פינוק לבעלי המניות: הפניקס מעלה את הדיבידנד למינימום 40% מהרווח
פינוק לבעלי המניות: הפניקס מעלה את הדיבידנד למינימום 40% מהרווח
שיעור הדיבידנד המינימלי מהרווח השנתי עמד עד כה על 30%; ההחלטה התקבלה לאחר שהפניקס דיווחה על זינוק ברווחי הרבעון הראשון, וכשברקע התוכנית של הקרנות סנטרברידג' וגלאטין פוינט למכור בשוק את מניות השליטה שלהן
הפניקס חותמת את הרבעון הראשון של השנה עם רווח כולל של 284 מיליון שקל - עלייה משמעותית ביחס לרבעון המקביל ב-2023, שבו הרווח הנקי הסתכם ב-81 מיליון שקל בלבד. שורת הרווח מגלמת תשואה על ההון בשיעור 11.2%.
הצמיחה החזקה נבעה בין היתר מעלייה של 29% ברווחים מתיק הנכסים המנוהלים של החברה (שכבר אחראי ל-40% מרווחי החברה מפעילות ליבה), שיפור התוצאות בביטוחי רכב, וכן מצמצום משמעותי של ההפסד שלא מפעילות ליבה, שמושפע מביצועי שוק ההון והשינויים בריבית.
בהפניקס מסמנים את ניהול הנכסים והאשראי כמנוע צמיחה משמעותי לשנים הקרובות, ובהתאם - תיק הנכסים המנוהלים של הקבוצה טיפס ברבעון ל-472 מיליארד שקל - מדובר בשיפור של 10% ביחס לרבעון המקביל, שמציב את הפניקס כחברה בעלת תיק הנכסים הגדול ביותר. התיק הניב לקבוצה רווחים בסך 129 מיליון שקל, זאת לעומת רווח של 100 מיליון ברבעון המקביל.
לעלייה בגודל התיק תרמה השלמת רכישת הקרנות מפסגות במרץ האחרון בהיקף של 22.2 מיליארד שקל. תיק הנכסים של הראל, שפרסמה גם כן את דוחותיה הבוקר, ושעד לרבעון השלישי אשתקד היה הגדול בשוק, הסתכם בסוף הרבעון ב-453 מיליארד שקל.
הרווח מפעילות ביטוחית ירד ב-4%, ועמד על 193 מיליון שקל, לעומת 201 מיליון לפני שנה. הענף המרכזי שבו נרשמה ירידה ברווחיות הוא ביטוחי הבריאות, שם החברה הפסידה 62 מיליון שקל, לעומת רווח של 150 מיליון אשתקד. הרווח החיתומי נותר ללא שינוי מהותי - 35 מיליון שקל אל מול 36 מיליון לפני שנה - אך ההפסד בענף נרשם מהשפעת הירידה בעקום הריבית חסרת הסיכון ובפרמיית אי-הנזילות. אלה גררו עלייה של בהפרשות החברה לעתודות בסכום של 117 מיליון שקל. רוב ההפרשה נרשמה בענף הסיעוד, בעוד שברבעון המקביל נרשמה בסעיף זה הכנסה בסך 106 מיליון שקל.
בביטוח הכללי נרשם רווח של 251 מיליון שקל, מול רווח של 76 מיליון שקל בתקופה המקבילה, וזאת כאמור בעיקר בשל שיפור הרווחיות בביטוחי רכב רכוש (מקיף וצד ג'). השיפור הושג בזכות התייקרות הפרמיות בכל החברות בענף. רווחי הפניקס (לפני מס) מרכב רכוש עמדו ברבעון על 85 מיליון שקל, בהשוואה להפסד של 6 מיליון ברבעון המקביל.
בחיסכון ארוך טווח, הפניקס רשמה הפסד של 83 מיליון שקל, זאת בהשוואה להפסד של 77 מיליון ברבעון המקביל - בעיקר בהשפעת השינוי בעקום הריבית ופרמיית אי נזילות. כמו כן, בחברה מציינים שהשפעות המלחמה על ביטוחי חיים ואובדן כושר עבודה הסתכמו בתקופת הדו"ח ב-12 מיליון שקל. בנוסף, בחברה מציינים שה"בור" בדמי הניהול המשתנים, בפרמיות המשתתפות ברווחים, עומד נכון למועד פרסום הדו"ח על 302 מיליון שקל. הבור בדמי הניהול מהווה משקולת כבדה על רווחיות כלל החברות בענף בחיסכון ארוך טווח.
בסך הכול, הרווח מפעילות ליבה, כלומר הן מפעילות ביטוחית (שהניבה 60% מהרווח) והן מניהול נכסים ואשראי (שהניב 40% מהרווח), הסתכם ב-302 מיליון שקל. זאת בהשוואה ל-301 מיליון שקל אשתקד. לצד זאת, בחברה רשמו הפסד של 38 מיליון שקל על פעילות שאינה ליבה - בעיקר פעילות בשוק ההון - זאת בהשוואה להפסד של 220 מיליון שקל ברבעון המקביל.
לאור התוצאות החיוביות ברבעון, דירקטוריון הפניקס עדכן את מדיניות הדיבידנד כך ששיעור הדיבידנד המינימלי מהרווח המשנתי עלה מ-30% ל-40%. ב-2023 חילקה החברה דיבידנד בסך 35% מהרווחים.
הפניקס היא גוף המוסדי בעל שווי השוק הגבוה בישראל, והיא נסחרת באחוזת בית לפי שווי שוק של 8.9 מיליארד שקל. החברה נמצאת בשליטת הקרנות הזרות סנטרברידג' וגלאטין פוינט (31%), שנערכות למכירה הדרגתית של מניות השליטה בשנתיים הקרובות - מהלך שיהפוך אותה לחברה ללא גרעין שליטה. זאת, לאחר שבשנה שעברה, לאור קשיים רגולטוריים, בוטל מזכר הבנות שחתמו הקרנות למכירת רוב מניות השליטה לאחת מקרנות העושר של אבו דאבי.