בלעדילקוחות ויז'ן אנד ביונד: "נושלנו מנכסים בארה"ב שרכשנו בהון עצמי"
בלעדי
לקוחות ויז'ן אנד ביונד: "נושלנו מנכסים בארה"ב שרכשנו בהון עצמי"
רוכשי דירות שנרשמו על שמם טוענים שחברת ההשקעות בנדל"ן שימשה רק כמתווכת ומתפעלת. לאחר שקרסה ובעלי השליטה בה נעלמו, הם גילו כי נכסיהם עוקלו בידי בנקים שהלוו לה כסף
קריסת חברת ויז'ן אנד ביונד מעוררת סערה בענף שעוסק בהשקעות בנדל"ן בארה"ב. מאז חשף כלכליסט את נפילתה ואת היעלמותם הזמנית של בעלי השליטה בחברה, הגיעו עדויות חדשות לגבי השקעה של כספי לקוחות מישראל מעבר לים, הן בשנותיה הראשונות והן במאוחרות.
ויז'ן אנד ביונד מהרצליה, שמשקיעה בעיקר בנכסי מולטי פמילי בארה"ב, הוקמה ב־2018 וקרסה לחלוטין בחודש שעבר תוך פיטורי מרבית 70 העובדים שלה. במקביל, בעלי השליטה פטר גיזונטרמן וסטס גרינברג, הודיעו למשקיעים בשבוע שעבר — לאחר היעלמות ממושכת — שלא יפנו אליהם ולא אל התאגידים הפיננסיים בארה"ב, שעיקלו את נכסי החברה. פירמת עוה"ד פרידמן יונגר מונתה בידי בעלי השליטה לבחון מה היקף הנכסים שנותרו בידי החברה.
על פי גיזונטרמן וגרינברג, החברה קרסה בעקבות עליית הריבית בארה"ב, האינפלציה שניפחה את העלויות והקשחת העמדות של התאגידים הפיננסיים כלפי הנושים. אולם לכלכליסט הגיעו עדויות חדשות לגבי אופי פעילותה של ויז'ן אנד ביונד גם בתקופה המוקדמת שלה, כשרכשה פרויקטים קטנים בסינסינטי, אוהיו. למשקיעים שם יש טענות קשות נגד בעלי השליטה בוויז'ן אנד ביונד. לדברי אחד מהם, שרכש בסוף העשור הקודם דירה בסינסינטי באמצעות החברה, נודע לרוכשים רק בחודשים האחרונים כי למעשה הם כבר אינם בעלי דירה וכי השקעתם ירדה לטמיון לאחר שהבנק עיקל את הדירה.
אותו רוכש עומד בימים אלה בקשר עם 68 בעלי דירות בסינסינטי, שרכשו את הנכס בהון עצמי דרך ויז'ן אנד ביונד, תמורת 300–100 אלף דולר, וגילו כי כבר אינו בבעלותם. "רוכשי הדירות קנו בשנים הראשונות של ויז'ן אנד ביונד, ובליווי שלה, דירות שנרשמו בבעלותם. לי יש שני נכסים שקניתי ב־100% ללא ליווי בנקאי. ויז'ן אנד ביונד נחשבו מתווכים בעסקה ומתפעלים שלה בלבד".
בעלי הדירות לשעבר פתחו חברה בארה"ב, שמטרתה לבדוק את נישולם מבעלות על הדירות. לטענתם, ויז'ן אנד ביונד לא עדכנה אותם כי הנכס שהיה בבעלותם עבר לבנק, והם בודקים כיצד יכול להיווצר מצב שבו רכישת נכס בהון עצמי, וללא משכנתא, עובר לידי מלווה פיננסי. הטענות המרכזיות מופנות לבעלי השליטה בחברה, שהיו מורשי חתימה בנכסים שרכשו בעלי הדירות. אחת מהאפשרויות שנבחנות היא שהבעלות על הנכסים הועברה מהלקוחות לחברה, ולאחר שינוי שם הבעלים היא לוותה הון מבנקים או תאגידי אשראי בארה"ב, כדי להגדיל את היקף פעילותה ולרכוש נכסים גדולים יותר באוהיו — זירת פעולתה העיקרית של ויז'ן אנד ביונד.
לפני כשנתיים החלה החברה לרכוש מיזמי מולטי פמילי בהיקפים גדולים בהרבה — מהלך שהצריך אשראי גבוה יותר והון רב יותר ממשקיעים. הקפיצה למים העמוקים הביאה לשיתוף פעולה עם Rme, שבבעלות אריה שחורי, וקהל לקוחותיה כולל אנשי כוחות ביטחון.
ההשערה של בעלי הדירות בסינסינטי דומה לטענות של שחורי, כפי שהן מוצגות בדרישת עורכי הדין שלו מהחברה. שחורי היה שותף של ויז'ן אנד ביונד ב־11 פרויקטים באוהיו, שחלק משמעותי מהם מעוקל לטובת הבנקים. לשחורי ידוע על נכס אחד לפחות, אך הוא מאמין שיש נוספים. שחורי הגיש תביעה במשטרה לאחר, שלטענתו, גיזונטרמן וגרינברג מכרו נכס שהיה שייך למשקיעים תמורת 8 מיליון דולר ללא ידיעתם וגרפו, לכאורה, את התמורה לכיסיהם.
שחורי הציג בפני כלכליסט העברת זכויות, לכאורה, של נכסים, שנעשתה באוהיו בדצמבר 2022, מבעלות של משקיעים לבעלות אישית של גיזונטרמן וגרינברג. המהלך איפשר להם, להערכת שחורי, לקחת משכנתא אישית על הנכסים בהיקף של 18 מיליון דולר במרץ 2023. בהתאם במכתב התרעה ששלח משרד עוה"ד שלו, נכתב כי על בעלי השליטה לחשוף אם נטלו מימון נוסף על חשבון הנכסים בפרויקטים או מי מהם.
מבעלי השליטה לא התקבלה תגובה.