לבקשת משה ברקת: אישור המלצות ועדת יפה נדחה לאפריל
לבקשת משה ברקת: אישור המלצות ועדת יפה נדחה לאפריל
ועדת הכספים דחתה את הדיון שאמור היה לאשר את התקנות הסופיות של רשות שוק ההון, על בסיס דוח ועדת יפה - הדוח מציג המלצות מרחיקות לכת בסוגיות עלויות הניהול של החסכונות לטווח ארוך
ועדת הכספים אישרה היום (א') דחייה ביישום המלצות ועדת יפה עד לאפריל 2022 - לבקשת רשות שוק ההון והביטוח. הרשות אמורה היתה להביא כבר היום לאישור ועדת הכספים את התקנות הסופיות שנקבעו על בסיס ועדת יפה.
הממונה על הרשות משה ברקת הסביר לוועדה בראשותו של ח"כ אלכס קושניר כי הוא לא צפה שתהליך בחינת הנושא ייקח זמן רב כל כך. "הוועדה עשתה עבודה מקצועית. ונתתי לה מנדט רחב" הוסיף.
דו"ח ועדת יפה הוגש בחודש נובמבר השנה וכלל מסקנות מרחיקות לכת בנוגע לעלויות ניהול אמצעי החיסכון לטווח ארוך. הדו"ח קבע בין היתר כי דמי הניהול עבור השקעות שאינן סחירות ינוכו מההון העצמי של המוסדיים ולא "יגולגלו" על החוסכים. במצב הקיים, ניתן לגבות דמי ניהול עבור הפעילות האמורה, תחת הקטגוריה 'הוצאות ישירות', בשיעור של עד 0.25%.
לנוכח הביקורת של חברי הוועדה על כך שרשות שוק ההון לא עמדה בזמנים שהוגדרו לה, ברקת מחה ומסר "תבחנו את הרקורד שלי, מה שאני מבטיח לוועדה – אני מקיים. באפריל נביא טיוטת תקנות".
גיא רוטקופף, מנכ״ל איגוד חברות הביטוח, מחה בפני ועדת הכספים על הדחייה הנוספת בתיקון. "אנחנו צריכים ודאות, היום המוסדיים פועלים בחרדת קודש ונמצאים בחשיפת חסר לנכסים לא סחירים בעקבות תוצאות הוועדה. אנחנו לא יכולים לתכנן השקעות כאשר אנחנו לא יודעים מה יהיה חודשיים קדימה".
רוטקופף הבהיר כי ה'הוצאות הישירות' לא מגיעות לכיסי המוסדיים אלא משמשים להגדלת התשואה של החוסכים, לדבריו: "ההשקעות הלא סחירות משמשות להגדלת הצמיחה בהייטק ולהרחבת תשתיות".
עם כניסתו של הממונה הנוכחי, הצהיר ברקת, כי יקים ועדה חיצונית שתבחן את ההיתר על מנת לבטלו או להפוך אותו לקבוע. הוועדה הוקמה בתחילת 2020 והגישה את הדוח הסופי כאמור בחודש שעבר. על אף העובדה שמונתה לבחון את נושא ה'הוצאות הישירות', הוסיפה הוועדה מספר המלצות נוספות לנוכח מה שהגדירה ככשלים בענף החיסכון לטווח הארוך.
הוועדה המליצה לרשות לשנות את מבנה דמי הניהול בקרנות הפנסיה, ולעבור לשיעור דמי ניהול אחיד וקבוע, שיכלול גם את ההוצאות השונות. בנוסף, המליצה להקים מסלולי השקעה פסיביים עם דמי ניהול נמוכים, שיעקבו אחרי מדד או שילוב של כמה מדדים, כדי להגביר את התחרות.
הוועדה אף המליצה לאפשר למוסדיים לשווק מסלולי השקעה עם דמי ניהול מבוססי ביצועים, שיחושבו באופן סימטרי על בסיס ארוך טווח ויאפשרו זהות אינטרסים בין מנהלי ההשקעות והחוסכים. לא ברור עדיין מה תיבחר רשות שוק ההון לאמץ בתקנות שלה מבין כלל ההמלצות שנכללו בדוח. ת.