$
פרסום ושיווק

בלעדי ל"כלכליסט": יהיה תחליף לתחליפי החלב בבתי החולים

לאחר שעיכב הוצאת מכרזים לתחליפי חלב בבתי החולים, הודיע משרד הבריאות: מכרזים חדשים בתוך שלושה חודשים. החברות המובילות יוגבלו במספר המכרזים שבהם יוכלו לזכות וכבר מיולי יוכנס לכל בית חולים לפחות תחליף אחד נוסף

אורנה יפת 07:0423.05.12

משרד הבריאות הודיע לבתי החולים כי בתוך שלושה חודשים הוא צפוי להוציא מכרז חדש לאספקת תחליפי חלב, זאת לאחר שהמשרד עיכב בתקופה האחרונה את הוצאתו. מדובר בצעד שאמור לעודד את התחרותיות בשוק, שנשלט על ידי מטרנה וסימילאק.

 

פרופ' ארנון אפק, ראש מינהל רפואה במשרד הבריאות, אמר כי "מדובר במכרזים מורכבים שעשויים לקחת זמן, אך התקווה שהם ייצאו בתוך שלושה חודשים, ובכל מקרה משרד הבריאות עושה מאמצים לזרז את הנושא". עד כה עוכבו המכרזים שהיו אמורים לצאת בסוף 2011 בשל הצעת החוק שהגיש ח"כ דני דנון, שמבקשת לנתק את ההתקשרות של בתי החולים עם חברה אחת שמספקת להם תחליף חלב אם בתשלום.

 

ל"כלכליסט" נודע כי במכרזים החדשים צפוי משרד הבריאות להגביל את חברות התמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) באחוז הלידות שבו יוכלו לספק תחליף חלב. במשרד דנים בכך שחברה שתזכה במכרזים שיכסו כ־40% מהלידות בבתי החולים תוגבל ולא תוכל להשתתף במכרזים נוספים, וזאת כדי לאפשר גם לאופטימיל של מדיצ'י ולנוטרילון של טבע, לקבל דריסת רגל בבתי החולים.

 

קריטריון נוסף במכרז יהיה המחיר הקמעונאי של התמ"ל. חברות שיציעו מחיר נמוך יותר על המדף יקבלו במכרז ניקוד בגין מחיר קמעונאי נמוך, במטרה לעודד את התחרות גם מחוץ לבתי החולים.

 

במקביל, בשבוע שעבר הוציא משרד הבריאות הנחיה לכלל בתי החולים להכניס החל מ־1 ביולי 2012 סוג נוסף של תחליף חלב, ולמעשה להתחיל לספק שני סוגי תמ"ל של שתי חברות שונות במחלקות היולדות. זאת בהמשך ליוזמה של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן להכניס שני תחליפי חלב לכל בית חולים. יולדת אשר תבקש להעניק לילוד תחליף חלב, תוכל, לפי היוזמה החדשה, לבחור בין שני תחליפים של חברות שונות.

 

דנון. ביקש לנתק את התקשרות בתי החולים עם חברה אחת דנון. ביקש לנתק את התקשרות בתי החולים עם חברה אחת

 

"מהלך מקביל"

 

לדברי פרופ' אפק, מהלך זה נעשה במקביל לקידום המכרזים ולא מנוגד לו. "בשלב ראשון אנחנו נותנים ליולדת עוד זכות בחירה עם תמ"ל נוסף, ובשלב שני מקדמים את המכרזים שזה תהליך יותר מורכב". לפי ההערכות בתחום, הצורך של בית החולים להסביר לאמהות את ההבדל בין שני התחליפים ידרוש תוספת כוח אדם במחלקת היולדות למשימה זו, ולא בטוח שברשותם של בתי החולים המשאבים הנדרשים לכך.

 

במהלך של משרד הבריאות יש משום התעלמות מחוק עידוד ההנקה של דנון, שכן גם ביולי, כאשר יהיו שני שחקנים בכל בית חולים, ימשיכו חברות התמ"ל לשלם כסף לבתי החולים עבור הזכות לספק את תחליף החלב שלהן. אספקה למחלקות היולדות מהווה "קרש קפיצה" עבור החברות להגדיל את המכירות שלהן גם מחוץ לבתי החולים, שכן מרבית ההורים ממשיכים להעניק לתינוק אותו תחליף חלב שקיבלו במחלקה.

 

דנון אמר ל"כלכליסט" כי המהלך של משרד הבריאות אמנם מגדיל את מספר התמ"לים בבתי החולים ולכן תורם לתחרות, אך אין בו התייחסות לנושא הכספים שמשלמות החברות ולנושא הפרסום בבתי החולים. לדבריו, "ייתכן שמשרד הבריאות חשב שבמהלך כזה הוא יחסוך את הנושא של ביטול התשלומים לבתי החולים, אבל בעיניי זה נושא לא תקין ולא חוקי, ולכן לא נרפה ונעביר את ביטול התשלומים ואת איסור הפרסום בחקיקה".

 

 

"כדי לעודד הנקה"

 

"אני מכבד את חברי הכנסת ומה שיעבור כחוק זה חוק", הגיב אפק לדברי דנון. לדבריו, "עמדת משרד הבריאות היא שאותם תמלוגים עוברים לבתי החולים בראייה של עידוד ההנקה. המשרד משקיע בכוח אדם, ביועצות הנקה ובאחיות שינסו לשכנע את האם למה כדאי לה להיניק, והתמלוגים מהחברות נדרשים לעידוד ההנקה". לדבריו, "המחיר

הקמעונאי יהיה אחד הקריטריונים, כאשר המטרה היא לעודד את ארבע השחקניות בשוק התמ"ל להיכנס לבתי החולים. המטרה הראשונית היא עידוד ההנקה שבו תומך משרד הבריאות, ולכן אני חושב שהתמלוגים חשובים כדי שילכו לעידוד ההנקה".

 

חברות תחליפי החלב, ובראשן מטרנה וסימילאק, המספקות הבלעדיות כיום של תמ"ל לבתי החולים, לא קיבלו עדיין שום פנייה חדשה מבתי החולים, שכן אף אחד מהגורמים עדיין לא תודרך כיצד לנהוג עם ההנחיה החדשה של המשרד, שיצאה לפני יותר משבוע.

 

במקביל, ברשות ההגבלים העסקיים ממשיכים לבחון את התחרותיות בשוק תחליפי החלב, שכן הם מתנגדים באופן נחרץ לתשלומים של החברות לבתי החולים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x