רווחי הבנקים מהשקעות ריאליות נחתכו בחצי, לאומי הרוויח יותר מהאחרים בפער
רווחי הבנקים מהשקעות ריאליות נחתכו בחצי, לאומי הרוויח יותר מהאחרים בפער
הרווח הנקי המצרפי של לאומי פרטנרס, דיסקונט קפיטל ופועלים אקוויטי ב־2022 הסתכם ב־549 מיליון שקל. זאת בעקבות הסערה בשווקים שהגיעה גם לכלכלה הריאלית. ביצעו ב־2022 השקעות בטכנולוגיה, נדל"ן ותעשייה ב־3.5 מיליארד שקל
השנה הקשה בשוק ההון ובשוק העסקים הריאליים בכלל לאור העלאות הריבית פגעה ברווחי הבנקים מהשקעות ריאליות המבוצעות על ידי החברות־הבנות של הבנקים.
אחרי שנתיים מצוינות ניכרת בלימה של הרווחים שהניבו השקעות אלה ללאומי פרטנרס, פועלים אקוויטי ודיסקונט קפיטל. הרווחים שהציגו שלושת הבנקים מהשקעות אלה ב־2022 היו נמוכים במחצית ויותר מהרווחים של 2021. שלוש השנים שבין 2019 ל־2021 הניבו לשלושת הבנקים רווח מצרפי של 1.7 מיליארד שקל מהשקעות אלה, 6.7% מהרווח של שלושת הבנקים בכלל.
בשנה מאתגרת כפי שהייתה 2022 מתחדדים הפערים בין ההשקעות הספציפיות, ואחרי שנתיים־שלוש שבהן כל מטאטא ירה, נחשפו גם ההשקעות הפחות טובות שהניבו לבנקים הפסדים.
בפועלים אקוויטי בלטו ההשקעות בחברות טכנולוגיה, תעשייה וקמעונאות. כך, למשל, חברת האינשורטק היפו שהפועלים השקיע בה לפי שווי 1.5 מיליארד דולר ונסחרת ב־330 מיליון דולר בלבד, ולצדה חברת האינשורטק הפרטית נקסט, חברת האוטומוטיב REE, חברת פאגאיה שמנייתה התרסקה מאז המיזוג לספאק, וחברות בורסאיות בתל אביב כמו אייקון, בית בכפר ורב־בריח שבהן פועלים אקוויטי מושקעת.
בלאומי אלו הן החברות הלא סחירות בעיקר כמו תעבורה, חיפה כימיקלים, נילית של מיכאל לוי ואחרות. גם דיסקונט קפיטל מתבססת על השקעה בחברות טכנולוגיה אם כי בשלבים צעירים, מה שפגע ברווחיות של דיסקונט קפיטל לאור המשבר הגדול בתחום ההייטק. השקעות נוספות הן בלוקוסוויו (גם לאומי), nsKnox, לנדאי ועוד.
השנה המאתגרת הבליטה לצד הירידה ברווח את הדומיננטיות של לאומי פרטנרס, הן בהשקעות והן ברווחים, על פועלים אקוויטי ודיסקונט קפיטל. גם בשנה הזו ולמרות ירידה של יותר ממחצית הרווח, רשמה לאומי פרטנרס רווח נקי של 350 מיליון שקל, כמעט כפול מהרווחים של שתי מתחרותיה יחד. דיסקונט קפיטל סיימה עם רווח נקי של 108 מיליון שקל ופועלים אקוויטי עם 91 מיליון שקל.
לאומי פרטנרס מנוהלת בידי אבי אורטל שעוזב לטובת הקמת קרן השקעות ייחודית שלאומי יהיה בין המשקיעיים שלה יחד עם מנורה ו־IBI חיתום. לאומי פרטנרס נהנתה ב־2021 משנה חלומית וחריגה ברווחיותה, עם רווח נקי של 742 מיליון שקל שהמרכיב הבולט בו היה מימוש מניות ריטיילורס (של הראל ויזל וקבוצת פוקס) ברווח של 313 מיליון שקל ועלייה בשווי מניות איירון סורס שחלקן מומש ברווח של 205 מיליון שקל.
אלו הם למעשה שני המימושים שלהם אחראים אורטל ומנהל ההשקעות יובל זעירא (ההשקעה באיירון סורס נעשתה בימי ירון בלוך, קודמו של אורטל). חלק ממניות איירון סורס מומשו רק בסיום חסימה שלהן ב־2022 ולאומי רשם על המימוש הפסד של 53 מיליון שקל שקיזז חלק מהרווח שנה קודם.
השקעות פחות מוצלחות של לאומי בחברות טכנולוגיה היו בחברות של שמעון אקהויז – סלברייט ואינסייטק. תיק ההשקעות של לאומי גדל ב־200 מיליון שקל מסוף 2021 לסוף 2022 ועמד על 4.3 מיליארד שקל. לאומי מיהר לממש השקעה בריטיילורס ברווח עצום של 313 מיליון שקל, ובעקבותיה החלו עסקאות בין קבוצת פוקס לבין הפועלים בכמה חברות, האחרונה בהן היא רשת הקפה והמזון המהיר Pret A Manger שאמורה להיכנס לישראל.
תיק ההשקעות של הפועלים אקוויטי, המנוהלת בידי קובי שלום, גדל מ־2.7 ל־3.3 מיליארד שקל. כשעיקר ההשקעות הן בחברות נדל"ן והתחדשות עירונית. פועלים אקוויטי רשמה את הירידה החדה ביותר ברווח מ־268 מיליון שקל ל־91 מיליון שקל בלבד, על רקע הפרשות לשווי מניות בחברות שונות שהיא מחזיקה ואשר שוערכו ב־2021 כלפי מעלה. שלום הוא היחיד מבין השלושה שלא מופיע בצמרת מקבלי השכר של הבנק (ראו מסגרת מימין).
הרווח הנקי של דיסקונט קפיטל ירד מ־212 מיליון שקל ב־2021 ל־108 מיליון שקל ב־2022. לדיסקונט תיק ההשקעות הקטן ביותר מבין הבנקים, 2.6 מיליארד שקל, והוא גדל משמעותית בשנים האחרונות, תחת ניהולה של הילה חימי שזכתה לרוח גבית ממנהלי הבנק. עם זאת, התיק מוטה הטכנולוגיה של דיסקונט קפיטל היה בעוכריה ב־2022.