מומחים מזהירים: "החרם החקלאי הוא הסדר כובל ענקי"
עו"ד אלדד כורש: החרם הוא פגיעה לכאורה בתחרות, שהעונש המרבי עליה הוא מאסר. אבשלום וילן, מזכ"ל התאחדות החקלאים: זה מאבק על פרנסה, נצמצם הפגיעה באזרחים
היערכות החקלאים להשבתת אספקת התוצרת החקלאית לרשתות השיווק עשויה להיחשב להסדר כובל מהגדולים בתולדות המדינה, מעריך עו"ד אלדד כורש, הפועל בתחום ההגבלים העסקיים.
מטה המאבק של החקלאים החליט אתמול (ד') כי בעוד שבועיים תיעצר אספקת תוצרת חקלאית, כולל פירות, ירקות, חלב, ביצים, עופות וקמח. "השביתה תארך יומיים־שלושה; אם הממשלה לא תיענה לדרישותינו, נחריף את השביתה בכל שבוע יותר", מסר אבשלום וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל. לדבריו, גם ארגוני העופות והרפתנים יצטרפו לשביתה. המועד המדויק לשביתה ייקבע ביום ראשון, בישיבת מטה המאבק.
לדברי כורש, שותף מנהל במשרד עמית, פולק, מטלון, מדובר לכאורה בעבירה חמורה על חוק ההגבלים העסקיים ובפגיעה משמעותית בתחרות, שעשויה לעלות לכדי עבירה פלילית שהעונש המירבי עליה הוא מאסר בפועל.
"בגלל מחלוקת עם המדינה החקלאים אומרים שאת הסחורה שיש להם עכשיו אין בכוונתם לספק", אמר כורש ל"כלכליסט". "אם כמה מתחרים רוצים לפעול מול המדינה, במקרים מסוימים מותר להם לעשות את זה - אבל אחד התנאים הברורים הוא שאי אפשר לעשות חרם, וזה מה שהחקלאים רוצים לעשות.
"לו כל ספקי החלב, נניח, היו מתארגנים נגד רשת שיווק שלקחה מהם את הסדרנות ומחליטים שלא למכור לה יותר חלב, היינו אומרים ברמה גבוהה של ודאות כי מדובר בקרטל. אותו ההיגיון חל גם כאן: כשיש התארגנות שעולה לכדי סוג של חרם, מדובר בעבירה על חוק ההגבלים".
כורש מציין כי כשמדובר בתוצרת חקלאית, הדרך להוכחת הסדר כובל מורכבת מעט יותר, מכיוון שחוק ההגבלים קובע כי הסדר הנוגע לשיווק תוצרת חקלאית איננו הסדר כובל. עם זאת, הוא מסביר, "קשה להעלות על הדעת שהמחוקק התכוון לכך שאפשר יהיה למנוע אספקת תוצרת חקלאית מרשתות השיווק ומהאזרחים. לדעתי, כוונתו היתה להסדיר את אספקת הסחורה החקלאית לגידול ושיווק, ולא לאי־שיווק.
"רשות ההגבלים ניסתה לבטל את הסעיף הזה כמה פעמים ונתקלה בלובי נגדי חזק - אלא שהסיטואציה הנוכחית, ובה איום במעין חרם, נותנת חיזוק לעמדתה מדוע יש לבטל את הסעיף לגמרי, כי הרי אין סיבה להפלות חקלאים לעומת תעשיינים או כל סקטור אחר".
בתגובה, מסר וילן: "מדובר במאבק של עובדים על מקור פרנסתם, ולא בפגיעה בתחרות. חתמנו על הסכם עם המדינה והיא מפרה אותו, וזו הדרך היחידה להילחם. כדי לצמצם את הפגיעה באזרחים, נודיע מראש מתי תיערך השביתה, ומי שירצה ירכוש פירות וירקות מראש".
וילן הסביר אתמול כי לחקלאים שתי תביעות עיקריות: ביטול המס על העובדים הזרים, וקיום ההסכם שהממשלה חתמה עם החקלאים בנושא העובדים בחקלאות. "פניתי לשר האוצר שלוש פעמים השנה, ואמרתי שלא הגיוני להטיל על החקלאים היטל מעסיקים (היטל של 10% משכר הברוטו על כל עובד) כי הוא נועד לייקר את עלות העבודה, ואילו אנחנו יורדים בהסכמה במספר העובדים", אמר וילן. "שר האוצר טען כי זה מס לכל דבר ואין כוונה לבטל לנו אותו. אמרנו שאנו במדינת חלם לא מוכנים לחיות. נוסף על כך, על פי ההסכם צריכים להיות 26 אלף עובדים זרים בחקלאות, ובפועל יש רק 22 אלף כי הממשלה לא עומדת בהתחייבויותיה".