הדולר נחלש ל-3.69 שקלים - תשומת הלב עוברת לוושינגטון
הדולר נחלש ל-3.69 שקלים - תשומת הלב עוברת לוושינגטון
השקל מתחזק היום לאחר הפיחות החד ביומיים האחרונים בעקבות ביטול עילת הסבירות; היורו אף הוא נחלש לסביבת 4.08 שקלים. הפד צפוי להודיע הערב על העלאה של 25 נקודות בסיס בריבית, לרמה של 5.5%
יציבות בשקל לאחר הפיחות החד ביומיים האחרונים, ובהמשך להודעת מודי'ס אתמול. הדולר נסחר ב-3.69 שקלים (לאחר שחצה אתמול את ה-3.72), היורו נחלש אף הוא ונסחר בסביבת 4.08 שקלים.
עד תחילת השבוע בתי ההשקעות בישראל פרסמו תחזית לפיה לנוכח הנתונים הכלכליים, בנק ישראל לא צפוי להעלות את הריבית בפגישתו הבאה ב-7 בספטמבר. בסקירות השבועיות סייגו האנליסטים את התחזית, וציינו כי פיחות חד בשקל ישנה את התמונה - לנוכח ההשפעה של שקל חלש על האינפלציה. לנוכח הפיחות החד של היומיים האחרונים, הסייג הפך לתרחיש העיקרי ובנק ישראל ייאלץ להגיב.
סוכנות הדירוג ציינה אתמול בדוח שפורסם לאחר הנעילה ש"קיים סיכון משמעותי שמתחים פוליטיים וחברתיים סביב הסוגיה יימשכו, ולדבר יהיו השלכות שליליות על כלכלת המדינה וביטחונה". מעבר לכך מסבירים במודי'ס כי "הממשלה והכנסת הפכו למוסדות פחות צפויים אשר מוכנים ליצור סיכונים משמעותיים ליציבות הכלכלית והחברתית של ישראל".
עיני המשקיעים בשוקי המט"ח הגלובליים נשואות הערב לוושינגטון, שם יפרסם הפד את החלטת הריבית (21:00 שעון ישראל). לפי התחזיות, הבנק יעלה את הריבית ב-25 נקודות בסיס, ל-5.5%. מחר צפויה החלטת ריבית של הבנק האירופי.
בפגישתו האחרונה ב-14 ביוני הותיר הפד את הריבית ללא שינוי על 5.25%, וציין כי הוא צופה עוד שתי העלאות ריבית עד סוף השנה. מאז יצאו בארה"ב נתוני האינפלציה המעודדים של יוני – עלייה של 3% בלבד במדד המחירים לצרכן.
יוני פנינג, אסטרטג עסקאות ראשי בחדר המסחר של בנק מזרחי טפחות, מציין לקראת ההחלטה כי היא מציבה את הפד במקום "לא אופייני" יחסית להיסטוריה שלו.
"היסטורית, בשלב הזה בנק מרכזי, ובוודאי זה שמנווט את הכלכלה העולמית, ייטה להישען קצת אחורה בציפייה שהמדיניות שיושמה בשנה וחצי האחרונות תביא לצינון הרצוי של הפעילות הכלכלית. אולם התבטאויות חברי הפד במהלך החודש וחצי האחרונים היו ככלל מאוד ניציות", אומר פנינג.
עוד מוסיף פנינג כי "סביבת ריבית אפקטיבית של מעל ל-5.25% בארה"ב היא חריגה ומביאה אותנו לרמה הגבוהה ביותר זה 22 שנה. למרות זאת התבטאויות רוב חברי הפד מהשבועות האחרונות העדיפו את הגרסה לפיה העלאת ריבית היום לא תספיק כדי לעמוד ביעד האינפלציה של הבנק, ותידרש העלאה נוספת. במקרה זה, בעוד שהעלאה היום מתומחרת בשוק כמעט במלואה, ההסתברות הגלומה בשוק להעלאה בהחלטה הבאה, לקראת סוף ספטמבר, נותרה נמוכה".
לדברי אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות בית השקעות, "החלטת הריבית של הפד נראית על פניו החלטה פשוטה, אבל היא טומנת בחובה את כל הפלונטר של המדיניות המוניטרית בארה"ב ובעולם בכלל.
"מצד אחד האינפלציה במגמת ירידה ברורה כאשר בנתוני המדד האחרונים שפורסמו גם אינפלציית השירותים רשמה ירידה, מה שבהחלט מרגיע את הפד. מצד שני שוק העבודה האמריקאי עדיין חזק מאוד ומהווה בעיני הפד איום אינפלציוני ברור".
גרינפלד מוסיף כי בנוסף לדילמה זו, בניהול מדיניות מוניטרית יש חשיבות גבוהה מאוד לציפיות האינפלציה בשווקים ואלו עדיין גבוהות מדי בעיני הפד. "השווקים מגלמים העלאת ריבית ביום רביעי, ובמובן זה ההחלטה של הפד היא למעשה קלה. זאת משום שאם הריבית לא תועלה, ציפיות האינפלציה עלולות לעלות עוד יותר והפד יאותת לשווקים על אובדן שליטה".