בלעדי מיטב מגייס 100 מיליון דולר לקרן שתקנה מניות של חברות הייטק פרטיות
בלעדי
מיטב מגייס 100 מיליון דולר לקרן שתקנה מניות של חברות הייטק פרטיות
הקרן החדשה של בית ההשקעות משותפת עם Valoo הישראלית ותתבסס על הפלטפורמה שלה, שמבצעת עסקאות במניות סטארט־אפים בוגרים. תחום הסקנדרי נהנה מגאות לאחרונה, כדרך לתגמול עובדים ולאור העובדה ששוק ההנפקות רדום
בית ההשקעות מיטב מגייס 100 מיליון דולר מגופים מוסדיים וממשקיעים פרטיים כשירים, לצורך השקעה במניות של חברות טכנולוגיה פרטיות, כך נודע לכלכליסט. הקרן החדשה תפעל תחת חטיבת ההשקעות האלטרנטיביות של בית ההשקעות.
הקרן תתבסס על פלטפורמת הסקנדרי הטכנולוגית של חברת Valoo הישראלית, שמאתרת, מספקת הערכת שווי ומבצעת עסקאות במניות של סטארט־אפים בוגרים, רובם בשווי של יותר ממיליארד דולר, מישראל ומארה"ב. מדובר בעסקאות המכונות סקנדרי או משניות, משום שבמסגרתן נרכשות מניות קיימות ולא חדשות ממשקיעים בשלבים מוקדמים, יזמים או עובדים לשעבר. פוטנציאל התשואה נמצא באירועי הנזלה של מניות אלה כגון הנפקה או מכירה לחברה אחרת.
הקרן, שתהיה סגורה, כבר גייסה חלק מהכסף ומתכוונת לקרוא לו בקרוב. על פי נתונים שהגיעו לכלכליסט, כ־12% עד 15% מהמניות בחברות ההייטק הפרטיות מוחזקות היום בידי בעלי מניות שרוצים למכור אותן. בפלטפורמה של Valoo יש כיום כ־600 חברות עם מניות זמינות לרכישה.
תחום הסקנדרי נהנה מגאות בתקופה האחרונה ככל ששוק ההנפקות בוול סטריט עדיין רדום, מצד אחד, אך קרנות שמתמחות בהשקעות בשלבים מוקדמים חייבות לממש את ההחזקות, מצד שני. כך, למשל, לפני חודשים אחדים מכרו קרנות הון סיכון ובהן ויולה הישראלית וטייגר גלובל האמריקאית מניות בחד־הקרן הוותיק רדיס, וגם בגיוס הענק של WIZ היה נתח משמעותי שנמכר על ידי משקיעים ועובדים ותיקים. עבור המעסיקים עסקאות מימוש מניות מהוות כלי נוח לתגמול עובדים במציאות המאקרו־כלכלית הנוכחית, שלא תומכת בהעלאות שכר. אחת הדוגמאות היא ארמיס, שם העובדים מכרו מניות בעשרות מיליוני דולרים לפני כמה חודשים.
הקונים בעסקאות סקנדרי ‑ שנעשות או לפי השווי בגיוס האחרון, או אף משמעותית מתחת לשווי זה ‑ רואים את פוטנציאל התשואה בקבלת שווי גבוה יותר בהנפקה או במכירת החברות. ככל שזמני ההמתנה לאקזיט הולכים ומתארכים, כך גובר הצורך של בעלי מניות, במיוחד עובדים, לייצר פיזור סיכון ונזילות. במצבים כאלה ניתן לרכוש את המניות במכפילים נמוכים יחסית לעומת העבר, וזאת כאשר השיח בוול סטריט מדבר על פתיחת חלון ההנפקות ב־2025.
אם בתחילת המשבר, מניות של חברות הטכנולוגיה הנסחרות צללו והפער היה לטובת החברות הפרטיות, לשם השפעות ההאטה הגיעו באיחור של חודשים ארוכים, הרי שהיום המצב הפוך - חברות הטק הציבוריות כבר נסחרות במכפילים גבוהים, יש הסבורים גבוהים מדי, בעוד דווקא במקטע הפרטי הערכות השווי נותרו נמוכות יחסית. על כן, לפי הערכות של בנק ההשקעות PineBridge, שווי עסקאות הסקנדרי בעולם צפוי לשלש את עצמו מהיקף של 114 מיליארד דולר בשנת 2023 ל־417 מיליארד דולר בשנת 2030.
פלטפורמת הסקנדרי Valoo הוקמה ב־2019 על ידי עדי ויצהנדלר ומאיר שטייגמן, שגם מנהלים אותה. בפלטפורמה רשומות כיום כאמור 600 חברות וכבר נעשו בה מאות עסקאות בעשרות מיליוני דולרים. במהלך השנים נעשו באמצעותה עסקאות בחברות ישראליות מוכרות ובהן חברת הפינטק פיוניר, שהונפקה בתוך פחות משנה לאחר העסקה, וכן בחברות שעדיין נמצאות בעלות פרטית, כגון חברת הנסיעות השיתופיות ויה או חברת הפינטק פאנדבוקס.