"1.5 מיליון שטחי מסחר מתוכננים לבנייה זה יותר מדי"
כך קרא היום תמיר בן שחר, מנכ"ל צ'מנסקי בן שחר, במסגרת ועידת הקניונים באילת; בניגוד לדעתו, מנכ"ל עטיה נכסים שמואל עטיה דווקא סבור כי "יש מאות סוחרים שכואב להם בכיס לשלם שכר דירה מדי חודש בגלל חוסר בשטחי מסחר"
"יש פה כמה מאות סוחרים שכואב להם בכיס לשלם שכר דירה גבוה מדי חודש בגלל חוסר בשטחי מסחר. צריך להגדיל היצע ולתת תנאים טובים יותר לסוחרים כדי שבסוף זה יתגלגל לצרכן שיקנה במחירים זולים יותר", כך אמר היום (ג') שמואל עטיה, מנכ"ל עטיה נכסים, בפאנל בנושא "מפת הקניונים ומרכזי
תמיר בן שחר, מנכ"ל צ'מנסקי בן שחר, חושב כי ההיפך הוא הנכון ומישהו צריך דווקא לכוון את השוק ביחס לביקוש מול ההיצע. "בישראל מתוכננים קרוב ל-1.5 מיליון שטחי מסחר לבנייה, וזה שטח הרבה יותר גדול מהצורך שכוחות השוק יאפשרו לו לתפקד. יש פה המון רשתות קמעונאיות שאין להן צורך ב-100 מיקומים חדשים של חנויות ויעשו לעצמן קניבלציה בגלל ריבוי במרכזים מסחריים. מישהו צריך לכוון היכן צריכים להיות שטחים מסחריים. המועצה הארצית צריכה לקבוע כללים במרחב של מרכזים מסחריים. אנחנו מדינה קטנה ולא יתכן שאין תכנון".
בתשובה לשאלה מי הגורם שצריך לווסת איפה יוקמו שטחי מסחר טען טל רשף, מזכיר המועצה הארצית לתכנון ובניה, כי "המועצה הארצית לתכנון ובנייה היא גוף מגיב לתוכניות מקומיות ברמת המסחר, אבל מוסדות התכנון נדרשים לאפשר תמהיל שימושים בתכנון וגם תמהיל סוגי מסחר. לדעתי לא נכון שהשלטון המרכזי יתעסק ספציפית בנושא מיקום מסחר. הוא יכול לייצר עקרונות של שיקול מושכל, מה תמהיל המסחר בסביבה, מה הציבור דורש, ולהחליט האם תוכנית שמגיעה אליו תואמת לתוכניות אלה".
עו"ד יובל גלאון, מומחה לחוק התכנון ובנייה, אמר כי צריך למצוא מכשיר שיחליף את מכשיר השימוש החורג. לדבריו, "בית המשפט ביטל אותו בעניין איקאה ואמר שקניונים לא יוקמו בשימוש חורג. בנוסף, בינואר יעבור חוק הבנייה החדש שיכלול את ביטול המכשיר".
"אנחנו מגיעים למצב בו מדינת ישראל לא מתוכננת. בהיעדר מדיניות כזו מייצרים מצב שמרבית המרכזים ממוקמים במקומות לא נכונים", טען בן שחר. לדבריו, "השלטון הזניח את מרכזי הערים ויצר מצב בו הוקמו למרכזי הערים מתחרים. יש דרכים לשקם את מרכז העיר מהפן השיווקי ואפשר למנות חברת ניהול שתנהל את מרכזי הערים, כמו שקורה בהרבה ערים בעולם".