$
מדיה

בדיקת כלכליסט: טירוף הריאליטי יימשך גם ב-2009

בדיקת כלכליסט מגלה כי ב־2009 ישדרו הערוצים המסחריים לפחות 13 סדרות ריאליטי, שיתפרסו על פני 285 ימי שידור. רק "הישרדות" תייצר עבור ערוץ 10 יותר מ־60 ימי שידורים בשנה הבאה

אמיר טייג 11:4025.11.08

הנהלות קשת, רשת וערוץ 10 כבר הניפו השבוע את חרב הקיצוצים: ערוץ 10 ורשת יקצצו בשכר הבכירים, וקשת תקצץ בתקציב ההוצאות של 2009 ב־15%. מה שכנראה לא יקוצץ הוא טירוף הריאליטי, ששוטף בימים אלו את מסכי הטלוויזיה של תושבי המדינה. גם מי שמנסה להימלט מאותן סדרות מקבל את ארז טל דרך החלון, כאשר הטלוויזיה של השכנים משדרת "בובליליזם" בקולי קולות. בקרב זכייני הערוצים המסחריים קיימת התחושה כי הצליחו לפצח את השיטה ומצאו דרך לייצר רייטינג בטוח של 30% מדי ערב. נראה כי הפקת הענק של "הישרדות" סחפה אחריה את התעשייה, וכל זכיין מתהדר בריאליטי עתיר תקציב משלו.

 

טירוף הריאליטי יימשך גם ב- 2009 טירוף הריאליטי יימשך גם ב- 2009

למי שחשב ש־2008 היא שנת הריאליטי, צפויה הפתעה לא קטנה. מנתונים שאסף "כלכליסט" עולה כי ב־2009 יקלטו תושבי ישראל כ־285 ימי שידור של ריאליטי בשני הערוצים המסחריים. קשת, רשת וערוץ 10 עתידים לשדר יחד כ־13 סדרות ריאליטי לפחות ב־2009, ויצרניות הרייטינג הגדולות, דוגמת "הישרדות" ו"האח הגדול", עתידות לפקוד את בתינו פעמיים בשבוע. נראה כי הפריים טיים של הערוצים המסחריים ייהפך בשנה הקרובה לחוויית מציצנות גדולה אחת לכל המשפחה. לשם השוואה, ב־2008 סך ימי הריאליטי עתידים לעמוד על 240.

 

 

זה שעורר את התופעה היה ערוץ 10, עם הפקת הענק של "הישרדות". ב־2009 עתיד הערוץ לשדר ארבע סדרות ריאליטי לפחות. כבר בינואר הקרוב תעלה לשידור העונה השנייה של "הישרדות", ומיד אחריה, עוד ב־2009, צפויה עונה שלישית. מספר הפרקים בכל עונה אמור להיות 30, במקרה הטוב, והם ישובצו פעמיים בשבוע. רק "הישרדות" תייצר עבור ערוץ 10 יותר מ־60 ימי שידורים ב־2009. לחגיגה זו יצטרפו "לרדת בגדול", "היפה והחנון" וסדרה חדשה שעליה הוכרז לפני שבוע - "הבלוק". ההערכות הן כי ז'אנר הריאליטי ינפק לערוץ 10 כ־105 ימי שידור לפחות. ב־2008 כלל מספר ימי הריאליטי בערוץ 10 יעמוד על כ־90.

 

ומה בנוגע לערוץ 2? קשת ורשת עתידות להעמיס את המסך בכ־180 ימי ריאליטי. רשת עתידה להעלות בשנה הקרובה את הסדרה המדוברת "המירוץ למיליון", בצד עונה נוספת של "רוקדים עם כוכבים" ואולי גם של "מפרץ האהבה" מעוררת המחלוקת. כמו כן, היא אמורה להשיק שתי סדרות ריאליטי חדשות, הראשונה היא "הטלפון" - שילוב בין ריאליטי ומשחק טלוויזיה, והשנייה היא "מעצב נולד", שמקורה בפורמט אמריקאי בשם "Project Runway". בסך הכל עתידה רשת להציג יותר מ־100 ימי שידור שבמרכזם סדרת ריאליטי. המספר הסופי תלוי בהחלטה אם להפיק עוד עונה של "מפרץ האהבה". לשם השוואה, ב־2008 תשדר רשת 60 ימי ריאליטי.

 

שתי עונות ב-2009 שתי עונות ב-2009 צילום: אייל נבו

 

קשת, שבימי שידוריה כיכבה "האח הגדול" ב־2008, היא הזכיינית היחידה שעשויה דווקא לצמצם את ימי הריאליטי ב־2009. לפי שעה, קשת מתכננת רק עונה אחת של "האח הגדול" ב־2009, עם כ־40 פרקים. לצד פרויקט "האח הגדול", ימשיכו לרוץ בקשת "כוכב נולד" ו"נולד לרקוד". במסתכם, צפויים בקשת כ־80 ימי שידורים, שבשעות הפריים טיים שלהם תשודר תוכנית ריאליטי. זאת לעומת כ־90 ימי ריאליטי ב־2008.

 

ברור כי הערוצים המסחריים אינם מציפים את לוח המשדרים שלהם בריאליטי מתוך אמונה באיכות הז'אנר. המציאות הכלכלית כופה זאת עליהם. הם אינם יכולים להפחית בהוצאות, שרובן מוכתבות ממחויבויות תנאי הזיכיון. כאשר תקציבי הפרסום מידלדלים, הרייטינג נהפך לכלי העיקרי להתמודדות עם המשבר.

 

שפרה מ"האח הגדול" שפרה מ"האח הגדול" צילום: גולי כהן
מנשה סמירה: "זה לא ז'אנר מגונה"

 

עם זאת, שטף הריאליטי של 2009 בא בעיתוי בעייתי עבור הערוצים המסחריים. הם נמצאים כיום במשא ומתן עם הרשות השנייה, משרד התקשורת ומשרד האוצר, בניסיון לקבל הקלות רגולטוריות, שעיקרן הפחתת התמלוגים ודמי הזיכיון.

לראשונה זה שנים, יש באוצר נכונות לעזור להם ולבטל את התמלוגים לחלוטין. מסך טלוויזיה המבוסס רק על ריאליטי אינו משרת אותם בקמפיין זה, שכן הרגולטורים יתקשו לתת הטבות כאשר מנגד יראו את רמת התוכניות צונחת לביבים שאליהם מגיעות כמה מתוכניות הריאליטי.

 

מנשה סמירה, מנכ"ל הרשות השנייה, אינו מסתייג לחלוטין מהז'אנר. "ריאליטי הוא לא ז'אנר מגונה. לתוכניות כמו 'השגריר' ו'המירוץ למיליון' יש ערך הרבה מעבר למציצנות. לתוכניות הריאליטי יש ערך בשידורי הברודקאסט, בעיקר בשל הצפייה המשפחתית שחוצה גילאים. יש לנו בעיה עם תוכניות ריאליטי שעוברות על שלושת ה'מ"מים' – 'מיניות, מניפולציות ומצוקות'".

 

אך ברשות השנייה יש גם קולות אחרים. נורית דאבוש, יו"ר הרשות, מנסה להגיע לסיכום עם הזכיינים שלפיו הם יגבילו וולונטרית את ערבי השידור שבמרכזם ריאליטי לשניים בשבוע, וזאת בתמורה לתמיכת הרשות בהפחתת התמלוגים לזכיינים. תמלוגים אלו מסתכמים בסכום לא מבוטל של 50 מיליון שקל בשנה לשלושת הזכיינים יחד. סכום זה מסוגל להפוך זכיין מפסיד למאוזן.

 

"גם לזכיינים יש כאבי בטן"

 

העמדה האמיתית של הזכיינים נחשפת רק בשיחות שאינן לציטוט. "תחשוב איך מרגיש מנהל בכל אחד מזכייני הטלוויזיה, כאשר הוא אוסר על ילדיו לצפות באחת מתוכניות הריאליטי היותר בוטות אשר עולות בערוץ שלו", אומר בכיר באחד הזכיינים. לטענתו, חלק מתוכניות אלו מעוררות כאבי בטן גם אצלם, אך הן משודרות בלית ברירה. בכיר אחר מסביר כי היכולת של הזכיינים להגמיש את ההוצאות השוטפות שלהם היא מזערית. מחויבויות התוכן, לצד התמלוגים ודמי הזיכיון יוצרים הוצאה קבועה קשיחה יחסית. הוא מסביר כי לזכיינים אין כלים להתמודד עם הירידה בפרסום, ועל כן הדרך היחידה עבורם היא להיכנע עוד יותר לצורכי הרייטינג.

 

בכיר בתעשייה מעריך כי 2009 לא תהיה שנה קלה עבור כל הפעילים בתעשיית הטלוויזיה המקומית. מה שבטוח הוא שרמת התוכניות תמשיך לרדת, בחיפוש אחר מכנה משותף נמוך דיו כדי ליצור רייטינג גבוה. להערכת אותו בכיר, ללא פעולה החלטית של הרשות השנייה ומתן הקלות, עתידה הסוגה העילית, משוש נפשה של הרשות השנייה, להידחק לשולי לוח השידורים.

 

כל הזכיינים, בייחוד אלו שמתקשים לייצר רייטינג גבוה, מקווים כי הפתרון לסחרור זה יבוא מכיוון הרגולציה. היוזמה של נורית דאבוש להגביל בהסכמה את ימי הריאליטי נופלת מבחינת חלקם על קרקע פורייה. מגבלה זו תמתן מעט את כוחות התחרות, שמושכים אותם להתמכר לרייטינג. "הערוצים לא צריכים יותר רייטינג, הם צריכים מבנה הוצאות הגיוני יותר", אומר בכיר בתעשייה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x