שיכון ובינוי מוכרת את זכויותיה במתקן ההתפלה בחדרה
שיכון ובינוי מוכרת את זכויותיה במתקן ההתפלה בחדרה
חברת הנדל"ן והתשתיות התקשרה עם אלייד למכירת זכויותיה (50%) במתקן ההתפלה תמורת 220-200 מיליון שקל. השלמת העסקה צפויה במחצית הראשונה של 2023, בכפוף לבדיקת נאותות ואישורים רגולטוריים
שיכון ובינוי ממשיכה במאמצים לחיזוק ההון וצמצום החוב ומוכרת את זכויותיה במתקן ההתפלה בחדרה. חברת הנדל"ן והתשתיות התקשרה בהסכם עקרונות למכירת זכויותיה (50%) במתקן ההתפלה, כשהתמורה צפויה להיות בטווח של 220-200 מיליון שקל. להערכת החברה, השלמת הרכישה צפויה להתרחש במהלך המחצית הראשונה של שנת 2023, בכפוף להתקיימותם של כמה תנאים מתלים, לרבות בדיקת נאותות וקבלת אישורים רגולטוריים. בכפוף להשלמת העסקה, תרשום ממנה שיכון ובינוי בשנת 2023 רווח לפני מס של 25-15 מיליון שקל. הסכם העקרונות מגיע על רקע שיחות לא מחייבות שעליהן דיווחה החברה בתחילת דצמבר עם משקיעים שהביעו עניין ברכישת זכויותיה במתקן ההתפלה.
מכירת המתקן משתלבת בצעדים נוספים ששיכון ובינוי ביצעה או שהודיעה עליהם, כחלק ממאמציה לחזק את ההון שלה ולצמצם את היקף החוב שלה. זאת, לאחר שבסוף ספטמבר 2022 הגיע החוב הפיננסי נטו שלה ל־11.9 מיליארד שקל והשלים זינוק של 49% ביחס להיקפו שנה קודם לכן. על הקפיצה בחוב הצביעה חברת הדירוג מידרוג כגורם לעלייה בסיכון האשראי של שיכון ובינוי בדו"ח מיוחד שפרסמה בסוף דצמבר האחרון.
בחודשים האחרונים השלימה שיכון ובינוי כמה מהלכים שבמסגרתם גייסה 1.1 מיליארד שקל. שתי הנפקות זכויות לבעלי המניות בסכום מצטבר של 541 מיליון שקל: 251 מיליון שקל ביולי 2022 ו־290 מיליון שקל בסוף דצמבר. בעל השליטה בחברה (50%) נתי סיידוף השתתף בהן ב־269 מיליון שקל. בנוסף, הנפיקה שיכון ובינוי שתי סדרות של ניירות ערך מסחריים (נע"מ), שבהן גייסה 527 מיליון שקל: 291 מיליון שקל בספטמבר 2022 ו־235 מיליון שקל בינואר האחרון.
בתחילת 2023 מכרה החברה 3.5% ממניות החברה־הבת שיכון ובינוי אנרגיה לכמה גופים מוסדיים בתמורה ל־105 מיליון שקל. זאת, בהמשך להנפקתה של שיכון ובינוי אנרגיה באוגוסט 2022, שאפשרה לחברה־האם להמיר הלוואות בעלים של 400 מיליון שקל למניות של שיכון ובינוי אנרגיה ולפרוע הלוואות בעלים אחרות בהיקף של כ־200 מיליון שקל.
מעבר לכך, בדצמבר הודיעה שיכון ובינוי על כוונתה להכניס שותפים לחברות הזכיין בפרויקטים של משרד הביטחון שבהם זכתה בשנים האחרונות: קריית המודיעין, קריית התקשוב והמחנה הרב־זרועי "אופק רחב". בספטמבר 2022 החלה החברה במגעים להכנסת שותפים בשיעור של 40% לפרויקטי הדיור להשכרה שלה בשדה דב שבת"א, שבמכרזים להקמתם זכתה בדצמבר 2021 ובאפריל 2022 תמורת כ־2 מיליארד שקל, שעבורם נטלה חוב של כ־1.8 מיליארד שקל.
בסוף 2022 שיכון ובינוי היתה אמורה לקבל כ־900 מיליון שקל עד מיליארד שקל מהעסקה למכירת זכויותיה בכביש אגרה בטקסס לשותפתה בפרויקט חברת ACS הספרדית. אולם העסקה, שבוצעה בספטמבר 2022, נתקלה בחסמים רגולטוריים שבעקבותיהם פג תוקפה של ההצעה המחייבת שקיבלה שיכון ובינוי והתמורה לא התקבלה. יש לציין כי ACS קיבלה כבר את האישורים שצפויים להסיר את החסמים הרגולטוריים והביעה כוונה להשלים את העסקה. שיכון ובינוי אינה מחויבת במכירת חלקה ל־ACS והיא רשאית למכור את חלקה למרבה במחיר, ובלבד שהמחיר לא יפחת מזה שהוצע על ידי ACS.
מכירת אחזקותיה במתקן ההתפלה עשויה לסייע לשיכון ובינוי בהתמודדויות במכרזים בתחומי האנרגיה והתשתיות. זאת, על רקע התנגדות ועדת הריכוזיות בקיץ האחרון להשתתפות החברה במכרז לרכישת תחנת הכוח אשכול של חברת החשמל, משיקולי ריכוזיות כלל משקית.
מתקן ההתפלה שממוקם בסמוך לתחנת הכוח של חברת החשמל "אורות רבין" בחדרה החל לפעול ב־2010 בהספק שנתי של 137 מיליון מ"ק, בבעלות משותפת בחלקים שווים של שיכון ובינוי ושל חברת IDE הנדסת התפלה. הפעלתו מבוצעת על ידי חברה קבלנית בבעלות מלאה של IDE. תקופת הזיכיון להפעלת המתקן תסתיים ב־2032 ובסופה הוא יימסר לידי המדינה ללא תמורה. על פי הסכם הזיכיון, הזכיין זכאי לתשלומי זמינות וכן לתשלומים משתנים בעבור המים המותפלים.
הרוכשת היא קבוצת אלייד, חברת השקעות המנוהלת בידי יצחק סוארי ובנו גארי. הקבוצה פועלת בענפי הנדל"ן, האלקטרוניקה, התשתיות והרכב. הקבוצה מחזיקה, בין היתר, בצ'מפיון מוטורס שמייבאת את רכבי פולקסווגן, אאודי, סיאט, סקודה; רשת הסחר "אוטו דיל"; 30% ממניות ניופאן ו־40% ממניות מינליין, בעלת רשת א.ל.מ. בינואר 2022 רכשה אלייד את השליטה בנגב אקולוגיה, שעוסקת בתחום המחזור והטיפול בפסולת אשפה, בניין ושפכים.