מגוריט: הפניקס מחזיקה מניות בניגוד לתקנון של הקרן
מגוריט: הפניקס מחזיקה מניות בניגוד לתקנון של הקרן
רגע לפני שבעלי המניות מתכנסים, קרן הנדל"ן מגוריט טוענת שהאחזקה של הפניקס במניות באמצעות הנוסטרו אינה תקינה ולכן מניות אלה לא יוכלו להשתתף בהצבעה על שינויים בחברה. הפניקס: "טענות חסרות שחר"
היום תתכנס אסיפת בעלי המניות של קרן הריט מגוריט ותכריע על הרכב הדירקטוריון והתקנון של הקרן. זאת, כחלק ממהלך אקטיביסטי של הפניקס להפחית את דמי הניהול בקרן הנדל"ן במתמקדת בדיור להשכרה לטווח ארוך, שעומדים על 1% מהיקף הנכסים המנוהלים.
בכך, יגיע לשיאו קרב רווי יצרים ואירועים חריגים בין הפניקס לבין הקרן. המערכה האחרונה בקרב בין הצדדים היתה אתמול כאשר מגוריט תקפה את עצם האחזקה של הפניקס במניות הקרן, והיא דורשת ממנה למכור את מניות הנוסטרו.
מגוריט טוענת כי האחזקה של הפניקס במניות מגוריט באמצעות הנוסטרו של בית ההשקעות (תיק ההשקעות העצמי) מנוגדת לתקנון הקרן. משום כך היא דורשת מהפניקס למכור את המניות תוך 3 ימים, ומפרטת כי אחזקה זו לא תוכל לשמש את הפניקס כדי להגדיל את השפעתה באסיפת בעלי המניות הקרובה. כמו כן רומזת מגוריט כי השינוי שמציעה הפניקס בתקנון הקרן נועד בין השאר כדי להכשיר בדיעבד את האחזקה של הפניקס.
הפניקס מחזיקה 19.8% ממניות מגוריט. מגוריט טוענת כי הרכב האחזקה של הפניקס מנוגד לתקנון הקרן: מתוך אחזקה של 19.8% במניות, מחזיקה הפניקס 18.04% עבור "עמיתים" (כלומר חוסכים בקופות גמל של הפניקס), 0.95% נוספים בקרנות נאמנות ועוד 0.8% בנוסטרו. לפי התקנון של מגוריט, בעל מניות אחד לא יכול להחזיק מעל 9.9% ממניות הקרן.
המקרה של הפניקס יוצא דופן משום שמדובר באחזקה עבור עמיתים. אולם לטענת מגוריט, כאשר החברה מחזיקה ב־0.8% עבור עצמה (בתיק הנוסטרו), יש לראות בכל האחזקה שלה באמצעות כל הגופים בשליטתה כ"מחזיקים יחד". לכן מפרטת מגוריט כי "הפניקס אינה רשאית לנצל לטובתה הפרטית הסדר שנועד להיטיב עם העמיתים המשקיעים דרכה על מנת להשביח את מניות הנוסטרו שלה באמצעות חיבור כוח ההצבעה שלהן עם כוח ההצבעה של מניות העמיתים (המצוי כולו בידה)".
משום כך טוענת מגוריט כי אחזקות הנוסטרו לא יוכלו לשמש את הפניקס באסיפה, וכי לפי תקנון הקרן עליה למכור את מניות הנוסטרו תוך 3 ימים (ואם לא, המניות יחולטו ויועברו לידי נאמן).
במגוריט ציינו עוד כי "החברה פנתה למומחים משפטיים בעלי שם מהשורה הראשונה על מנת לבחון את דינן של החזקות הנוסטרו של הפניקס בהתאם להוראות הדין והתקנון, וקיבלה את חוות דעתם לפיה ההחזקה במניות הנוסטרו על ידי הפניקס מהווה הפרה של הוראות התקנון, ובהתאם ויש להפעיל ביחס למניות הנוסטרו את הוראות תקנון החברה לעניין החזקה עודפת של "בעל מניות מפר", לרבות לעניין סיווגן של המניות העודפות כמניות רדומות שאינו מקנות זכויות כלשהן (לרבות זכויות הצבעה) כל עוד הינן בבעלותו של אותו בעל מניות וחילוטן (ומכירתן בידי נאמן) בהתאם להוראות התקנון".
את המכתב ששלחה לפניקס בעניין זה בחרה מגוריט לסיים באיום מרומז: "לנוכח ההחזקה האסורה במניות הנוסטרו כמבואר לעיל, ניתן היה להחיל את הוראות התקנון לעניין הרדמת המניות העודפות ביחס לכלל מניות "קבוצת הפניקס" החורגות מהיקף ההחזקה המותר בתקנון מגוריט, בשיעור של 9.99%, אך החברה החליטה, בשלב זה, להחיל את ההוראות הנ"ל רק ביחס להחזקה העודפת והאסורה של מניות הנוסטרו, ללא כל פגיעה בהחזקות העמיתים".
מכתב זה הוא חלק מסאגה מתמשכת של חילופי מהלומות בין הפניקס למגוריט. זו החלה כאשר מגוריט הודיעה על הארכת הסכם הניהול בקרן, ועשתה זאת ללא כינוס אסיפת בעלי מניות לאישור ההסכם. הפניקס טענה כי ההסכם אושר שלא כדין, ופנתה יחד עם בית ההשקעות מור לבית המשפט.
בתגובה למכתבה של מגוריט השיבה הפניקס כי "מדובר בטענות חסרות שחר ובניסיון נואש נוסף של מגוריט לפעול נגד בעלי המניות שלה. הדיווח של מגוריט מפתיע לנוכח העובדה שהפניקס פנתה למגוריט בחודש האחרון מספר פעמים בבקשה להודיע הודעות לבעלי המניות של החברה בקשר עם האסיפה הכללית של מגוריט שזומנה על ידי קבוצת הפניקס לנוכח התנגדותה של מגוריט לזמן את האסיפה, ומגוריט סירבה לפרסמן עד שרשות ניירות ערך נאלצה להתערב בעניין. הסלקטביות של ההודעות שמגוריט מפרסת מלמדת יותר מכל שחברת הניהול היא בעלת השליטה האמיתית בחברה וכי מגוריט פועלת לטובתה ולא לטובת כלל בעלי המניות".
בעוד התיק בבית המשפט עדיין מתנהל, הפניקס דרשה לכנס אסיפה כדי למנות ארבעה דירקטורים חדשים ולשנות את תקנון הקרן. מגוריט סירבה לדרישת הפניקס לכנס אסיפה.
לאחר הסירוב של מגוריט לכנס את האסיפה, הודיעה הפניקס בצעד חריג על כינוס אסיפת בעלי מניות ללא שיתוף פעולה של הקרן. הקרן התגובה הודיעה כי הזימון של הפניקס אינו תקף, וכי האסיפה שתזומן לא תוכל לקבל החלטות. במקביל, נושאי משרה בקרן, ובראשם היו"ר ארז רוזנבוך, החלו להגדיל את האחזקות שלהם במניות הקרן (מה שיוביל להגדלת כוח ההצבעה שלהם באסיפת בעלי המניות). לאחר מכן הפניקס הדגישה כי האסיפה תתכנס בכל זאת וכי אין בה שום בעיה חוקית.