בלעדיניהול כושל וחובות עתק: כתר פלסטיק סופגת הורדה בדירוג
בלעדי
ניהול כושל וחובות עתק: כתר פלסטיק סופגת הורדה בדירוג
מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של כתר ל־Caa1, אחרי שמהלך למיחזור חובות החברה שהוביל המנכ"ל אלחנדרו פנה נכשל. חברת הדירוג מציינת כי המינוף הגבוה והריביות הגבוהות יקשו על מיחזור החוב בהיקף של 1.2 מיליארד יורו
ההידרדרות של כתר פלסטיק תחת המנכ"ל אלחנדרו פנה נמשכת: לאחר כישלון הנפקת החברה בארה"ב, סוכנות הדירוג מודי'ס מורידה את דירוג האשראי של החברה ברמה אחת מ־B3 ל־Caa1. כלכלני סוכנות הדירוג קבעו כי המיתון והאינפלציה פגעו באיתנות של החברה. הורדת הדירוג מלווה גם בשינוי האופק מיציב לשלילי, זאת בשל משקל ההלוואות שנטלה בעלת השליטה קרן BC פרטנרס לרכישתה של החברה מידי משפחת סגול. ב־2016 הקרן רכשה 80% מהמניות תמורת 1.4 מיליארד דולר ולפי שווי חברה של 1.7 מיליארד דולר.
מנכ"ל קבוצת כתר אלחנדרו פנה תכנן להנפיק את החברה בספטמבר האחרון אך נכשל במשימה לאחר שקיבל אינדיקציות שליליות מהשוק לגבי שווייה. פנה שאף להנפיק את כתר לפי שווי של 2.5 מיליארד דולר לפני הכסף ולגייס 500 מיליון דולר. לאחר מכן ניסה לצאת למהלך של מיחזור החוב, אך גם מהלך זה כשל לפי שעה והוביל להורדת הדירוג של החברה.
כפי שדווח ב"כלכליסט", החל מאוקטובר האחרון, שנה לפני מועד פקיעת ההלוואות הממונפות באוקטובר 2023, על הקרן להציג פתרונות למימון החזר החוב בגובה של 1.2 מיליארד יורו, ואי־הצלחה של מהלך זה עלולה להוביל להורדת דירוג. במודי'ס מציינים לרעה את רמת המינוף של כתר שעומדת על פי 8 (יחס בין החוב ל־EBITDA) ומעריכים שב־2024 הרמה הזו עשויה לרדת לפי 7. בפני כתר עומדת האפשרות למיחזור החוב דרך מלווים או קרנות אשראי פרטיות, אלא שהמשבר הכלכלי מהווה אתגר, כך לפי כלכלני מודי'ס.
לפי מודי'ס, המנכ"ל ממשיך לנסות להוביל מהלך מיחזור חוב, זאת לאחר שנסוג ממהלך דומה למיחזור 1.3 מיליארד יורו בינואר האחרון מפני שהריביות נראו לו גבוהות מדי. החלטה זו הובילה את החברה לצאת למהלך זהה, אך בסביבה כלכלית קשה עוד יותר ומורכבת תזרימית. לפי גורמים המקורבים לקרן BC פרטנרס, שרשרת החלטות שגויות אלו מייצרת מתח בין הקרן לסביבת המנכ"ל.
פנה מונה לתפקיד בפברואר 2018. ההחלטה על מינוי מנכ"ל זר שיפעל מחוץ לישראל התקבלה על מנת שיביא את החברה להנפקה מוצלחת בנאסד"ק. כתר היתה אמורה לגייס בהנפקה מאות מיליוני דולרים לצורך פירעון החוב שנטלה הקרן לרכישתה. ההנפקה היתה משפרת את מבנה ההון של החברה ומקלה את מיחזור החוב שנותר, בתנאי מימון טובים מאלו המוצעים לכתר כיום. כך גם האופק הפיננסי שלה היה ככל הנראה יציב ללא הורדת דירוג.
כלכלני מודי'ס קובעים כי המינוף הגבוה של החברה, יחד עם התנאים המאקרו־כלכליים ושערי הריביות העולים, יקשו את מיחזור החוב. לדבריהם, ההתמהמהות במיחזור פגעה בנזילות החברה. לפי מודי'ס, נרשמה עלייה של 13% במכירות החברה בשמונת החודשים הראשונים של השנה, הנובעת מעלייה בביקושים. עם זאת, ה־EBITDA של החברה צנח ב־15% בתקופה זו כתוצאה מהאינפלציה. הם מציינים כי כתר נקטה שורת מהלכים לשיפור הרווחיות וצופים שיפור רווחיות בסיום המחצית השנייה של 2022, אך השפעות המיתון והאינפלציה ינגסו ברווחיות שחוזה החברה.
בסוכנות הדירוג צופים התאוששות מסוימת במהלך 2023, בין היתר בגלל ירידה בעלויות חומרי הגלם וחוזקתה של כתר כיצרנית מובילה עם מכירות באירופה, צפון אמריקה וישראל. מודי'ס מציינת לחיוב את חוזקתה של כתר במגוון הרחב של המוצרים וקשריה עם המפיצים הגדולים. ב־2021 רשמה כתר הכנסות של 1.6 מיליארד יורו ו־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) של 228 מיליון יורו. לחברה הון נזיל של 131 מיליון יורו (מזומנים ושווי מזומנים), אשראי זמין של 102 מליון יורו ואשראי נוסף של 31 מיליון יורו כנגד הכנסות עתידיות ומלאי. מחברי הדו"ח מציינים כי הדירוג של כתר עלול לרדת שוב אם החברה לא תבצע את מהלך מיחזור החוב בחודשים הקרובים או שמהלך מיחזור החוב יגרום להפסדים עבור המלווים.
כתר מעסיקה כ־5,000 עובדים, מחציתם בארץ. המשבר בחברה נוכח הניהול הכושל של פנה הביא באחרונה לפיטורים של כ־100 מעובדיה בישראל במסגרת צעדי התייעלות.