בעלי ערוץ 10 התחייבו להזרים 120 מיליון שקל
מדובר ב־40 מיליון שקל שיועברו לערוץ מדי שנה בשלוש השנים הקרובות. הסכום יספיק להמשך פעילות שוטפת, אך לא לתשלום חובות תמלוגים ודמי זיכיון. השבוע תודיע הרשות השנייה אם תצא במכרז חדש
לאחר שמסע גיוסי הכספים של ערוץ 10 בניו יורק כשל, אמר אתמול גורם בכיר בערוץ: "שבוע דרמטי מחכה לערוץ 10. אין כאן רעים וטובים. כל הגורמים המעורבים, ממשרד התקשורת דרך האוצר וכלה ברשות השנייה, רוצים לפתור את הבעיה ולאפשר לערוץ להמשיך לשדר, אבל אי אפשר להשלות את עצמנו. בעלי המניות של ערוץ 10 הסכימו להזרים לערוץ 40 מיליון שקל בשנה, בכל אחת משלוש השנים הקרובות (2009 עד 2011). סכום זה יספיק כדי לעמוד בהוצאות השוטפות וכן כדי לעמוד בחובות התוכן, כולל חובות העבר. עם זאת, הסכום אינו מספיק כדי לעמוד בחובות של הערוץ למדינה, כלומר תמלוגים ודמי זיכיון", אומר הגורם. הגורם מציין כי ב־2008 החזיר הערוץ כ־10 מיליון שקל מחובות העבר שלו בתחום התוכן, וב־2009 יחזיר 30 מיליון שקל נוספים.
להערכת אותו גורם, אם האוצר יסכים לבטל חלק מחובות אלו ולפרוס את היתר בתנאים טובים, כלומר ללא ריבית, אפשר יהיה להגיע להסדר שיאפשר את המשך פעילות הערוץ. לדבריו: "חייבים לזכור כי האלטרנטיבה היא יציאה למכרז חדש על הערוץ. אני לא רואה אף גוף שיסכים להיכנס לנעליו של הערוץ בתנאים הנוכחיים".
הדברים נאמרים על רקע הנסיעה של בכירי הערוץ כדי לגייס את הסכום הנדרש להמשך פעילותו ולעמידה בחובות העבר. בכירי הערוץ, בהם המנכ"ל יוסי ורשבסקי וסגן היו"ר מודי פרידמן, טסו בשבוע שעבר לניו יורק כדי להיפגש עם אנשי רשת פוקס, השייכת לרופרט מרדוק. מטרת הנסיעה: לבדוק אפשרות שהרשת האמריקאית תגדיל את אחזקותיה בערוץ. הנהלת הערוץ חזרה בידיים ריקות לאחר שלא הצליחה לגייס את סכומי הכסף. בפגישה שנערכה שלשום בערב לא התייחסו בכירי הערוץ באופן מפורש לאותה נסיעה, אך הבהירו לנוכחים בחדר כי לערוץ פשוט אין כסף.
מרחב תמרון צר
עתה נראה כי לאחר דחיות רבות, יגיע בשבוע הקרוב נושא ערוץ 10 לכדי מיצוי. הכדור נמצא במגרשה של מועצת הרשות השנייה והעומדת בראשה נורית דאבוש. במהלך השנה האחרונה ביקשה הרשות את עזרת משרד התקשורת להוביל שינוי חקיקה שיאפשר לערוץ לפרוס את חובותיו מהשנים 2004–2006, עד שנת 2012. ברשות קיוו כי שינוי החקיקה יאפשר להם להאריך את זיכיון הערוץ.
אלא ששר התקשורת הקודם וגם השר הנוכחי, משה כחלון, סירבו להוביל מהלך של חקיקה, והותירו לרשות לפתור בעצמה את המשבר. בשלב הנוכחי המועצה מסונדלת על ידי החוק ולא תוכל להאריך את זיכיון הערוץ, שתם בינואר 2010.
כעת נראה כי ערוץ 10 עצמו עתיד לנסות ולהוביל שינוי חקיקה באמצעות הצעת חוק פרטית, ולא באמצעות משרד התקשורת, שחושש להכתים עצמו במתן הקלה נוספת לערוץ.
מבחינתה של הרשות השנייה האופציה לפריסת חובות אינה קיימת כלל, בעיקר בגלל מרחב התמרון הצר במיוחד שהותיר לה החוק הקיים.
"ספר המכרז על ערוץ 10 מונח על שולחני ואנחנו ערוכים למכרז", אמרה היו"ר נורית דאבוש בישיבה שהתקיימה שלשום בערב במשרדו של שר התקשורת החדש.
בפגישה הראשונה בין שר התקשורת הנכנס לבין נציגי ערוץ 10, הרשות השנייה ומשרד האוצר, כחלון הטיל על הרשות להגיע להסדר מול הערוץ בימים הקרובים, אבל האפשרות שבעלי המניות "ישימו כסף על השולחן" נהפכה לקלושה, והדרך למכרז חדש, גם אם הוא אינו רצוי, קרובה מתמיד.
גם ועדת הכלכלה של הכנסת עתידה לדון בנושא ערוץ 10 בקרוב. יו"ר הוועדה, אופיר אקוניס, אמור לקיים דיון בהשתתפות כל הגורמים הרלבנטיים, אך המועד טרם נקבע.
רופרט מרדוק. לא יגדיל אחזקות צילום: בלומברג יתמקד בשידורים זולים יותר?
עמדתם של בעלי המניות בערוץ אינה ברורה בשלב זה. ההערכות הן כי אין בכוונתם לחדש את מכתב ההתחייבות שהעמידו בספטמבר האחרון, שבו התחייבו להעמיד לרשות השנייה את הערבויות שדרשה. כזכור, בצל המשבר הכלכלי חזרו בהם בעלי המניות ממכתב זה כשבועיים לאחר שהגישו אותו. בו־בזמן הצליח הערוץ במסע הלובי שלו בכנסת ושכנע את הממשלה לכלול רפורמה בחוק ההסדרים שתאפשר מעבר משיטה של זיכיונות זמניים לרישיונות קבועים משנת 2012.
עם זאת, כדי לבקש רישיון נדרש הערוץ לעמוד בחובות העבר שלו, ולקבל הארכת זיכיון עד 2012. בשלב זה הוא אינו מצליח לעבור משוכה זו.
אחת מהשאלות שנותרות בשלב זה ללא מענה היא מה יעלה בגורלו של ערוץ 10 אם בשבוע הבא יוחלט ברשות לצאת למכרז. הערוץ אמור לשדר במסגרת הזיכיון עד ינואר 2010. עבור הערוץ שממשיך להפסיד מדי יום כסף, קיימת האופציה להחשיך באופן מיידי את המסך אם אכן יוחלט על מכרז, כדי להימנע מהפסדים נוספים. אופציה אחרת היא להתמקד בשידורים "זולים" כמו תוכניות אירוח ושידורים חוזרים, ולא להעלות למסך הפקות מקור ותוכניות יקרות.