סגור

הדולר מתחזק ונסחר מעל 3.65 שקלים, היורו ב-3.82

הדולר מתחזק בשווקים העולמיים, לאחר שהנשיא הנבחר טראמפ איים על מדינות BRICS שלא להוציא מטבע מתחרה; לידר: "בנק ישראל עשוי לבצע 3-2 הורדות ריבית ב-2025, כבר החל מהרבעון השני"

הדולר מתחזק בפתיחת שבוע המט"ח, לצד תנועות קלות יותר ביורו - במקביל התחזקות של הדולר בשווקים העולמיים. הדולר עולה ב-0.7% ונסחר מעל 3.65 שקלים, היורו נסחר בסביבת 3.82 שקלים.
בעולם: הדולר אינדקס (מול סל המטבעות המובילים) מטפס ב-0.9% ל-106.7 נקודות; היורו יורד ב-1% ל-1.047 דולר; הפאונד נחלש ב-0.9% ל-1.262 דולר; וביפן - הדולר עולה ב-0.3% ל-150.2 ין.
על הפרק השבוע במט"ח הגלובאלי בעיקר המתנה לדוח התעסוקה החודשי בארה"ב, שיתפרסם ביום שישי. עוד התפתחויות מפתח בשוק: נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ קרא למדינות ה-BRICS להתחייב שלא להציג מטבע חדש במקום הדולר האמריקאי. "אם מדינות אלה יעשו זאת, הן ייתקלו במכסים של 100%", אמר טראמפ.
מדינות ה-BRICS הן ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה, והקבוצה כוללת גם את איראן, מצרים, אתיופיה, ואיחוד האמירויות. "אנו דורשים התחייבות מהמדינות הללו שלא ייצרו מטבע BRICS חדש, ולא יתמכו במטבע אחר שיחליף את הדולר האמריקאי החזק, או שיתמודדו עם מכסים של 100% ויצטרכו לומר שלום למכירת סחורות לכלכלה האמריקאית המדהימה", כתב טראמפ.
בשווקים עוקבים גם אחרי המשבר התקציבי-פוליטי בצרפת, בעקבות המצב הפיננסי המאתגר במדינה. המשבר הגיע לשיא בשבוע שעבר, לאחר שראש הממשלה מישל ברנייה הציג תקציב מצמצם – על מנת להתמודד עם האתגר הכלכלי – שכלל קיצוץ של 60 מיליארד יורו בתקציב, לצד העלאות מסים.
התקציב פורסם ללא תמיכה של רוב בפרלמנט, כשמפלגת הימין של מארין לה פן איימה להתנגד ולהפיל את הממשלה. בסופו של דבר ביום חמישי החליה ראש הממשלה לבטל את התוכנית להעלאת מסים ועתה ממתינים לראות האם ההחלטה תפתור את המשבר הפוליטי.
כלכלני לידר בראשות יונתן חץ מפרסמת תחזית אופטימית יחסית, לאינפלציה של 2.5% ב-12 החודשים הבאים, לעומת ציפיות אינפלציה של סביב 3% בשוק.
ולנוכח הירידה הצפויה באינפלציה, מציינים בלידר: "בנק ישראל עשוי לבצע 3-2 הורדות ריבית ב-2025, כבר החל מהרבעון השני". לפי רוב התחזיות נכון להיום, בנק ישראל יוריד את הריבית רק במחצית השנייה של 2025.
בלידר מסבירים את תחזית האינפלציה שלהם בשורה של התפתחויות: "בעוד כחצי שנה ייפסקו מרבית התמיכות הממשלתיות עבור מפוני הצפון - צעד שיביא להתמתנות הביקושים וגם יגדיל את מספר מחפשי העבודה במשק.
שוק עבודה פחות הדוק, עם גידול במספר מחפשי העבודה יקטין את הלחץ לעליית שכר במשק, בנוסף להקפאת השכר
הציבורי. גם חלק המגבלות בצד ההיצע יוסרו. גם אם לא מדובר על השפעה מיידית, בטווח של חצי שנה (ואולי פחות), מרבית חברות התעופה יחזרו לפעול בישראל, מה שיוריד את מחירי הטיסות. אנו מניחים ירידה של 6% שנה קדימה במחירי הטיסות".