בלעדי ל"כלכליסט" - נוחי נגד נוחי: גם יצרנית שוופס מפסיקה לרכוש גז ממכתשים
האם משבר הגופרית של קוקה קולה הופך למשבר מכתשים אגן? יפאורה תבורי, שבה שותף נוחי דנקנר ומתחרה בקוקה קולה, מפסיקה לרכוש גז ממכתשים שבשליטת דנקנר. יפאורה: "זה לא חרם, מחכים לתוצאות הבדיקה"
לאחר שקוקה קולה הודיעה על הפסקת העבודה עם מכתשים אגן, בעקבות תקלה בייצור פחמן דו־חמצני שסיפקה לה, נודע ל"כלכליסט" כי גם המתחרה יפאורה תבורי מפסיקה לפי שעה לרכוש גז ממכתשים. "עד שלא יובהר המקרה ונסיבותיו יהיו ברורות, יפאורה לא תרכוש את הפחמן הדו־חמצני ממכתשים", אמרה ל"כלכליסט" מנהלת השיווק של יפאורה, טל מלכה.
30% ממניותיה של יפאורה מוחזקות על ידי חברת כלל תעשיות, הנמצאת בשליטתו של נוחי דנקנר - שהוא גם בעל השליטה במכתשים אגן. עוד מחזיקים ביפאורה רוני גת ומנכ"ל בזקשלמה רודב. העובדה שדנקנר מחזיק בבעלות על שתי החברות יוצרת מצב אירוני מבחינתו: חברה אחת שהוא שותף בה מפסיקה לעבוד עם חברה אחרת שבשליטתו.
יפאורה תבורי, שמשווקת בין היתר את המותגים RCקולה, קריסטל ושוופס, נוהגת לייצר את הפחמן הדו־חמצני במפעל ייצור קטן שבבעלותה, אולם במקרה של ביקוש גבוה יותר מההיצע, רוכשת יפאורה את הפחמן הדו־חמצני ממכתשים. "אנחנו לא מחרימים אותם, אנחנו מחכים לתוצאות הבדיקה", אומרת מלכה, שמספרת כי שמעו על התקלה בייצור הגז של מכתשים דווקא מהמתחרים, קוקה קולה.
"בעקבות זאת נעשו בדיקות במפעל יפאורה ולא נתגלו שום תקלות", מציינת מלכה. "אולם מאז ההודעה על המקרה יפאורה משתמשת בפחמן הדו־חמצני המיוצר במפעל שלה בלבד ולא רוכשת את הפחמן ממכתשים".
למרות התחרות בין קוקה קולה ויפאורה, השתיים משתפות כעת פעולה: קוקה קולה הודיעה כי תרכוש את הפחמן הדו־חמצני ממפעל הייצור של יפאורה, והחלה לרכוש גז גם מחברת מקסימה.
"חשש לסטיית ריח"
אפקט התסיסה והבעבוע בעת מזיגת המשקה נוצר בזכות הפחמן הדו־חמצני שרוכשת קוקה קולה זה שנים ממפעל מכתשים הממוקם ברמת חובב. "מכתשים שולחת אלינו משלוח של פחמן דו־חמצני והמילוי נעשה אצלנו", מספר גורם בקוקה קולה. בתחילת השבוע שעבר גילו בקוקה קולה שיש בעיה כלשהי בייצור הגז ממכתשים, או כמו שבקוקה קולה כינו זאת - "אינדיקציות של ריח לוואי בסדרת המוצרים המוגדרת". אולם שאז התקבלה החלטה בעייתית: לאסוף את הבקבוקים שכבר הוצאו לשוק במבצע חשאי ולהעלים את המידע מהצרכנים. סדרני החברה נשלחו לרשתות השיווק כדי להסיר את הבקבוקים הפגומים מהמדפים ולהחליפם בחדשים.
אלא שהחברה לא הצליחה להסתיר את המהלך מהציבור. הסיפור יצא החוצה, וביום שני בערב פרסמה החברה המרכזית למשקאות, המייצרת את קוקה קולה, את ההודעה הבאה: "בעקבות בדיקות איכות שערכנו, התברר כי קיים חשש לסטיית ריח בסדרת ייצור מוגבלת של קוקה קולה ודיאט קוקה קולה באריזות 1.5 ליטר בלבד, עם תאריך תפוגה 18.3.10 או 19.3.10. הבעיה נובעת מתקלה אצל יצרן הפחמן הדו־חמצני של החברה, ואינה קשורה כלל לתהליכי הייצור במפעלנו".
החברה עדכנה את משרד הבריאות וקראה לציבור שקנה בקבוקים מסדרה זו ליצור קשר עם שירות הלקוחות ולקבל מוצר חלופי. כמו כן שלחה החברה בקבוקים מהסדרה הבעייתית לבדיקות מעבדה. מתוצאות הבדיקה עלה כי חלק מהבקבוקים הכילו עקבות מזעריים של תרכובות בנזן וגופרית, שאינן מהוות סכנה לציבור.
החברה ביקשה שלא לצרוך גם בקבוקים בתאריך תפוגה 22.3.10, וסדרני החברה נשלחו שוב לחנויות להסיר את הבקבוקים מהמדפים - הפעם בתיאום עם רשתות השיווק. "ההתנהלות שלהם הפעם היתה בסדר, בניגוד לפעם הקודמת", אומר רמי לוי, בעלי רשת שיווק השקמה. "אז לקח להם כמה ימים עד שעדכנו אותנו, אבל כנראה אחרי שהם הבינו שההתנהלות לא היתה בסדר, הם הסיקו מסקנות".
במקביל הוציא משרד הבריאות הודעה כי לא נשקפת סכנה לבריאות הציבור, ומסר כי הוא "ממשיך לחקור את האירוע, לרבות את ספק הפחמן הדו־חמצני".
מכתשים מופתעת
ההודעה של משרד הבריאות אמנם התקבלה באנחת רווחה בקוקה קולה, אך הסערה בחברה עדיין בעיצומה: לא רק שרשתות השיווק הגדולות זעמו השבוע על קוקה קולה, שניסתה להסתיר מהן את התקלה, אלא שכעת פתחה קוקה קולה שבבעלות מוזי ורטהיים חזית נוספת - מול מכתשים שבבעלות דנקנר.
ההודעה לתקשורת שמגלגלת את האשמה לפתחה של מכתשים אגן התקבלה בחברה בהלם ובהפתעה. "קוקה קולה כחברה אמורה לדאוג שהחומרים שהם קונים יעברו בדיקה, זה התפקיד שלהם, אז להאשים עכשיו את הספק, עוד לפני שנערכו כל הבדיקות, זו פשוט חוצפה", אומר גורם המכיר את הקשר בין מכתשים לקוקה קולה. "יכול להיות שהבעיה היא בכלל אצל קוקה קולה, וגם אם לא, אז בכזו מהירות לרוץ ולהפיל על מכתשים את התיק ולצאת עם זה בהודעות לציבור? זו פשוט התנערות מאחריות".
בקוקה קולה דוחים את הדברים. "מדובר בבעיית איכות בסדרת ייצור מוגבלת, וברור לנו שהיא נובעת מתקלה אצל יצרן הפחמן הדו־חמצני, ולכן הפסקנו לקנות את הגז ממכתשים", אומרים בחברה. "כמי שאחראים לאיכות המוצרים שלנו אנו מתייחסים בחומרה לאירוע הזה, ולכן אנו מבצעים תחקיר יסודי כדי לוודא שתקלה כזו לא תחזור".
דובר מכתשים, רני רהב, מסר בתגובה: "מכתשים היא ספק של דו תחמוצת הפחמן לקוקה קולה ישראל זה שנים רבות, ללא תקלות. מדובר במוצר לוואי בתהליכי הייצור של מכתשים שאינו חלק מליבת העסקים של החברה. במעבדות מכתשים נבדק בימים אלה הקשר בין אספקת המוצר האמור לתקלה שהתגלתה בחברת קוקה קולה. מכתשים הפסיקה את הייצור של פחמן דו־חמצני עד לבדיקת הנושא".
איך אסור לנהל משבר
בקוקה קולה לא יודו בכך רשמית, אולם במסדרונות החברה מודעים לטעות החמורה שעשו בדרך ההתנהלות שלהם השבוע. "קוקה קולה היו בטוחים שהמקרה יחלוף כאשר ינקו את המדפים מהבקבוקים הפגומים. זו היתה טיפשות, טעות", מודים שם ומקבלים בהבנה את הביקורת הציבורית על התנהלות החברה כשל "גנבים בלילה".
לא מן הנמנע כי יוחלט גם על יציאה בקמפיין התנצלות. אלא שבינתיים מנסים בקוקה קולה לגמד את העניין ומסבירים, כי "נכון, זו היתה תקלה, אבל הודענו באותו יום בפער של כמה שעות בסך הכל. התנצלנו בפני הצרכנים על חוסר הנוחות". את העובדה כי מנכ"ל קוקה קולה ישראל, טל רבן, אינו מגיב בנושא, תירצו בחברה בכך ש"הוא עסוק מאוד בפיקוח מקרוב על מלאכת איסוף הבקבוקים".
מנכ"לית אמון הציבור, גלית אבישי, חושבת שההתנהלות של קוקה קולה היא שגויה ביסודה: "גם אם קוקה קולה צודקת והיא לא אשמה, קודם כל קחי אחריות. כשמסתירים מהציבור מידע זה מדרון חלקלק ולכן קוקה קולה יכולה רק להיפגע מזה. במוצרי מזון, שהם מוצרים רגישים, ברגע שמסתירים מהצרכן הוא מרגיש חוסר ביטחון בדיאלוג הסמוי שמתקיים בינו לבין החברה, ומזה נוצרים הרבה פחדים. לכן האינטרס המובהק של חברה זה להתייחס בכבוד לצרכן, לתת לו את מלוא האינפורמציה בזמן אמת, להתנהל מולו בשקיפות מתוך לקיחת אחריות".