הבנק האנגלי הקפיץ את הריבית ב-0.75% - ההעלאה החדה ביותר מאז 1989
הבנק האנגלי הקפיץ את הריבית ב-0.75% - ההעלאה החדה ביותר מאז 1989
העלאת ריבית שמינית ברציפות באנגליה - תעמוד על 3%, רמתה הגבוהה מאז 2008; הבנק מציין בהודעה כי אנגליה נמצאת כבר במיתון שצפוי להימשך עד לאמצע 2024 - לפי התחזית המעודכנת האינפלציה תטפס עד ל-11% כבר במהלך הרבעון הנוכחי
הבנק האנגלי העלה את הריבית ב-75 נקודות בסיס (0.75%), ההעלאה החדה ביותר ב-33 השנים האחרונות (מאז 1989) ובשיעור זהה לתחזיות הכלכלנים. הריבית הועלתה מ-2.25% ל-3%, רמתה הגבוהה מאז 2008.
בכך משלים הבנק (BOE) בראשות הנגיד אנדרו ביילי העלאת ריבית שמינית ברציפות, כולן כמובן במטרה ברורה אחת - מאבק באינפלציה. מדד המחירים באנגליה טיפס בספטמבר לרמה מבהילה של 10.1%, בהמשך למדד של 9.9% באוגוסט.
הבנק מציין כי אנגליה נכנסה כבר ברבעון השלישי למיתון ושהמיתון הזה צפוי להימשך עד למחצית 2024. לפי התחזית המעודכנת של BOE, במהלך הרבעון הנוכחי (רביעי 2022) האינפלציה תגיע ל-11%.
מתשעת חברי הוועדה המוניטארית, שבעה תמכו בהעלאה של 75 נקודות בסיס, אחד תמך בהעלה של 50 נקודות ואחד בהעלאה קטנה עוד יותר של 25 נקודות.
"מחירי האנרגיה והמזון הגבוהים, וכך גם של מוצרים אחרים, פוגעים קשה בתושבים. אם האינפלציה תימשך, היא תפגע בכולם – אינפלציה נמוכה ויציבה מאפשרת לאנשים לתכנן את העתיד שלהם", נאמר בהודעת הבנק.
"העלאת ריבית היא הדרך הטובה ביותר שיש לנו להורדת אינפלציה. אנחנו יודעים שאנשים רבים מתמודדים עם עלויות גבוהות יותר של הלוואות. באופן ספציפי, משקי בית עומדים מול שערי ריבית גבוהים יותר במשכנתאות. כך גם עסקים מתמודדים עם מחיר גבוה יותר של אשראי.
זו העבודה שלנו להבטיח שהאינפלציה תגיע ליעד הבנק, של 2%. מה שיקרה לשערי הריבית תלוי במה שיקרה בכלכלה. נכון להיום, אנחנו צופים שהאינפלציה תיפול בחדות החל מאמצע השנה הבאה" נאמר עוד בהודעה.
יום לאחר פרסומו של מדד ספטמבר, ב-19 באוקטובר, סערה פוליטית וכישלון מהדהד הובילו להתפטרות ראש הממשלה ליז טראס (בתום כהונה קצרצרה של 44 ימים בלבד). בעקבות ההתפטרות מונה מונה רישי סונאק, שר האוצר לשעבר בממלכה, לראש הממשלה החדש.
המינוי הרגיע את השווקים הפיננסיים, בלם את הזינוק בתשואות אג"ח אנגליה וייצב את הפאונד. באנגליה ממתינים עתה לתוכנית החירום שיספק סונאק עם תקציב מעודכן שלפי הערכות צפוי להיות זהיר ושמרני.
הבנק האנגלי פתח בסייקל העלאות הריבית שלו כבר בדצמבר 2021, עוד לפני הפד האמריקאי, שנכנס לסבב העלאות במרץ 2022. העלאת הריבית הראשונה שביצע ה-BOE היתה מ-0.1% ל-0.25%, אלה שבאו אחריה ב-0.25% - בישיבות של אוגוסט וספטמבר העלה הבנק הילוך עם שתי העלאות של 0.50%.
ההחלטה של הבנק האנגלי התקבלה יום לאחר הודעת הריבית בארה"ב: הפד העלאה את הריבית ב-0.75% לרמה של 4% וחשוב לא פחות - היו"ר ג'רום פאוול הבהיר במסיבת העיתונאים שגם אם קצב ההעלאות ירד, סייקל ההעלאות יהיה ארוך והריבית תגיע בסופו לרמות גבוהות יותר מכפי שהעריכו בעבר.
כאמור, העלאת הריבית של הבנק האנגלי היום היא החדה ביותר מאז 1989 - בימים שבהם הבנק היה עוד בשליטה מעשית של משרד האוצר. רק ב-1997 קיבל הבנק המרכזי מעמד עצמאי ונותק מממשלת אנגליה.
בתחילת אוקטובר 1989 ביצע הבנק את ההעלאת הריבית החדה ביותר האחרונה שלו, מרמה של 13.75% ל-14.88%. בשעתו כיהן כנגיד רובין ליי פמברטון שנשא את התואר 'ברון' (Robin Leigh-Pemberton) ובבריטניה התכוננו לסוף עידן מרגרט תאצ'ר כראש ממשלה.