סגור
העיתון הדיגיטלי
17.04.25
יוני אסיא מנכ"ל ומייסד איטורו
יוני אסיא, מייסד ומנכ"ל eToro. האתגרים: גיוון הפעילות והרגולציה (צילום: דודי חסון)
ניתוח

הזינוק בקריפטו פתח את התיאבון של eToro

פלטפורמת המסחר הגישה תשקיף לקראת הנפקה בנאסד"ק, ותשאף לשווי של 5 מיליארד דולר. למרות הרווחיות הגבוהה, eToro תידרש לנווט בזהירות בנוף הרגולטורי המשתנה ולגוון את מקורות ההכנסה כדי להבטיח את המשך הצלחתה

פלטפורמת המסחר eToro הישראלית הגישה תשקיף לקראת הנפקתה בנאסד"ק, וחושפת נתוני צמיחה מרשימים לצד סימני שאלה לגבי הזהות העסקית שלה. ב־2024 רשמה החברה רווח נקי של 192 מיליון דולר על הכנסות של 12.6 מיליארד דולר.
מדובר בזינוק חד לעומת 2023, שבה דיווחה החברה על רווח נקי של 15.3 מיליון דולר בלבד והכנסות של 3.89 מיליארד דולר. הגידול הדרמטי מיוחס ברובו לעלייה המשמעותית בשוק הקריפטו, שהפך בשנים האחרונות לליבת הפעילות העסקית של איטורו.

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

ההערכות בשוק הן כי איטורו תנסה להנפיק לפי שווי של כ־5 מיליארד דולר, נתון גבוה משמעותית מהשווי שהוענק לה לפני כשנתיים – 3.5 מיליארד דולר, אך עדיין נמוך משמעותית מהשווי של 10 מיליארד דולר שאליו כיוונה ב־2021, אז ניסתה להירשם למסחר באמצעות מיזוג עם חברת ספאק.
כשאיטורו הוקמה ב־2007 בידי האחים יוני ורונן אסיא, היא מיתגה את עצמה כפלטפורמה ל"דמוקרטיזציה של עולם ההשקעות". המוצר שלה שילב בין פלטפורמת מסחר נוחה לבין רשת חברתית, שבה משתמשים יכולים לעקוב אחר משקיעים מנוסים ולאמץ את אסטרטגיות ההשקעה שלהם. עם זאת, לאורך השנים החברה הפכה להיות פלטפורמת מסחר הנשענת על תחום הקריפטו.
התמקדותה בקריפטו מסבירה את עיתוי ההנפקה. מאז החל דונלד טראמפ, עוד כמועמד לנשיאות, להבטיח כי יהיה "הנשיא הראשון של הקריפטו", נהנה השוק מעליות חדות. הביטקוין הכפיל את ערכו תוך חודשיים לאחר ניצחון טראמפ, והגיע בשיא לשווי של 103 אלף דולר. כיום נסחר הביטקוין סביב 87 אלף דולר.
בהשפעת עליית שוק הקריפטו, פעילות המסחר בפלטפורמה של eToro זינקה בחדות: ברבעון השלישי של 2024 בוצעו 9 מיליון עסקאות במטבעות קריפטוגרפיים; ברבעון הרביעי נרשמו 23 מיליון עסקאות – נתון שיא בשלוש השנים האחרונות. לעומת זאת, נפח העסקאות במניות, במט"ח ובסחורות ירד מ־173 מיליון ברבעון הראשון של 2022 ל־120 מיליון בלבד ברבעון הרביעי של 2024.
החשיפה הגבוהה של איטורו לשוק הקריפטו צפויה להמשיך ולהשפיע על תוצאותיה. החברה תוכל לצמצם סיכון זה רק אם תצליח להרחיב את בסיס המשתמשים ולגוון את תחומי הפעילות שלה. נכון להיום, התמונה העסקית של איטורו אומנם יציבה, אך אינה מגוונת מספיק: לחברה כ־40 מיליון משתמשים רשומים ב־75 מדינות, אך רק 3.48 מיליון מוגדרים כמשתמשים פעילים, שהשלימו תהליך זיהוי, הפקידו כספים וביצעו לפחות פעולת מסחר אחת.
רוב מוחלט (70%) של משתמשים אלה מגיע מאירופה ומבריטניה, ו־10% מארה"ב. לשם השוואה, רובינהוד האמריקאית, שנסחרת בשווי של 43 מיליארד דולר, מדווחת על יותר מ־10 מיליון משתמשים פעילים חודשיים; וקוינבייס, פלטפורמת הקריפטו המובילה, המנהלת מעל 400 מיליארד דולר בנכסים, מדווחת על 8.1 מיליון משתמשים פעילים מדי חודש.
נתונים אלו משקפים את האתגר של איטורו: בארה"ב, שבה מעל 50% מהציבור חשופים לשוק ההון כמשקיעים קמעונאיים, איטורו מתקשה להשיג דריסת רגל. מנגד, באירופה ובבריטניה, שם כ־7% מושקעים בשוק ההון, הפוטנציאל גדול יותר, אך הציבור מגלה פחות התלהבות מפלטפורמות השקעה.
בנוסף, ככל שאיטורו תחזק את מעמדה כפלטפורמת מסחר בשוק הקריפטו, היא תגביר את הסיכון הרגולטורי שלה. בשנים האחרונות, גופים רגולטוריים בארה"ב ובאירופה הידקו את הפיקוח על שוק המטבעות הדיגיטליים, בשל חששות מפני הונאות, תנודתיות גבוהה והלבנת הון. החמרה נוספת במדיניות הרגולטורית עלולה לפגוע בפעילות החברה והצלחתה תהיה תלויה באופן שבו תנווט בסביבה רגולטורית משתנה זו.