$
מדיה

העיתונות הזרה מצמצמת את פעילותה בארץ: כתבי החוץ חוזרים הביתה

המשבר הכלכלי וההתעניינות הפוחתת של הציבור האמריקאי בחדשות חוץ גורמים לצמצום ניכר בהיקף הפעילות של התקשורת האמריקאית בישראל. ג'ואל גרינברג, כתב "השיקגו טריביון" בארץ שפוטר בשבוע שעבר: "העיתונות האמריקאית מעדיפה כעת חדשות מקומיות"

עמיר קורץ 09:0423.02.09

הטלפון שקיבל בשבוע שעבר ג'ואל גרינברג, כתב "שיקגו טריביון" בארץ בשבע השנים האחרונות ומי שעומד בראש המשרד הישראלי של העיתון, נשא בשורה מרה. "בגלל מצב העיתון החלטנו לסגור את המשרד בירושלים. לפיכך מחודש מרץ אתה מפוטר", הודיע לגרינברג העורך האחראי שלו.

 

כמה שעות לאחר
מכן קיבל גם אשרף חליל, אחד משני כתבי "לוס אנג'לס טיימס" בארץ, הודעה דומה מראש המשרד הישראלי של העיתון, ריצ'רד בודרו. שני העיתונים, השייכים למו"לית השנייה בגודלה בארה"ב "טריביון" (שבבעלות המיליארדר סם זל), שנתונה במצב של פשיטת רגל, יצמצמו בעצם את הסיקור שלהם בישראל. בודרו ימשיך לסקר עבור "לוס אנג'לס טיימס" את הנעשה בארץ, בגדה וברצועה, ודיווחיו יתפרסמו גם ב"שיקגו טריביון".

 

גם כתב המגזין "טיים" טים מק'גירק קיבל באחרונה הודעה שהמגזין יסגור את המשרד הישראלי ושהמשרה שלו תתבטל, בדומה למשרה של כתב "ניוזדיי" בישראל שבוטלה באחרונה. כל אלו באו נוסף על שלושה עיתונים אמריקאיים אחרים שסגרו בשנה וחצי האחרונות את משרדיהם בישראל: "בוסטון גלוב", "בולטימור סאן" ו"פילדלפיה אינקוויירר".

 

הכל בגלל הפרסומות

 

"אחרי ביקור סאדאת בארץ והשלום עם מצרים החלה פריחה בתחום המשרדים המקומיים בארץ של עיתונים מחו"ל ששולחים כתב שחי כאן ומדווח. ל'שיקגו טריביון' היתה נוכחות בישראל מתחילת שנות השמונים", מספר גרינברג, בעודו אורז את חפציו ממשרדו בבית אגרון - בית העיתונאים בירושלים. "בקומה שאני עובד בה אתה יכול לראות שלאט לאט המשרדים של רבים מהעיתונים האמריקאיים בישראל נסגרים. הטרנד של העיתונים העירוניים הגדולים הוא לצמצם כתבי חוץ. זו הפעם הראשונה שזה הגיע לכתבי החוץ. נראה לי שהפוקוס בעיתונים האלה יהיה יותר על חדשות מקומיות, הם חושבים שזה ימשוך יותר קוראים".

 

גם שלוש רשתות הטלוויזיה האמריקאיות הגדולות, NBC, ABC ו־CBS, צמצמו בשנה וחצי האחרונות את מצבת כוח האדם בישראל באופן ניכר.

 

NBC ירדה מ־15 איש בתחילת 2008 לשישה כיום, והרשת מחזיקה בארץ רק את הכתב מרטין פלטשר. גם ABC עברה גל קיצוצים נרחב. הקיצוץ ב־CBS היה הגדול ביותר: בדצמבר האחרון, זמן קצר אחרי פרוץ המשבר הכלכלי, הגיעו בכירי הערוץ לארץ והודיעו שמתוך 15 העובדים במשרד הישראלי יישארו רק שניים. "הקיצוץ הוא תוצאה ישירה של הירידה הדרסטית בהכנסות מפרסום", נאמר לעובדים בארץ. אמנם מאז הקיצוץ הגדול הוחזרו שלושה עובדים במשרה חלקית, אך לרשת כבר אין זה כשנתיים כתב קבוע בישראל, וכתבים מגיעים לכאן רק כדי לסקר אירועים כמו המבצע בעזה או הבחירות.

 

התייעלות טכנולוגית

 

כל הגורמים בענף מסבירים שהסיבות לקיצוצים הן רבות: התייעלות טכנולוגית שמצריכה העסקת פחות אנשים, פחות התרחשויות בזירה הישראלית־פלסטינית, התעניינות פוחתת של הציבור האמריקאי בחדשות חוץ ויותר בחדשות פנים, והמצב הכלכלי הקשה ממילא של ענף העיתונות. ועל כל אלה נוסף עכשיו גם המשבר הגלובלי, שפגע באופן ישיר בהכנסות הענף מפרסום.

 

"תחום החדשות הוא תחום שאינו מכניס כסף והדרך היחידה שאנו יכולים להרוויח קצת זה באמצעות פרסומות", אומר ברונו נוטה, שעובד זה 25 שנה במשרד של ABC בישראל. "המפרסמים הגדולים בארה"ב היו תעשיית הרכב והבנקים, וכרגע הם לא רצים לפרסם בשל קשיים גדולים".

 

כחלק מהחיסכון בהוצאות למדו רשתות הטלויזיה להתייעל, בעיקר באמצעות טכנולוגיה. כתבים או מפיקים גם מצלמים וגם עורכים בלפ־טופ שלהם את הכתבות ושולחים אותן לשידור. "מולטי טאסקינג" או "דיגיטל ג'ורנליסט" אלה רק כמה מהביטויים שנשמעים ברשתות השידור על תפקוד אנשיהם בשטח. הבעיה היא של"התייעלות" הזאת גם יש צד שני, המתבטא בחשש של העובדים מפני גל פיטורים נוסף, בעיקר אם יימשך המשבר הכלכלי. "אני לא חושב שיש מישהו שיכול להגיד שמקום העבודה שלו בטוח", אומר נוטה. "בשלב כלשהו המצב ישתנה והמספרים יתקנו את עצמם. השאלה רק כמה זמן יעבור עד אז".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x