המטבע הניגרי צפוי לפגוע שוב בתוצאות שיכון ובינוי
המטבע הניגרי צפוי לפגוע שוב בתוצאות שיכון ובינוי
החברה הודיעה כי פיחות חד במטבע הניירה מתחילת השנה עלול להוביל לרישום הפסד של 107 מיליון שקל בדוחות הרבעון הראשון. ההפסד המצטבר של שיכון ובינוי מהפיחות המתמשך בניירה עומד כבר על 273 מיליון שקל
פיחות המטבע בניגריה ממשיך להכות בשיכון ובינוי, ועולה לה כבר בהפסד מצטבר של 273 מיליון שקל.
ביום שישי דיווחה החברה כי הנפילה החדה של הניירה הניגרית מתחילת השנה עלולה לגרור הפסד של 107 מיליון שקל (29 מיליון דולר) בדוחות הכספיים של הרבעון הראשון - אם אכן שער החליפין יישאר באותו גובה עד ל-31 במרץ.
בנוסף, מציינת שיכון ובינוי, החברה תרשום בדוחות הרבעון הרביעי הפסד של 49 מיליון שקל (13 מיליון דולר), בשל פיחות של 22% בניירה בתקופת הדוח - אוקטובר-דצמבר.
הפסדים אלה, של 156 מיליון שקל במצטבר, מתווספים להפסד של 117 מיליון שקל ששיכון ובינוי כבר רשמה במהלך 2023 כתוצאה מפיחות חד שחל בשער הניירה במהלך חודש יוני. להערכתה של שיכון ובינוי, כל שינוי נוסף של 1% בשער הניירה מול הדולר עשוי להשפיע על החברה בהיקף של 3 מיליון שקל.
תוך שלושה ימים, בין 29 ל-31 בינואר, צנחה הניירה הניגרית (המטבע המקומי בניגריה) ב-55% מול הדולר האמריקאי. הסיבה לירידה היא שינוי שביצע הבנק המרכזי במדינה באופן חישוב השער הרשמי (הפיחות קירב את הניירה לשער החליפין בשוק השחור). לפי דיווחים, הפיחות נועד לייצב את המטבע ולמשוך משקיעים זרים למדינה.
ניגריה היא אחת ממדינות הפעילות המרכזיות של שיכון ובינוי בפעילותה בתחום קבלנות תשתית ובניה מחוץ לישראל ולארה"ב (באמצעות החברה הבת SIB). בשנת 2022 הכנסותיה בניגריה הגיעו ל-612 מיליון שקל, 8% מהכנסותיה הכוללות של שיכון ובינוי - צבר ההזמנות במדינה עמד בסוף 2022 על 4.2 מיליארד שקל.
בדוחות השנתיים של 2022 הזהירה החברה כי "פיחות משמעותי (בערך המטבע הניגרי) עלול להביא לעיכוב בתשלומי הממשלה והאטה אפשרית בפעילות בניגריה". ואכן, החלטתו של הבנק המרכזי הניגרי בשנה שעברה לבסס את המסחר במט"ח במדינה על שוק חופשי הובילה לפיחות של 69% בשער המטבע המקומי, מ-474 ניירה לדולר ב-13 ביוני ל-780 ניירה לדולר בסוף ספטמבר (ועד לשער של 1,480 ניירה לדולר בסוף ינואר).
הפיחות במטבע עד לסוף ספטמבר 2023 הוביל לצמצום בהון העצמי של החברה, בסכום של 191 מיליון שקל, להוצאות מימון של 95 מיליון שקל, ולשחיקה של כ-1.5 מיליארד שקל בצבר העבודות.
הפיחותים בשער המטבע הניגרי ביחס לדולר הגיעו כמה חודשים בלבד לאחר ששיכון ובינוי החליטה לשנות את מטבע הפעילות שלה במדינה מהדולר, שהיה מטבע הפעילות שלה בניגריה (ושבו נחתמו ההסכמים שלה) עד לסוף 2022, אל הניירה, החל מתחילת 2023. זאת בעקבות הערכתה כי הניירה הוא "המטבע שמייצג כיום בצורה הטובה ביותר את ההשפעות הכלכליות של העסקאות, האירועים והנסיבות של החברה".
במקביל, החברה מדווחת היום כי בית המשפט באוגנדה קבע כי הממשלה לא יכולה לחלט ערבות בגובה 6.6 מיליון יורו לפרויקט של החברה במדינה. כבר במרץ 2022 הודיעה הממשלה באוגנדה על הכוונה לחלט את הערבות שהפקידה שיכון ובינוי, והצדדים נכנסו לגישור מחוץ לבית המשפט. בנובמבר האחרון, פוצץ המו"מ כעת הכריע בית המשפט באוגנדה שמכיוון שהפרויקט הושלם כבר לפני מספר שנים והערבות נפרעה, לא ניתן לחלט אותה.