשות למשרד הבריאות ולבתי המרקחת הפרטיים כדי לאסוף נתונים על היקף התופעה. הממונה על הגבלים פרופ' דיוויד גילה אף קיים פגישה בנושא עם מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו.
נוהל שיוציא מהשוק את כל מי שאין לו הסדר
שיטת הרישום האלקטרוני מאפשרת לרופא לנפק לחולה מרשם המופיע במאגר ממוחשב בלבד, ללא צורך במרשם מודפס. השיטה יעילה במיוחד עבור חולים כרוניים שלא נדרשים להגיע בכל פעם לרופא כדי לחדש את המרשם ונעזרים ברישום האלקטרוני.
השיטה כבר מיושמת בשירותי בריאות כללית והחלה לפעול גם במכבי. עם זאת, מכבי עובדת עם מספר רב של בתי מרקחת פרטיים (מה שמקטין את החשש לפגיעה בתחרות), ולא מאפשרת לחולים לקבל תרופות ללא מסירת מרשם מודפס. קופת חולים מאוחדת נמצאת בתהליכים מתקדמים להטמעת השיטה, וקופת החולים לאומית צפויה להתחיל את יישומה בדצמבר.
בדיקת רשות ההגבלים החלה לאחר שבחודש מרץ פרסם משרד הבריאות טיוטת נוהל המסדיר את האופן שבו יש לנפק
מרשמים אלקטרוניים. בטיוטה נקבע כי רק בתי מרקחת פרטיים שנמצאים בהסדר עם קופות החולים יוכלו לקבל גישה למאגר הממוחשב שבו מצויים המרשמים. המשמעות: הוצאתם מהשוק, הלכה למעשה, של בתי המרקחת שלא מצויים בהסדר עם קופות החולים, היות שלאלה לא ניתנת גישה למרשם המבוקש.
פרסום הנוהל עורר את זעמם של בתי המרקחת הפרטיים, שטענו כי אף שהמרשם הדיגיטלי מונע טעויות ומשפר את רווחת החולים הכרוניים, הוא גורם לפגיעה בתחרות ופוגע בחופש הבחירה של החולים, שמהם נשללת האפשרות לבחור באיזה בית מרקחת לקנות לעצמם תרופות מרשם. על רקע זה פנה ארגון אמון הציבור לפרופ' גילה, שהחל, כאמור, לבדוק את הסוגיה.
על פי ההערכות בענף בתי המרקחת, 15% מהחולים בוחרים לרכוש תרופות מרשם בבתי מרקחת פרטיים, שאינם מצויים בהסדר עם קופת החולים שלהם, ולשלם עבורן מחיר מלא. הדבר נעשה בעיקר משיקולי נוחות, שכן לעתים חולים נדרשים לרכוש תרופות בסופי שבוע או בשעות הלילה, ומעדיפים לעשות זאת בבתי מרקחת שקרובים למקום מגוריהם גם במחיר של תשלום פרמיה על התרופה.
חלק מהחולים מעדיפים לרכוש תרופה במחיר מלא גם כדי להימנע מהצורך להמתין בתורים הארוכים בבתי המרקחת של קופות החולים. אלה נמצאים ברובם בתוך סניפי הקופות, ומושכים אליהם את כל החולים שיוצאים מביקור אצל הרופא. במקרים רבים לחולים אין ברירה אמיתית, אלא להגיע לבתי מרקחת שאינם כלולים בהסדר, כאשר בתי המרקחת שמצויים בהסדר עם הקופה סגורים - בעיקר בשעות הלילה.
כעת עולה החשש שעם כניסתם של המרשמים הדיגיטליים לשוק, ייעלמו המרשמים הידניים מהשוק (מה שלגמרי יוציא את בתי המרקחת הפרטיים מהשוק), כפי שנעלמו בעבר כרטיסי החולה הידניים שבהם השתמשו הרופאים. מצב זה יחייב את החולים לרכוש תרופות רק בבית מרקחת שיש לו הסדר עם קופת החולים.
"הקופות משחקות איך שנוח להן במרשמים"
גורמים בענף בתי המרקחת סיפרו ל"כלכליסט" כי עיקר הבעיה טמונה בשירותי בריאות כללית, שלא מאפשרת לבתי מרקחת פרטיים שאינם מצויים בהסדר עמה להתחבר למאגר הממוחשב שלה ולספק תרופות לחולים, כפי שנעשה עד כה באמצעות המרשם הידני.
בכירים בענף הוסיפו וטענו כי גם בפני בתי מרקחת שנמצאים בהסדר עם הכללית, חוסמת הקופה את האפשרות לספק ללקוח תרופה חלופית לזו שמופיעה במרשם, בגלל הסכמים מסחריים שיש לה עם חברות תרופות.
לדבריהם, אם בתי מרקחת פרטיים לא יוכלו לספק תרופות מרשם לחולים, עלול הדבר להביא לסגירתם. רונן רגב־כביר, המשנה למנכ"ל ארגון אמון הציבור, מסביר כי "בתי המרקחת מרוויחים מתרופות מרשם, אבל אם לצרכן לא משתלם להיכנס אליהם בשביל תרופת מרשם, הוא לא יקנה גם מוצרים נלווים. לפארמים יש מודל משיכה אחר למשוך לקוחות, אבל בתי המרקחת הפרטיים יצטרכו להילחם על קיומם אם יוציאו מהם את תרופות המרשם".
לדבריו, משרד הבריאות טוען שהוא לא מתערב בהסדרים מסחריים של הקופות עם בתי המרקחת. "בדיוק בגלל זה ביקשנו שהמשרד יחייב את קופות החולים לחבר את כל בתי המרקחת למערכת האלקטרונית. רוצים לעשות הסדר רק עם חלק מבתי המרקחת? בסדר. אבל לא ניתן לשלול מבתי מרקחת את היכולת לספק תרופות מרשם".
יוסי שניר, מנכ"ל הסתדרות הרוקחים שמאגדת 550 בתי מרקחת פרטיים, אמר כי הוא לא נגד מרשמים אלקטרוניים, אך הדגיש כי השיטה הקיימת "פוגעת בקהל ובבתי המרקחת הפרטיים. יש הרבה אנשים שלא רוצים ללכת לבית מרקחת של הקופה בגלל התור, או מכיוון שמכריחים אותם לקחת תרופה תחליפית ולא את תרופת המקור. קופות החולים משחקות במרשמים איך שנוח להן, כי הן עושות הסכמים עם חברות תרופות משיקולים מסחריים".
כנגד הביקורת שמתח שניר, הביעו גורמים בכללית חשש שלפיו חשיפת כל בתי המרקחת למאגר המידע של הקופה תביא לעלייה בכמות המרשמים המזויפים ותפגע בפרטיות החולים. על כך אומר שניר כי "גם היום בתי המרקחת לא רשאים להיכנס לרשומות ולתיקים הרפואיים של החולים".
במסגרת הנוהל, משרד הבריאות אמנם דאג לכך שהחולים יוכלו לקבל, אם ידרשו, גם מרשם ידני שאותו יוכלו לממש בכל בית מרקחת, אך זה לא מספק את בתי המרקחת שטוענים כי החולים לא תמיד מודעים לאפשרות זו, ולאחר שהם יוצאים מהרופא לא יטרחו לחזור אליו ולדרוש מרשם ידני.
לדברי שניר, "משרד הבריאות לא מייצג את קופות החולים, אלא את כולם. הטענה שלי היא נגד הנוהל החד־צדדי שהוציא המשרד. הוא צריך לייצג את הציבור שרוצה לקנות תרופות, ולאו דווקא בקופת חולים, ולא להגביל בנהלים שלו את האפשרות לקנות תרופה בבית מרקחת ליד הבית אם אינו מחובר למחשב של הכללית. הממונה צריך לבדוק אם זה מותר ואם זה חוקי".
תגובות
משרד הבריאות: "הנוהל טוב לציבור, הוא גורם לחולים לרכוש רק תרופות עם סבסוד"
בשיחה עם "כלכליסט" הודה מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו בבעייתיות של הנוהל שקבע המשרד, המאפשר גישה למרשמים אלקטרוניים רק לבתי מרקחת שנמצאים בהסדר עם הקופות. "זו סוגיה שהתחבטתי בה זמן רב", אמר גמזו. "החשש שלי הוא שלקוחות יתחילו לקנות תרופות ללא הנחת הקופה. אם כולם יידעו שכל המרשמים נמצאים ב'ענן אלקטרוני' שאליו יש לכל בתי המרקחת גישה, זה עלול להביא למצב שבו הרבה מטופלים יגיעו לבתי מרקחת שאינם בהסדר, אלה ידרשו מחיר מלא על תרופות, והלקוח ישלם מחיר מלא בלי לדעת שלבית המרקחת המסוים שהוא נכנס אליו אין הסדר עם הקופה. אני מסכים שיש במצב החדש אלמנט של הקטנת התחרות שאנחנו משלמים אותו, תוך כדי שמירה על מצב שבו המבוטחים לא 'יישאבו' לאיבוד זכות המימוש של עלות התרופה במימון קופות חולים".
לטענת גמזו, "אני יוצר פה תחכום טכנולוגי שמקטין את הבחירה של החולה, אף על פי שאני משאיר לו את האפשרות לדרוש גם את המרשם על נייר. תפקידי לשמור על המבוטחים מתוך כוחות השוק הקשים מאוד".
גורמים בענף בתי המרקחת מעלים תהיות נגד טענה זו: "הטענה של גמזו למעשה אומרת שעד היום הרוקחים בישראל רימו לקוחות, כי עד היום הם יכלו לקנות בכל בית מרקחת תרופות מרשם, אך בתי המרקחת הפרטיים מכרו להם תרופות במחיר מלא".
רשות ההגבלים העסקיים בתגובה: "העלינו בפני משרד הבריאות את הנושא והם שוקלים אותו".
שירותי בריאות כללית בתגובה: "המרשם הדיגיטלי מהווה שירות חדשני ופורץ דרך המותאם לסגנון החיים המודרניים בעידן הנוכחי. הכללית שמה לה ליעד לאפשר ללקוחותיה נגישות מקסימלית לשירותים שונים, ללא תלות בנייר. השירות משחרר את הלקוח מדאגות מיותרות, ומאפשר לו לקבל תרופות ביותר מ־700 בתי מרקחת ברחבי הארץ פנימיים וחיצוניים, בהתאם למיקומו, סדר יומו והעדפותיו. אם לקוח מעוניין במרשם ידני הוא יכול לקבל זאת מהרופא ללא כל הגבלה. נוסף על כך נציין כי השירות הוא ידידותי לסביבה, חוסך נייר ומסייע במלחמה של משרד הבריאות בפשיעה הפרמצבטית, בכך שהוא מזהה באופן חד־ערכי בין הלקוח למרשם".
מכבי בתגובה: "במכבי ניתן לקבל מרשם דיגיטלי מהרופא ויש להגיע איתו לבית המרקחת כדי לקבל את התרופה. גם בעתיד ניתן יהיה להדפיס את המרשם ולהשתמש בו בבתי המרקחת של מכבי פארם, או בבתי מרקחת פרטיים שבהסכם או בפרטיים שאינם בהסכם (אך אצלם אין מימון מצד הקופה)".