סגור

אנלייט רוכשת פרויקטים ב־100 מיליון דולר: היקף האגירה בארה"ב יזנק ב־50%

חברת האנרגיה המתחדשת קונה שלושה פרויקטים בארה"ב עם הספק של 1.3 ג'יגה־ואט סולארי ו־4.1 ג'יגה־ואט אגירה. עלות ההקמה תעמוד על 2.6 מיליארד דולר וההכנסות על 200 מיליון דולר בשנה

מתרחבת בארה"ב. חברת האנרגיה המתחדשת אנלייט, שמנוהלת על ידי גלעד יעבץ, מעמיקה את הפעילות שלה בארה"ב באמצעות רכישה של שלושה פרויקטים. החברה דיווחה אתמול על כך שחתמה על הסכם מחייב לרכישת הפרויקטים המדוברים. ההספק הכולל של הפרויקטים עומד על 1.3 ג'יגה־ואט סולארי ו־4.1 ג'יגה־ואט אגירה. הרכישה מתבצעת באמצעות החברה־הבת האמריקאית קלינרה (90%).
היקף העסקה עומד על עד 103 מיליון דולר. אנלייט תשלם עבור הפרויקטים 51 מיליון דולר כתשלום ראשוני, ויתרת הסכום, 52 מיליון דולר, תשולם בהתאם להצלחת הפרויקטים בעתיד. עלות ההקמה של הפרויקטים עתידה להסתכם ב־2.6 מיליארד דולר, כשההון העצמי שיושקע בהקמה יעמוד על 15%—20%, כמקובל בפרויקטים מסוג זה. אנלייט סבורה שבדומה לפרויקטים דומים בארה"ב, היא תצליח לצרף לפרויקטים המדוברים שותף מס. להערכת אנלייט, עם השלמת הקמת הפרויקטים וחיבורם לחשמל, הם יניבו הכנסות של כ־200 מיליון דולר בשנה.
שניים מתוך שלושת הפרויקטים — סנופלייק סולאר ושלב 2 של קו באר — ממוקמים במדינת אריזונה, וההספק הכולל שלהם דומה (620 מגה־ואט סולארי ו־625 מגה־ואט סולארי בהתאמה). בכל אחד משני הפרויקטים האלו עתידים לקום מתקני אגירה בהספק של 2 ג'יגה־ואט. הפרויקט השלישי, Upland dilon argenta, הוא בעל הספק של 100 מגה־ואט סולארי וללא הספק אגירה. אנלייט צופה הכנסות של 113 מיליון דולר בשנה מפרויקט סנופלייק, 87 מיליון דולר בשנה מפרויקט קו באר ו־10 מיליון דולר בשנה מפרויקט Upland.
עם השלמת העסקה, ההספק הכולל של פרויקטי האגירה של אנלייט בארה"ב, על שלבי ההקמה השונים שלהם, יעלה ב־50% ויעמוד על 12.2 ג'יגה־ואט, והספק הפרויקטים הסולאריים שלה יעמוד על 13.5 ג'יגה־ואט, עלייה של כ־10%. מהבחינה הזו, מדובר על חיזוק למעמדה הדומיננטי של ארה"ב בפורטפוליו של אנלייט, שכן הספק צבר האגירה הכולל של החברה, לאחר השלמת העסקה, יעמוד על 19.4 ג'יגה־ואט, והספק הצבר הסולארי שלה יעמוד על 18.6 ג'יגה־ואט.
מזכר ההבנות בנוגע לעסקה נחתם בחודש יולי האחרון, והמחיר עלה מאז. ביולי דיווחה החברה שהצפי הוא לתשלום ראשוני של 21 מיליון דולר כשהיקף התשלומים הפוטנציאליים יוכל להגיע ל־46 מיליון דולר. מה שהביא לעלייה החדה במחיר העסקה הוא החוק לצמצום האינפלציה שעבר באוגוסט בארה"ב (Inflation Reduction act). החוק, שכולל נדבכים רבים, מעניק, בין היתר, הטבות מס נרחבות לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת. בין היתר, מדובר על מתן הטבות לחברות שיהיה להן שותף מקומי בארה"ב. זאת, בין היתר, הסיבה שאנלייט סבורה שלא תתקשה לצרף שותף מס.
את קלינרה, החברה־הבת שבאמצעותה היא מבצעת את הרכישות של הפרויקטים המדוברים, קנתה אנלייט ב־2021 תמורת 390 מיליון דולר.
את 2022 סיימה מניית אנלייט בעלייה של כ־14%, בניגוד למגמה הרווחת בשוק (ת"א־125, לדוגמה, ירד בכ־11%), ושווי השוק של החברה עומד על 7.2 מיליארד שקל. אנלייט נסחרת כיום ללא גרעין שליטה ובראש הדירקטוריון שלה עומד יאיר סרוסי, שהיה בעבר יו"ר בנק הפועלים, וכיום מכהן גם כיו"ר צים.