סגור
כנס פיננסים - דוד פתאל מייסד רשת מלונות פתאל
דוד פתאל, בעל השליטה בקבוצת המלונאות (צילום: אוראל כהן)

בזכות ההתרחבות באירופה, עליית המחירים ומצוקת הטיסות: פתאל בדרך לשנת שיא

הכנסות שירותי האירוח של פתאל צמחו ב-10% ברבעון השלישי ל-2.4 מיליארד שקל - ההכנסה הממוצעת מחדר ללילה עלתה ב-4% ל-627 שקל; שיעור התפוסה של בתי המלון בישראל טיפס ל-75%, בהשוואה ל-70% לפני שנה

שנת 2024 היא כולה בסימן המלחמה שפקדה את ישראל בעקבות אסון 7 באוקטובר - ובהיבט הכלכלי-עסקי היא הציבה אתגרים רבים, למשק הישראלי ולחברות רבות שפועלות בו. סקטור המלונאות המקומי התמודד עם סוגיה מורכבת של הפסקה כמעט מוחלטת של התיירות הנכנסת, ואירוח מפונים מהדרום ומהצפון.
מול תמונת המצב הלא פשוטה הזו, פתאל החזקות צפויה דווקא לרשום בסיכום 2024 שנת שיא. זאת בזכות ההתרחבות באירופה, שכבר מהווה חלק הארי בפורטפוליו שלה, לצד עלייה בשיעור התפוסה והעלאות מחירים. בתי המלון של הקבוצה הרוויחו גם ממחירי הטיסות הגבוהים שהשאירו את הישראלים לנפוש בארץ.
פתאל החזקות מפעילה 52.7 אלף חדרים ב-299 מלונות ב-21 מדינות. הכנסות הקבוצה ברבעון השלישי משירותי אירוח הסתכמו ב-2.4 מיליארד שקל, עלייה של 10% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד וסכום שיא לרבעון. לעיקר העלייה בהכנסות, 130 מיליון שקל, אחראים הנכסים החדשים שנפתחו או נרכשו בתקופה הזו.
אירופה אחראית ל-37% מההכנסות, בעוד שהפעילות בישראל אחראית ל-24% בלבד, והיא הטריטוריה השלישית בגודלה אחרי בריטניה (30% מההכנסות). את מרבית הנכסים המדוברים רכשה החברה באירופה, בין היתר באמצעות קרן ההשקעות השלישית שמנהלת החברה-הבת פתאל נכסים, שבה מושקעים שורה ארוכה של מוסדיים.
הקרן שהחלה לפעול בתחילת השנה הנוכחית, גייסה 419 מיליון יורו מהחברה עצמה, וכן מהפניקס, הראל, מנורה מבטחים, כלל ביטוח, מגדל ביטוח ולאומי פרטנרס (רשימה חלקית). היא רכשה ב-604 מיליון יורו 23 מלונות ב-7 מדינות באירופה שבהם כ-2,600 חדרים.
אשר לעליית המחירים: ההכנסה הממוצעת מחדר ללילה במהלך הרבעון עמדה על 627 שקל, עלייה של 3.9% בהשוואה לרבעון השלישי של 2023. פתאל מפרסמת את המחיר הממוצע לכלל החדרים שלה בכל המדינות, והפסיקה לפרסם את הנתונים לפי איזורים גיאוגרפיים, זאת לאחר שספגה ביקורת על פערי המחיר המשמעותיים בין ישראל ליתר המדינות שבהן היא פועלת. ההסבר שלה לפערים הוא ההבדל בין סוק המלונות (מלונות נופש יקרים יותר בישראל לעומת מלונות עסקים בחו"ל), הוצאות אבטחה גבוהות יותר והוצאות בשל דרישות כשרות.
אשר לעלייה בתפוסה, בשלושה מארבעת המרחבים הגיאוגרפיים של פתאל נרשמה עלייה בנתון זו: בישראל שיעור התפוסה עמד על 75%, מול 70% במקביל; באירופה נרשמה עלייה מ-82% לפני ל-83% ברבעון הנוכחי; בבריטניה ואירלנד מ-86% ל-87%, ובמגזר "אחר", נרשמה ירידה קלה מ-92% ל-91%. בישראל העלייה בתפוסה היא גם תולדה של ירידה בכמות הישראלים היוצאים לחו"ל בשל מצוקת הטיסות, כאשר ביתר האיזורים מדובר על ההתאוששות של ענף התיירות העולמי וכן בתיירות פנים ונסיעות עסקים.
ה-EBITDAR, מדד הרווח התפעולי המקובל בתחום המלונות, הגיע גם הוא לשיא רבעוני של 949 מיליון שקל ברבעון, עלייה של 13.2% ביחס לתקופה המקבילה - עם שיפור בכל האזורים. נתון זה הושפע לחיוב בעיקר מעלייה של 59 מיליון שקל בנכסים הזהים, כלומר כתוצאה מהעלאות מחירים, עלייה בתפוסה והפחתת הוצאות. החלוקה בין האיזורים הגיאוגרפיים דומה – אירופה אחראית לחלק הארי (38%), אח"כ בריטניה ואירלנד (30%), ואז ישראל (22%).
עלות ההכנסות עלתה במעט, אך פחות מהעלייה בהכנסות עצמן, והחברה רשמה בסעיף הכנסות אחרות רווח של 242.7 מיליון שקל כתוצאה מרכישת החלק של השותפה שלה בפורטפוליו של 11 מלונות בישראל, שאותו רכשו יחד מאזורים בשנת 2009. ולפיכך, הרווח התפעולי זינק ב-75% והסתכם ב-736.7 מיליון שקל.
לחברה יש חוב פיננסי נטו של כ-10 מיליארד שקל (כולל חברות כלולות) - שלא חמק מעיני המשקיעים ששלחו את המניה לירידה קלה - מה שדחף את הוצאות המימון מעלה. אך בסופו של דבר הרווח הנקי ברבעון הוכפל פי 2.7 והסתכם ב-345.7 מיליון שקל.
פתאל, שהכניסה 5.6 מיליארד שקל מתחילת השנה, צופה שתסיים את שנה הנוכחית עם הכנסות של 8.0-7.8 מיליארד שקל, סכום שיהפוך את 2024 לשנת שיא. לשם השוואה, את 2023, שבעצמה הייתה שנת שיא, סיימה עם הכנסות של 7.4 מיליארד שקל. כלומר, מדובר על עלייה של עד 8.1%.
ה-EBITDAR השנתי צפוי לעמוד על 3.0-2.8 מיליארד שקל, גם במקרה זה נתון שיא - בשנה שעברה עמד על 2.56 מיליארד שקל. פתאל החזקות נסחרת כעת סביב שווי שיא של 8.5 מיליארד שקל לאחר שמנייתה עלתה כ-30% מתחילת השנה, מה שמשקף לחלקו של המנכ"ל ובעל השליטה דוד פתאל (55.5%) שווי של 4.5 מיליארד שקל.