לטובת הנפקה? ג'ק מא מתכוון לוותר על השליטה באנט גרופ
לטובת הנפקה? ג'ק מא מתכוון לוותר על השליטה באנט גרופ
בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ההחלטה של מא, המחזיק כיום ב-50.5% ממניות אנט, נועדה להרחיק את ענקית הפינטק מעליבאבא - צעד שיקל על הנפקה עתידית. זאת לאחר לאחר שהרגולטור הסיני בלם ניסיון קודם של אנט, לגיוס בשווי של 34 מיליארד דולר
ג'ק מא מתכוון לוותר על השליטה באנט גרופ, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל המתבסס על אנשים המעורים בנושא. החלטתו של מא היא חלק מהמאמצים של ענקית הפינטק להרחיק עצמה מעליבאבא גרופ שבשליטת מא, זאת לאחר למעלה משנה של לחץ רב שהופעל עליה מצד הרגולטורים בסין.
הרגולטורים הם אלה שבלמו ברגע האחרון ב-2020 את ההנפקה המתוכננת של אנט בשווי 34 מיליארד דולר, וחייבו את החברה לבצע ארגון מחדש ולסווג עצמה כחברת אחזקות פיננסית תחת פיקוח של הבנק המרכזי של סין. לפי הדיווח, במסגרת תוכנית הארגון מחדש באנט מנצלים את ההזדמנות להפחית את התלות במא – מייסד עליבאבא.
מא (57) עמד במרכז פעולות של הממשלה הסינית שנועדו להפחית את ההשפעה והכוח של החברות שלו. הוא היה בעל השליטה באנט כבר למעלה מעשור, והפך אותה לחברה שבבעלותה רשת התשלומי עליפיי שלה מעל מיליארד משתמשים, פלטפורמת השקעות ועסק נרחב להלוואות מיקרו. בעת ההנפקה המתוכננת ההערכה הייתה כי השווי של אנט יעמוד על מעל 300 מיליארד דולר.
הוויתור על השליטה פירושו שבאנט ידרשו להמתין עוד זמן מה לפני שינסו לבצע שוב הנפקה. לפי החוקים בסין, חברות לא יכולות לבצע הנפקה בבורסות המקומיות אם חל שינוי בבעלי השליטה בשלוש השנים האחרונות. מא אמנם לא מחזיק בתפקיד ניהולי או מכהן בדירקטוריון אנט, אך הוא מחזיק ב-50.52% מהמניות. לפי הדיווח, הוא יכול לוותר על השליטה על ידי העברת חלק מזכויות ההצבעה שלו לבכירים אחרים בחברה, ביניהם המנכ"ל אריק ג'ינג, שיהפכו בכך לבעלי השליטה החדשים.
לפי המקורבים, באנט עדכנו את הרגולטורים על הכוונה וזאת כחלק מההכנות להפיכתה לחברת אחזקות פיננסית. הם הוסיפו כי הרגולטורים לא דרשו את השינוי אך ברכו עליו. אנט מחויבת לחשוף את מודל הבעלות שלה כשהיא מגישה בקשה להפוך לחברת אחזקות פיננסית. עם זאת, הבנק המרכזי של סין עוד לא קיבל רשמית את הבקשה של אנט, כך שכל שינוי בבעלות לא יצא לפועל לפני השלמת הארגון מחדש.
המקורבים הוסיפו שמא התלבט במשך שנים לגבי השליטה באנט. לדבריהם, הוא חשש מסיכונים הנלווים לכך שחברה נסמכת מדי על דמות דומיננטית אחת בפסגה. מסיבות דומות הוא פרש מתפקיד מנכ"ל עליבאבא ב-2013 ומתפקיד היו"ר ב-2019 אז פרש לגמרי מהחברה, שבה הוא מחזיק כיום בפחות מ-5% מהמניות. מא, שהונו האישי נאמד ב-24.5 מיליארד דולר לפי מגזין פורבס, הסתבך ב-2020 עם הממשלה הסינית לאחר שביקר את הרגולטורים ואת הבנקים בבעלות המדינה, והביע תמיכה בפתיחה רבה יותר של השוק.