האם ישראל קנדה תסיים עשור שחון בקבוצת גזית גלוב?
האם ישראל קנדה תסיים עשור שחון בקבוצת גזית גלוב?
ב־10 השנים האחרונות חיים כצמן יצא לחפש את המלוכה בהשקעות נדל"ן בחו"ל, ופספס את הבוננזה שחווה הענף בישראל. אחרי כניסתה להשקעה בנורסטאר מתכוונת ישראל קנדה להביא את נתח הנכסים בישראל ל־50%-40%
בשיחת המשקיעים שקיים שלשום ברק רוזן, המנכ"ל ואחד מבעלי השליטה בישראל קנדה לצד אסי טוכמאייר, בעקבות העסקה שבמסגרתה רכשה החברה 22.6% ממניות נורסטאר — בעלת השליטה בגזית גלוב — הוא אמר שיש לו תוכניות רבות לקבוצה ושהמטרה שלו היא ש"גזית גלוב תהיה בשווי אחר".
כיום גזית גלוב, שנשלטת על ידי חיים כצמן באמצעות נורסטאר שבה הוא בעל השליטה, נסחרת לפי שווי שוק של 5.1 מיליארד שקל. נורסטאר נסחרת לפי שווי שוק של 1.64 מיליארד שקל.
העסקה הקפיצה את המניה
המניות של שתי החברות זינקו מתחילת השנה ב־37% ו־51% בהתאמה (זאת בשעה שמדד ת"א־נדל"ן עלה ב־5.8% בלבד), בעיקר מאז יום רביעי האחרון, שבו נודע כי ישראל קנדה אספה מניות בשוק והגיעה לאחזקה של 10%. באותו הערב התקיימה פגישה בין רוזן לכצמן, שנמשכה עד אור הבוקר, שבסופה סוכם כי ישראל קנדה תרכוש מידי כצמן עצמו עוד 11.6% ממניות נורסטאר בתמורה ל־192 מיליון שקל. המשקיעים זיהו כי ככל הנראה מדובר באיתות לחילוף דורות בגזית גלוב, ושלחו את המניות לעליות, שכן רוזן וטוכמאייר הם בעלי מוניטין של בולדוזרים. ואכן, תחת שליטתם וניהולם, ישראל קנדה הפכה לענקית נדל"ן מקומית. רק בשנה האחרונה היא היתה מעורבת בעסקאות רכישה של 6.5 מיליארד שקל, וב־12 החודשים האחרונים המניה שלה ניתרה ב־120%, כך שהחברה נסחרת כיום לפי שווי שוק של 5.8 מיליארד שקל — גבוה משל גזית גלוב.
כשבוחנים את שהתרחש במניות של נורסטאר וגזית גלוב בעשור האחרון, עד ליום שלישי שעבר, רגע לפני שהשוק גילה שישראל קנדה תפסה פוזיציה משמעותית בנורסטאר, ניתן להבין מדוע המשקיעים במניות קבוצת גזית גלוב גילו נלהבות מהכניסה של רוזן וטוכמאייר לחברה. בעשר השנים שחלפו מתחילת 2012 ועד ל־25 בינואר, מניית נורסטאר ירדה בשיעור של 33.6%, ואילו מניית גזית גלוב השיאה למשקיעים תשואה חיובית כמעט בלתי מורגשת של 9.6%. זאת בעשור הטוב ביותר של שוק הנדל"ן, שמשתקף היטב בתשואת מדד ת"א־נדל"ן שהניב למשקיעים בו כמעט 375%. אגב, בעשור הזה מניית ישראל קנדה זינקה בקרוב ל־2,000%.
תשואת החסר של מניות קבוצת גזית גלוב נובעת בעיקר מהמיקוד שלה בשוקי הנדל"ן בחו"ל, בשעה ששוק הנדל"ן בישראל חווה עשור חסר תקדים, והנוכחות שלה בו היתה פחותה ביחס לחברות אחרות. נכון להיום, הנתח של נכסי החברה בישראל עומד על 26% בלבד. וכפי שאמר רוזן בשיחת המשקיעים, בכוונתו להוביל לשינוי שיהפוך את הנכסים בישראל לכאלה שמהווים 50%-40% מהפורטפוליו של גזית גלוב.
"עקפו אותי בתחרות"
כצמן מודע לכך שתחת ניהולו גזית גלוב איחרה לעלות על הרכבת המהירה של שוק הנדל"ן הישראלי, מה שגרם לו לראות את המתחרות - בהן עזריאלי, אלוני חץ, ביג ואמות - מוסיפות מאות אחוזים לשוויין. "עקפו אותי, עם זה אני נרדם כל לילה. הייתי שמח לומר בהרואיות שזו לא תחרות, אבל זאת כן. המציאות היא שאתה מתחרה מול כולם", אמר כצמן בראיון ל"כלכליסט" בחודש מאי האחרון. לדבריו, "אחת הסיבות היא ההתפתחות המטאורית של הכלכלה הישראלית ובעיקר הזינוק בנדל"ן בעשור האחרון, שהמתחרים שלי נהנו ממנו בצורה משמעותית. אנחנו לא היינו מספיק פעילים פה ולא נהנינו מהעלייה הדרמטית של הנדל"ן בישראל, ולא מהעלייה הגדולה של השקל בזמן שאנחנו השקענו בעיקר בדולרים וביורו".
ההגה עבר לרוזן וטוכמאייר
כצמן, לדבריו, אף מבין את הביקורת שנמתחה על גזית גלוב ועל דרך הניהול שלו אישית בהקשר זה: "אני מקבל את הביקורת עליי. אני לא אוהב אותה, אבל היא מוצדקת. בזמנו, בחוצפתי, באתי לשוק ההון הישראלי ואמרתי 'אני הולך להשקיע בארה"ב'. שוק ההון כאן מוטה ביתיות. לכן רובץ עליי היום הנטל להוכיח למשקיעים שהנכסים שאני קונה בשטוקהולם, הלסינקי או סאו פאולו טובים וראויים".
כעת, הגה הספינה עתיד לנוע בכיוון אחר באמצעות היד המכוונת של רוזן וטוכמאייר - שעשויים גם להפוך בהמשך לבעלי השליטה בקבוצת גזית גלוב באמצעות מיזוג ישראל קנדה ונורסטאר — והדבר עשוי לגרום לגרף המניות של נורסטאר וגזית גלוב בעשור הקרוב להיראות טוב יותר בהשוואה למתחרות ולמדד הייחוס.