נחשף בכלכליסטהדירקטוריון בחר מחליף: עוזי לוי יצטרך להוכיח שמבנה לא הצגה של איש אחד
נחשף בכלכליסט
הדירקטוריון בחר מחליף: עוזי לוי יצטרך להוכיח שמבנה לא הצגה של איש אחד
ועדת האיתור של מבנה בחרה בלוי, מנהל פעילות הנדל"ן במנורה מבטחים, להחלפת דודו זבידה כמנכ"ל. לוי ניהל בעבר את פעילות הנדל"ן בחו"ל של נוחי דנקנר ויצחק תשובה. בתוך כך, מבנה מתנגדת לשת"פ של זבידה עם חנן מור
מי שניהל את פעילות הנדל"ן של נוחי דנקנר ויצחק תשובה בחו"ל, וכיום מנהל את הנדל"ן של מנורה מבטחים, בדרך לתפקיד מנכ"ל מבנה. כפי שנחשף ב"כלכליסט", עוזי לוי צפוי להחליף את דודו זבידה שעזב את חברת הנדל"ן לפני כחודשיים על רקע עימותים מול הדירקטוריון בראשות טל פורר, בנו של בעל המניות הגדול במבנה — דוד פורר.
לוי נבחר מבין כמה מועמדים על ידי ועדת איתור של דירקטוריון מבנה שקיבלה ליווי ממשרד השמה. כאמור, לוי מנהל כיום את פעילות הנדל"ן של חברת הביטוח מנורה מבטחים, תפקיד שאליו מונה באמצע 2020. בשלוש השנים האלו תיק הנדל"ן של מנורה הוכפל מהיקף של 5 מיליארד שקל להיקף של 10 מיליארד שקל. בין ההשקעות הבולטות ניתן לציין את ההשקעה בחברת רם אדרת ואת ההשקעה בפעילות הנדל"ן של אלוני חץ בבריטניה.
ברזומה של לוי ניתן למצוא גם את תפקיד מנכ"ל החברה הממשלתית דירה להשכיר, נשיא WeWork ישראל וסגן הממונה על התקציבים באוצר. אבל בשוק המקומי הוא מוכר בעיקר בזכות השנים שבהן עבד בקונצרן אי.די.בי, כשעוד היה בשליטת דנקנר, והשנים שבהן עבד בקבוצת תשובה. לוי היה המשנה למנכ"ל נכסים ובניין של קבוצת אי.די.בי, והיה אחראי לפעילות הנדל"ן הבינלאומית של הקבוצה. לאחר שעזב את הקונצרן, שהיה אז הגדול בישראל, הוא מונה לתפקיד מנכ"ל אלעד קנדה, זרוע הנדל"ן הקנדית של תשובה.
"הוא מאוד מנוסה וחכם. הוא מבין מימון ויש לו קשר טוב עם הגופים המוסדיים. אבל הוא צריך להשחיז את הסכין בין השיניים", אמר על לוי מנהל בכיר במשק שעבד איתו בעבר. נדמה שבמידת מה ההגדרה הזו תואמת למעין תיקון שמשפחת פורר ודירקטוריון מבנה מבקשים לערוך במסגרת מינוי המנכ"ל החדש — ממנכ"ל עם הבנה פיננסית גבוהה, עצמאי וסוליסט, שניהל את החברה כמעט לבדו, כמו זבידה, שהוא רואה חשבון בהשכלתו; למנהל שהוא אולי אפור יותר, אבל בעל ניסיון משמעותי בנדל"ן, מישהו שחי את הענף ויעבוד בכפוף לדירקטוריון. ככל שאלו אכן יהיו פני הדברים, מינויו של לוי צפוי לחזק משמעותית את האחיזה של משפחת פורר בחברה, שמחזיקה ב־18.6%, אך אינה מוגדרת בעלת שליטה. מנגד, עבור לוי זוהי הפעם הראשונה שבה יאחז בעצמו בהגה של חברה ציבורית גדולה, שכן מבנה נסחרת בשווי שוק של 7.5 מיליארד שקל, והיא אחת מחברות הנדל"ן המניב הגדולות בישראל במונחי שווי שוק.
לוי ניצב בפני לא מעט אתגרים והוא נכנס לנעליים גדולות, שכן זבידה הוא שהפך את מבנה מחברה על סף פשיטת רגל לחברה שהיא היום. לכן ניכר שהבחירה בלוי היא גם איתות לרצון לשמור על קשר חם עם המוסדיים, שטופח על ידי זבידה ושהוא מהותי למימון החברה. החוב הפיננסי נטו של מבנה עמד על 6.3 מיליארד שקל בסוף 2022 כשיחס החוב ל־CAP עמד על 44%. בשנה הנוכחית מבנה צריכה לפרוע 435 מיליון שקל ובשנה הבאה היא צריכה לפרוע 550 מיליון שקל. ב־2025 הסכום כבר יעלה ל־680 מיליון שקל.
לוי גם יידרש להוציא לפועל פרידה מנכסים פחות מוצלחים שיש ברשות מבנה, ולהצליח לרכוש וליזום נכסים חדשים בסביבה לא פשוטה עבור שוק הנדל"ן המניב — הריבית העולה.
ההנהלה הנוכחית של מבנה מונתה רובה ככולה על ידי זבידה, ולוי צפוי לערוך בה שינויים. במידה רבה, האתגר המשמעותי שלו טמון בגזרה הזו — להעביר את מבנה מחברה שהיא הצגה של איש אחד לחברה שמשחקת משחק קבוצתי במטרה לנצל הזדמנויות בשוק הנדל"ן.
זבידה כיהן כמנכ"ל מבנה מאז 2014 וסיים את תפקידו על רקע חילוקי דעות מול הדירקטוריון בנוגע לדרישות השכר שלו — שעמדו על 120 מיליון שקל לארבע שנים, לפי הערכה של פירמת רואי החשבון KPMG — והעסקה שגיבש לרכישת דסק"ש, בעלת השליטה בסלקום ובגב־ים, כשבדירקטוריון ראו בעסקה ככזו שנרקמה מאחורי גבם. הוא זומן לשימוע ופוטר לאחר כמה שבועות.
זבידה נחשב למי שיש לזקוף לזכותו את המהפך שעברה מבנה, שעד ל־2015 הייתה בשליטת אליעזר פישמן ונקראה כלכלית ירושלים. כחלק מהליך פשיטת הרגל של פישמן הוביל זבידה גיוס הון שאיפשר את שינוי פני החברה. הנהנה המרכזי מכך הוא דוד פורר, שנכנס להשקעה במבנה ב־2016, בעיצומו של הליך השיקום שהוביל זבידה. הוא רכש מניות בהשקעה של כרבע מיליארד שקל, ובהמשך הגדיל את האחזקות שלו. הנתח של פורר כיום שווה 1.4 מיליארד שקל והוא מורווח על הנייר כמיליארד שקל, לא כולל דיבידנדים שחילקה מבנה בשנים האלו.
עם פרישתו, ובתום מגעים מול הדירקטוריון, מונה זבידה כיועץ למבנה לענייני חוות שרתים (דאטה סנטרס), וזאת בתמורה לדמי ייעוץ של 25 אלף שקל בחודש. היקף שעות העבודה השבועיות שלו כיועץ עומד על 10—15 לפי ההערכות. הפוזיציה הזו מאפשרת לו גם גמישות עם הבשלת ומימוש האופציות שקיבל כמנכ"ל.
היקף משרה זה מותיר לזבידה זמן רב לעיסוקים נוספים. כפי שנחשף ב"כלכליסט" לפני כשבועיים, זבידה ילווה את יזמית הנדל"ן חנן מור, שנושאת את שמו של בעל השליטה, בהכנסת משקיעים לפרויקט הדגל שלה בשדה דב בתל אביב, שמעורר חששות בשלב זה אצל המשקיעים ומכביד על המניה שלה. ל"כלכליסט" נודע כי בעקבות הפרסום הודיעה מבנה לזבידה שהיא מתנגדת לכך שילווה את חנן מור, משום שמבנה עצמה מקימה אף היא פרויקט בשדה דב, ומשום כך להשקפתה זבידה נמצא במצב של ניגוד עניינים שלא מאפשר לו לעבוד עם חנן מור. עדיין לא ברור אם זבידה ייענה לדרישה שהציבה לו מבנה, אולם סביר להניח שבסופו של דבר הוא ייעתר לה, משום שכאמור, תפקידו במבנה מאפשר לו לא להיפרד מהאופציות שקיבל כמנכ"ל, וזה שווה לו הרבה כסף.