שרגא ברוש: אני מציע לייבא שר אוצר מחו"ל
יו"ר התאחדות התעשיינים הגיב בכנס המזון ליוזמתו של שטייניץ לייבא מוצרי חלב; גדי לסין אמר אף הוא כי "לא ניתן שיטילו רפש, מניפולציות ודמגוגיות כנגד התעשייה"
"לייבא גבינות זה לייבא אבטלה ואם רוצים לייבא אבטלה ברור שאין שר אוצר בירושלים, תאמינו לי", כך אמר היום (א') יו"ר התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, בכנס המזון. "אם היה שר אוצר, כשהתעוררה הבעיה הוא היה מזמן את כולם אליו, בודק מה קורה אצל החקלאים, היצרנים וברשתות והיה מאתר את הבעיה ומטפל בה", אמר והמשיך, "מה פשוט יותר? פופוליזם זול. נביא גבינה. לא מזמן חיפש נגיד ומצא אותו בחו"ל, אני מציע לו להביא גם שר אוצר מחו"ל. זה זול יותר, זה כלכלי יותר וזה תרומה אדירה לכלכלה הישראלית, להביא שר אוצר מחו"ל".
בתחילת נאומו אמר ברוש כי "התעשייה עוברת טלטלה עזה בימים האחרונים. אני מבין את הציבור שעומד מול המחירים, רואה אותם, משתאה והכסף נהיה לו יקר מיום ליום. אני מבין אותו אבל לא מצדיק אותו, ולפני שאני מדבר על הסיבות למחירים האלה, אני יודע שהציבור לא יתן לי לבלבל אותו עם עובדות. העובדות לא חשובות לציבור כל כך.
"יש הבדל בין הציבור לשרים", המשיך, "מהם אני לא מצפה אלא תובע לנהוג באחריות, כמו שכולנו נוהגים בעסקים שאנחנו מנהלים. ששר האוצר ילבה את האש? מה אנחנו, בכיכר אל-תחריר? איפה אנחנו נמצאים? הוא שוקל לייבא גבינה מחו"ל. שכרון הכוח מבלבל את האנשים, זה לא בסמכותו.
"למה שלא ישחרר את יבוא החלב אם הוא כל כך גיבור? יש אלפי חקלאים שמתפרנסים פה, אבל כשיש פה מחסור אז יש מחירים. אומרים לי במחלבות שניתן להוריד מחירים אם יהיה יבוא מחו"ל. אבל אז באוצר יהיה ענין עם השר שמחון, עם אורית נוקד ואולי ראש הממשלה שכסאו יתחיל להתנדנד אם שר האוצר יגיד שהוא רוצה לייבא חלב.
באותו יום שהממשלה אישרה את התקציב, בו שישה מיליארד שקל נטל מס נוסף, אמרתי שבסוף זה יגיע לצרכן, וזה מגיע לחצי שקל על חמאה או קוטג'. כשמעלים את הבלו על הסולר, מישהו חושב שזה לא מגיע למוצר? כשמעלים את מחיר המים זה לא מגיע למזון? כשכל שני וחמישי מאשרים עליות בארנונה, זה לא מגיע למוצרים?
אני אומר את זה בכאב. דיון על הדולר לא נעשה במדינה ישראל למעלה משנה וחצי. באיזה עסק היה יכול להתעסק משבר כזה בלי שההנהלה תשב על זה כל שבוע? הפופוליזם החליף את האחריות הלאומית. השר הפונה לחקור אם אין תיאום מחירים - על מי הוא מדבר? על אלה שמעסיקים אלפי עובדים? על מלח הארץ, על גדי ליסן? שמתאם עם מי - עם רוני קוברוסקי? שאותם שרים יעמדו מול המראה ויראה מי בא לבקש אתנן. אני אומר באחריות - אלה אנשים הגונים, ישרי דרך שלא היו מעלים על דעם לעשות שום מעשה פלילי. זה בושה ששר במדינת ישראל יכול מחשבה כזו להעלות, זו בושה וחרפה".
"לא ניתן שיטילו רפש, מניפולציות ודמגוגיות כנגד התעשייה"
גדי לסין, מנכ"ל קבוצת שטראוס, ויו"ר איגוד המזון בהתאחדות התעשיינים תקף בכנס את מחאת הצרכנים נגד המחירים הגבוהים ואמר: "אין ספק שאנו חיים במדינה יקרה שמתבטא בדיור, דלק, מסים, רכבים וגם המזון יקר בישראל. אנחנו באיגוד תעשיות המזון שותפים לתחושות של הצרכנים בישראל. מעל הבמה הזו אני קורה לכל השותפים לעשות מעשה. לא ניתן באיגוד המזון שיטילו רפש מניפולציות ודמגוגיות כנגד התעשיה".
לדבריו, "נשמח שכל השותפים בשרשרת, מהממשלה, התעשיינים, והקמעונאים נשב ביחד ונבדוק איך הגענו למצב שהמחירים במדינה גבוהים, ולא בצורה של האשמות שאין להן שום שחר.
"תעשיית המזון במדינה מגלגלת כ-60 מיליארד בשנה. 17% מהמועסקים בתעשייה מועסקים בתעשיית המזון. מעל 60 אלף אנשים עובדים בתעשיה ומתפרנסים ממנה.
לסין הוסיף, כי "בשנים האחרונות, למעט ירידה קלה בתקופת המיתון הגלובלי, בכל העולם המחיר של חומרי הגלם הגיע לשיאים. גם בעתיד לא נראה שתהיה ירידה. החיטה עלתה מעל 50%, קפה ב-100%, סויה 32% וזה רק בשנה וחצי אחרונות. וזאת בנוסף לאינפלציה של התשומות בישראל".
עוד אמר לסין כי "הגיע הזמן שבמדינה תהיה רשות מזון אחת כמו במדינה מתוקנת. יש 21 גורמים שמעורבים בתחום המזון ויש כפילויות של משרדים ותפקידים, ומי שמפסיד הוא הצרכן".
גד פרופר, מנכ"ל אסם אינטרנשיונל, אמר בתגובה לשאלת "כלכליסט", כי הוא בעד יבוא חומרי גלם לישראל. "זה מה שיכול להוריד את המחירים. יש תחרות בתחום החלב. טרה נכנסה לשוק ויש תחרות בין כולם. אי אפשר כיום לייבא אבקת חלב לישראל ומחירה יקר ביותר. אני לא בעד יבוא מוצרי חלב אלא בעד יבוא חומרי גלם". עוד אמר פרופר, "צריך לבדוק את המאזנים של רשתות השיווק. הרווחים שלהם גבוהים במיוחד".
הרווחים שלהן נמוכים משל היצרניות. אז אולי הבעיה היא בכם?
"אולי רשתות השיווק לא צריכות לפתוח כל כך הרבה סניפים שבסופו של דבר מי שמשלם על זה הוא הצרכן. למה הם צריכים כל כך הרבה סניפים?".