סגור

"יהיה זעזוע בשווקים, הנפט יכול לקפוץ ל-200 דולר"

כך טוענים בבנק אוף אמריקה. המשך הלחימה באוקראינה וכוונת ממשל ביידן דוחפים את מחיר הנפט לעלייה יומית של כ-10%; ג'יי.פי מורגן: "מחיר הנפט יכול לקפוץ עוד השנה לרמה של 185 דולר"

המשך הלחימה באוקראינה דוחף את הנפט אל מעבר לרמה של 130 דולר לחבית (ברנט), עם קפיצה יומית של מעל ל-10%.
הדיווחים על אפשרות של הרחבת החרם מכיוון מדינות המערב גם לסקטור הנפט מקפיצים את המחירים כאשר גם ה-WTI עולה ב-7.7% ל-124.7 דולר לחבית.
הכלכלן הראשי של בנק אוף אמריקה אית'ן האריס (Ethan Harris) אמר לרויטרס: "אם המערב יתנתק מרוב יצוא האנרגיה של רוסיה, זה יגרום לשוק בשווקים". לדברי האריס, ניתוק מ-5 מיליון החביות היומיות של רוסיה "יכול להוביל את מחירי הנפט ל-200 דולר לחבית ולצמצום בקצב הצמיחה הגלובלי".
בבנק האמריקאי ג'יי.פי מורגן טענו כי המחירים של הזהב השחור עשויים לקפוץ לרמה של 185 דולר לחבית עוד במהלך 2022.
"יהיו לנו עוד המון אירועים בלתי צפויים בהמשך הסכסוך בין רוסיה לאוקראינה", אמר מייק מולר (Mike Muller), ראש תחום אסיה של Vitol Group, ביום ראשון בפודקאסט שהופק על ידי היועץ והמוציא לאור בדובאי, Gulf Intelligence. "למרות שאני סבור כי המשקיעים כבר מתמחרים את המחסור הצפוי מהנפט הרוסי - יש עוד מקום לירידות".
התנודתיות של הנפט מסוג ברנט חריפות יותר מאלה שהיו במשבר הפיננסי העולמי של 2008 ומהצניחה בביקוש שעוררה מגיפת הקורונה. סוחרים, חברות שינוע, מבטחים ובנקים נזהרים בימים אלו מלקבל או לממן רכישות של חביות רוסיות בזמן שהם מנווטים בסנקציות כספיות.

1 צפייה בגלריה
פיצוץ מאגר נפט ב מחוז קייב אוקראינה
פיצוץ מאגר נפט ב מחוז קייב אוקראינה
פיצוץ מאגר נפט במחוז קייב, אוקראינה
(צילום: רויטרס)

לסנקציות יש השפעה כרונית על רוסיה

לפי דיווח בסוף השבוע האחרון בבלומברג, ממשל ביידן כבר פועל לאסור יבוא אמריקאי של נפט רוסי ובקונגרס החלה להתגבש הסכמה דו-מפלגתית למהלך. סוכנות רויטרס דיווחה, כי מסקר שקיימה בסוף השבוע בארה"ב עולה כי 80% מהאמריקאים תומכים בצעד כזה.
ובעוד ממשלות המערב ממשיכות לפעול לניתוקה של רוסיה מהמערכת הפיננסית העולמית, סניף של בנק ממלכתי סיני במוסקבה דיווח בסוף השבוע על זינוק בפניות של חברות רוסיות שמבקשות לפתוח חשבונות. "בימים האחרונים פנו אלינו 300-200 חברות בבקשה לפתוח חשבונות חדשים", מסר מקור בבנק לרויטרס. הבנקאי, שסירב להזדהות או לזהות את שם הבנק, אמר כי הוא צופה שמספר הפניות והעסקאות ביואן יילך ויגדל.
"פייננשל טיימס" העריך, כי לאחר שתסיים רוסיה את ההתאמות שלה לתקופת המשבר הראשונית, לסנקציות צפויה להיות השפעה כרונית עליה, לנוכח הגבלת הצמיחה והיבוא. כלכלת רוסיה תהפוך להרבה יותר מבודדת, אבל המדינה תמשיך ליהנות מעודף סחר בזכות יצוא האנרגיה.