בלעדיעתירה נגד מבנה: הפעילה חוקר פרטי נגד בכיר בוועד העובדים
בלעדי
עתירה נגד מבנה: הפעילה חוקר פרטי נגד בכיר בוועד העובדים
בעתירה לבית הדין האזורי לעבודה בת"א נדרשה חברת הנדל"ן והסכימה להפקיד בנאמנות, עד לקבלת החלטה, מצלמה שנלקחה מחדרו של עובד ללא ידיעתו, ע"י חוקר פרטי שהפעילה מבנה. העובד טען שמדובר במצלמה פרטית שהוצבה בגלוי. מבנה: "היה חשד שהוא צילם עובדים במצלמה נסתרת"
"החברה הפכה עצמה למשטרה עצמאית": חברת הנדל"ן מבנה, שנסחרת בבורסה בת"א בשווי של 7.3 מיליארד שקל, נהנתה במשך שנים משקט תעשייתי תחת המנכ"ל דודו זבידה, שניהל אותה במשך עשור. אך כעת, תחת המנכ"ל החדש עוזי לוי, נראה שהחברה גולשת לפסים של עימות מול העובדים. ל"כלכליסט" נודע כי ההסתדרות הלאומית עתרה לבית הדין האזורי לעבודה בת"א נגד מבנה, בעקבות פרשה שבה הופעל חוקר פרטי נגד בכיר בוועד העובדים, שהוקם לאחרונה.
ההסתדרות הלאומית דרשה בפנייתה כי בית הדין יורה למבנה להשיב לאלתר לעובד מצלמת אבטחה ניידת, שנלקחה ממשרדו ללא ידיעתו ואישורו. עוד ביקשה ההסתדרות כי בית הדין יורה למבנה שלא לעשות כל שימוש במצלמה או בכרטיס הזיכרון שנלקח ממנה. מבנה הפקידה את המצלמה בנאמנות עד שתתקבל החלטה בנושא.
העתירה הוגשה נוכח טענת ההסתדרות הלאומית כי התנהלות מבנה כלפי אותו העובד, שהינו כאמור חבר ועד, היא "חריגה ולא נראתה במחוזות העבודה המאורגנת, תוך הפרת ורמיסת פרטיותו ברגל גסה ועבירה על מכלול חוקים".
ועד העובדים במבנה הוקם בפברואר, ימים ספורים לאחר חשיפת "כלכליסט" על המהלכים להדחת זבידה בידי יו"ר הדירקטוריון טל פורר, שהוא גם בנו של דוד פורר, שמחזיק ב־20% ממניות מבנה. הקמת הוועד היתה בשלהי תקופתו של זבידה ונתפסת כהבעת אמון בו מול הדירקטוריון. העובד שבמרכז העתירה מועסק בחברה 3.5 שנים בתפקיד מנהל נכסים בסניף ירושלים. בעתירה מצוין כי העובד המדובר הוא "הרוח החיה" של התארגנות העובדים וזכה להיות עובד מצטיין בעברו. עוד נטען כי "מאז החלה התארגנות העובדים, הפך להיות 'מוקצה' על ידי ההנהלה".
בעתירה נטען כי מבנה אינה בוחלת באמצעים במאבק נגד מאמצי הוועד להגיע להסכם קיבוצי מול הנהלת החברה וכי "החברה הפכה עצמה למשטרה עצמאית". לפני כמה ימים הגיע העובד למשרדו ונדהם לגלות כי זומן לפגישה עם חוקר פרטי שנשכר על ידי החברה, שם התבשר כי החברה נטלה ללא רשות ציוד אישי ממשרדו, לרבות המצלמה. העובד הבהיר לחוקר כי מדובר במצלמה פרטית, אשר שימשה אותו במסגרת הליך גירושין וחשיפתה עלולה להסב לו נזק רב.
העובד הבהיר כי אין מדובר במצלמה סמויה, כטענת החוקר הפרטי, אלא במכשיר גלוי, אשר הונח במקום נראה לעין כל ולא נעשה בו כל שימוש פסול. החוקר סירב למסור לעובד את החומרים האישיים המצויים על כרטיס הזיכרון. בעתירה נטען כי החוקר הפרטי הודה בפני העובד כי הוא עודכן על ידי החברה בדבר היותו של העובד חבר בוועד העובדים. העובד אמר לחוקר כי אין לו ספק שהחברה מחפשת אותו ואת יתר חברי הוועד ומבקשת "למצוא לכלוך" עליו. העתירה מציינת כי ימים ספורים קודם לכן זומנו העובד וחבר ועד נוסף ל"שיחת עבודה" לכאורה – אך בפועל היתה זו שיחת בירור ונזיפה, שהתקיימה בפורום שכלל בכירים בחברה: מנהלת כוח האדם, סמנכ"ל השיווק ומנהל האזור.
בעתירה, שהוגשה על ידי משרד עורכי הדין בטי מצר־לוי שות', נטען כי "אין חולק כי הסיכול הממוקד שביצעה מבנה לעובד, נטילת הציוד האישי מחדרו ללא רשותו וללא ידיעתו תוך פגיעה אנושה בפרטיותו ובאופן שאינו מידתי, והתזמון שבו נעשו הדברים – כשבועיים לאחר זימונו לשיחת בירור על ידי הנהלת מבנה ובחלוף כשנה וחצי מיום הימצאה של המצלמה בחדרו של העובד באופן גלוי ובלי שזו כלל פועלת — מהווים ניסיון לפגוע בעובד על רקע היותו חבר ועד... ותו לו".
בתשובה שהגישה מבנה לבית הדין היא טענה כי "האירוע... נוגע לחשד כבד לקיומו של אירוע חמור הנוגע לעובד, אשר הפר, לכאורה, את זכויותיהם של יתר עובדי סניף החברה, בכך שביצע, לפי החשד, האזנות סתר וצילם במצלמה נסתרת את עובדי החברה". במבנה הכחישו כי האירוע קשור להתארגנות העובדים.
מבנה כתבה לבית הדין: "מהדיווח שהעבירה חברת החקירות עלה כי במשרד העובד נמצאו שני מכשירים חשודים. האחד הוא מסוג מצלמה סמויה וכרטיס זיכרון המאפשר שמירת קובצי וידיאו ואודיו. המכשיר השני שנמצא הינו תושבת חכמה המצוידת במצלמה זעירה ובינה מלאכותית, המאפשרת מעקב וצילום של 360 מעלות באמצעות טלפון חכם". יש לציין כי מתמונה שצירפה מבנה עצמה לעתירה נראית המצלמה המדוברת כשהיא אינה מוסתרת. בסופו של דבר, כאמור, נסוגה מבנה והסכימה להשיב את המצלמה לעובד.
איתמר שרוני, מנכ"ל ההסתדרות הלאומית: "אני מברך על הדרך שבית הדין לעבודה סלל ולפיה מבנה תשיב לעובד את הציוד שנטלה שלא כדין. אנו מציעים להנהלת מבנה לנהל מו"מ להסכם קיבוצי ענייני ויעיל עם נציגות העובדים, על מנת לשמור על מערכת יחסי עבודה תקינים בחברה".
ממבנה נמסר: ״לאור חשד כבד שהתעורר לביצוע האזנות סתר במשרדי החברה בירושלים, פנתה החברה לחברת פירסט עוז אבטחה, על מנת שזו תאתר חוקר פרטי בעל רישיון אשר יבצע סריקה של מכשירי האזנה במשרדיה.
"פירסט עוז פנתה לחוקר ספציפי, לאחר שבדקה כי הוא בעל רישיון חוקר פרטי בתוקף מטעם משרד המשפטים, ותחת השגחתה בוצעה הבדיקה שבמסגרתה אכן נמצאו מכשירים אשר על פי המפרט שלהם מאפשרים ביצוע של האזנות סתר, ואף צילום באמצעות מצלמה סמויה.
"מעבר לכך, אין ברצון החברה להתייחס לפרטים נוספים אודות המקרה בשל צנעת הפרט ולאור היותו של הליך משפטי תלוי ועומד בפני בית הדין האזורי לעבודה.
החברה מקפידה הקפדה יתרה על שמירת זכויותיהם, ביטחונם ופרטיותם של כלל עובדיה".