ההשקעה הכושלת של פימי מבצעת תספורת לבנקים
ההשקעה הכושלת של פימי מבצעת תספורת לבנקים
יצרנית המכלולים לרכב, שנמכרה על ידי קרן פימי ביולי האחרון, הגיעה להסדר עם הבנקים לאומי, הפועלים, דיסקונט והבינלאומי - תבצע תספורת של 50% מחובותיה
קצת יותר מחודש לאחר שמכרה קרן פימי את תדיר גן, החברה הגיעה להסדר עם הבנקים. במסגרת ההסדר תבצע תדיר גן, יצרנית המכלולים לרכב, תספורת של 50% מחובותיה לבנקים הפועלים, לאומי, דיסקונט והבינלאומי.
חובותיה של תדיר גן לבנקים הסתכמו ב-16.9 מיליון שקל. ב-2 בספטמבר פרעה החברה 8.45 מיליון שקל מחובותיה, לרבות פירעון מוקדם, על ידי הלוואה שקיבלה מהחברה שרכשה את השליטה בתדיר גן לאחרונה – DBSI וברין השקעות.
עם הגדלת ההפסדים כשלה תדיר גן לעמוד בהתחייבויותיה לבנקים. לאחר ביצוע התספורת ישחררו הבנקים את כל הביטחונות, השעבודים והערבויות של תדיר גן והחברה-הבת שלה אורטל יציקות מגנזיום. בתמורה לוויתור החלקי על החובות, תפיק תדיר גן כתבי אופציה חדשים הניתנים למימוש למניות רגילות של החברה שיהוו 5% מהחברה. בנק הפועלים יקבל אופציות בשווי של 349 אלף שקל. לאומי יקבל אופציות בשווי של 261 אלף שקל, והבינלאומי בשווי של 258 אלף שקל.
ביום ההודעה קפצה מניית תדיר גן ב-8.2%, אם כי שווי השוק של החברה נאמד בקצת יותר מ-50 מיליון שקל בלבד. מחיר מניית החברה בתל אביב נאמד ב-13.2 שקל, מחיר המימוש של כתב האופציה אותו קיבלו הבנקים הוא 1.294 שקל. סך הכל תנפיק תדיר גן אופציות בהיקף של 2.17 מיליון. השווי הכלכלי של כל אופציה, כפי שחושב על ידי מודל בלק אנד שולץ, הוא 41 אגורות, כלומר היקף האופציות שהונפקו לבנקים מסתכם ב-890 אלף שקל בלבד עבור שמיטת חובת של 8.5 מיליון שקל.
קרן פימי של ישי דוידי, בעלת השליטה הקודמת (54.61%) בתדיר גן, מכרה בחודש יולי האחרון את אחזקותיה בחברה. מדובר באחת ההשקעות הכושלות של פימי, שהתעקשה להמשיך לקיים אותה כמפעל יצרני בצפון הארץ למרות ההפסדים שנצברו ופעילויות בחו"ל שהיא נאלצה להפסיק. בסבב ההשקעות השני בתדיר גן הפסידה פימי כ־10 מיליון דולר, לאחר שהחברה רשמה ירידה עקבית בהכנסותיה ונקלעה להפסדים כבדים.
פימי מכרה את החברה בתמורה מותנית של 10 מיליון דולר לקרן DBSI, שבשליטת ברק דותן ויוסי בן שלום וברין השקעות. הסכום ישולם לפימי לפי מנגנון שנקבע בין הצדדים ומתבסס על שיעור מתוך התקבולים של תדיר גן על פני עשור. הפניקס ממשיכה להחזיק יותר מ-7% ממניות החברה.
הדו"חות הכספיים של תדיר גן כללו הערת עסק חי בחמש השנים האחרונות לאחר שעסקי החברה נפגעו. הכנסות החברה הסתכמו ב־2020 ב־57.5 מיליון שקל בלבד - ירידה של 36% לעומת 2019. החברה הציגה הפסד גולמי בשנה שעברה וב־2016. בשנת 2018 חלה הרעה נוספת במצבה העסקי של החברה. זאת לאחר שחברה-נכדה בגרמניה, ADB, שסיפקה מכלולים לרכב לפולקסווגן וג'נרל מוטורס, נפגעה מפרשת דיזלגייט שהתפוצצה בארצות הברית ב-2014. באותה שנה התמוטטה המניה ואיבדה 78% אחוז משווייה. מאז לא התאוששה ואף איבדה 22% נוספים ב-2020.