סגור
מימין: יו"ר ג'נריישן יוסי זינגר ומנכ"ל החברה  ארז בלשה
מימין: יו"ר ג'נריישן קפיטל יוסי זינגר ומנכ"ל החברה ארז בלשה (צילום: עמית שעל אייל טואג)

הפעילות בארה״ב מעיקה על סולגרין וההפסד העמיק פי 4

חברת האנרגיה הירוקה שבשליטת ג'נרשיין קפיטל סיימה את הרבעון הראשון בהפסד של 43 מיליון שקל. החברה יצאה במהלך של רה־ארגון בעקבות "חולשה מהותית בבקרה על הדו"חות" ומינתה מנכ"ל חדש. ברקע: קשיים של חברה בת הפועלת בארה"ב

גנריישן קפיטל פרסמה דו"חות חזקים לרבעון הראשון של 2023, אבל ניכר שהחוליה החלשה בפורטפוליו שלה, חברת האנרגיה הירוקה סולגרין, הולכת ונחלשת עוד יותר. מהדו"חות עולה כי בימים אלה מתבצע ארגון מחדש במחלקת הכספים של החברה בעקבות חולשה מהותית שהתגלתה בבקרה. עוד עולה כי תביעה שהגיש גוף פיננסי נגד חברה־בת בארה"ב נסגרה בתשלום של מיליוני דולרים מצד סולגרין, וכן שההפסד העמיק פי 4 בהשוואה לרבעון הראשון של 2022.
עם פרסום הדו"חות ביום שני השבוע צנחה המניה ב־6%, ואתמול המשיכה לרדת. בכך השלימה ירידה של 41% מתחילת השנה ושל 67% ב־12 החודשים. שווי השוק של סולגרין עומד כיום על 311 מיליון שקל, גם לאחר שבעלת השליטה הזרימה לתוכה מאות מיליוני שקלים.
בדו"חות השנתיים שפורסמו במרץ צירפו רואי החשבון של סולגרין מפירמת דלויט אזהרה בשל "חולשה מהותית בבקרה על הדו"חות", וזאת בעיקר בשל האופן שבו מטופלת חשבונאית החברה־הבת האמריקאית קיוביקס. בדו"חות הנוכחיים דיווחה סולגרין על רה־ארגון במחלקת הכספים שכולל גיוס של רואי חשבון נוספים. בדיווח הלקוני טומן בחובה דרמה גדולה, והמשקיעים הגיבו לכך בעצבנות שהתבטאה בירידה של המניה.
החברה־הבת קיוביקס ממשיכה להסב לסולגרין הפסדים, וגם שם נערך רה־ארגון, לאור הניהול הבעייתי שלה. סולגרין דיווחה כי הגיעה להסדר פשרה עם אחד מגופי המימון שסיפקו לקיוביקס הלוואות להתקנת מערכות סולאריות על גגות בארה"ב. גוף המימון דרש החזר על מקדמות שהעניק משום שקיוביקס לא עמדה ביעדי המכירות שנקבעו בהסכם. במסגרת פשרה נקבע שקיוביקס תשיב לגוף הפיננסי 2.45 מיליון דולר ב־18 תשלומים.
לסולגרין יש כיום פרויקטים בהספק של 103 מגה־ואט בישראל ובאיטליה. אלו הניבו לה הכנסות של 27 מיליון שקל, פי 2 לעומת הרבעון המקביל. כלל ההכנסות של החברה הסתכמו ב־49 מיליון שקל, אך אלו כוללות את ההכנסות מקיוביקס שלא אוחדו בתקופה המקבילה.
ההוצאות התפעוליות של סולגרין זינקו פי 4 והסתכמו ב־60 מיליון שקל, והן כוללות את אלו של קיוביקס. בשורה התחתונה החברה רשמה הפסד של 43 מיליון שקל, יותר מפי 4 בהשוואה להפסד שנרשם ברבעון הראשון של 2022.
בשיאה, בפברואר 2021, סולגרין נסחרה בשווי שוק של 1.1 מיליארד שקל. השמדת הערך הגדולה היא תוצאה, בין היתר, של פארסת המכרזים שהתרחשה השנה. סולגרין זכתה בשני מכרזים של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) להקמת שדות סולאריים בנאות חובב ורמת בקע. החברה הציעה יותר ממיליארד שקל עבור שתי הקרקעות — הצעה שהייתה גבוהה בעשרות אחוזים מההצעות האחרות. ועל כך יש להוסיף עלויות בנייה בסכום דומה. מדובר היה בפרויקט שגדול על החברה. ארז בלשה, מנכ"ל החברה־האם ג'נריישן קפיטל, אף הודה בכך בראיון ל"כלכליסט". זכייה זו הובילה לסחרור של המניה כלפי מטה, עד שבסופו של דבר סולגרין נסוגה מהזכייה בשני המכרזים ושילמה לרמ"י קנס של 10 מיליון שקל.
מאז ביצעה סולגרין גיוס באמצעות הנפקת זכויות, שבו השתתפה רק בעלת השליטה גנ'ריישן קפיטל שעלתה בכך לאחזקה של 78.6%).
בינואר האחרון, לאור המצב בחברה, החליטו בעלי השליטה (קרן ג'נריישן קפיטל) על שינוי מהותי בפעילותה, עם תוכנית לשינוי יסודי בחברת קיוביקס והלוואת בעלים לסולגרין בסכום של 100 מיליון שקל. כמו כן באפריל מונה לחברה מנכ"ל חדש, דרור שרון, שכעת ינסה להעלות את סולגרין על פסים של צמיחה. ואכן, בניכוי הקנס לרמ"י וההפסד שהסבה קיוביקס, סולגרין הייתה מסיימת את הרבעון ברווח נקי של כמה מיליוני שקלים.