סגור

נחשף בכלכליסט
שלמה אליהו: "תנו לי 48 שעות להחזיר את רונן אגסי למרוץ במגדל"

הישיבה לבחירת מנכ"ל מגדל תמה אתמול ללא עשן לבן. עוד לפניה הודיע ראש החטיבה העסקית בלאומי על פרישתו. בעל השליטה ביקש שהות כדי לשכנע אותו להתמודד, והוא זקוק לעוד 3 קולות כדי להבטיח לו את המינוי

אתמול, לקראת השעה 15:00, החלו להגיע הדירקטורים בחברת הביטוח מגדל למשרדי החברה בפתח תקווה. הם הגיעו כדי לקיים ישיבה, יש שיאמרו כפויה, לדון ולבחור את המנכ"ל הבא שיחליף את רן עוז, שיעזוב בתחילת החודש הבא לטובת ניהול חברת כרטיסי האשראי ישראכרט.
אם זה היה תלוי בבעל השליטה שלמה אליהו, הישיבה הזו לא היתה מתקיימת. אליהו ביקש להקפיא את הליך בחירת המנכ"ל, אולם הממונה על שוק ההון משה ברקת שלח לחברי הדירקטוריון של מגדל ביטוח מכתב תקיף, שנחשף ב"כלכליסט", ובו דרש מהם להמשיך בהליך המינוי באופן מיידי. חברי הדירקטוריון נשמעו לרגולטור, שנדמה שכבר שבע קרבות מול חברת הביטוח ובעל השליטה בה.


על שולחנם של חברי הדירקטוריון הונחו שני שמות, שקיבלו המלצה מוועדת האיתור הייעודית וכן מחברת ההשמה שליוותה את הדירקטוריון החברים בוועדת האיתור. השמות: שגיא יוגב, שרק ביוני האחרון עזב את תפקידו כמנהל חטיבת הביטוח הכללית בהראל, וידין ענתבי, ראש החטיבה הבינלאומית בבנק הפועלים ולשעבר המפקח על הביטוח בעצמו.
עד ליום חמישי האחרון נכלל שם נוסף ברשימת המועמדים — רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, שגם היה המועמד המועדף על אליהו. אולם כפי שנחשף ב"כלכליסט", בחמישי שלח אגסי מכתב לאליהו שבו הסיר את מועמדותו. אגסי ויתר על המרוץ נוכח לחצים אדירים שהופעלו עליו בבנק לאומי מצד המנכ"ל חנן פרידמן והיו"ר סאמר חאג' יחיא.
לאחר שאגסי הסיר את מועמדותו, אליהו ביקש להקפיא את התהליך, אך הרגולטור מנע זאת. באותה העת, וגם במהלך הישיבה עצמה, שנמשכה אתמול כשעתיים, הסתמן כי יוגב הוא המועמד המוביל לתפקיד. במידה רבה הוא נטל את ההובלה בהיותו מועמד של פשרה. יו"ר מגדל ביטוח יפתח רון־טל, שבעצמו נכנס לתפקיד לפני מעט יותר מחודשיים, תמך בענתבי, והצליח למשוך מספיק זמן כדי שהלחצים יכריעו את אגסי, המועמד של אליהו.
ככל הנראה, פשרה שכזו לא הניחה את דעתו של אליהו. מבחינתו, כל מינוי שאינו המועמד שלו הוא בגדר הפסד עבורו וניצחון לרון־טל. לכן ביקש אליהו, שהגיע לישיבה אף שהוא אינו חבר בדירקטוריון מגדל ביטוח, פרק זמן של 48 שעות על מנת לשכנע את אגסי לחזור למרוץ.
אליהו ויתר על מקומו בדירקטוריון מגדל ביטוח בשל אולטימטום שהעמיד לו ברקת, ובמסגרתו נדרש לבחור בין מקומו בדירקטוריון מגדל ביטוח הפרטית לבין תפקידו כיו"ר החברה־האם הציבורית מגדל אחזקות. בסופו של דבר, אליהו בחר בתפקיד היו"ר של החברה־האם. עם זאת, בהליך המינוי חלק מהדירקטורים חשבו שנכון לתת לאליהו משקל משמעותי, בהיותו בעל השליטה שהשקיע את מיטב כספו. גם רשות שוק ההון הסכימה עם העמדה העקרונית הזו.
בישיבה אמר אליהו כי הוא סבור שאגסי הוא המועמד הטוב ביותר, וכי הוא מאמין שיוכל לשכנע אותו להימלך בדעתו. אליהו קיבל רוח גבית מהדח"צית רונית בודו, שאמרה כי לדעתה יוגב וענתבי אינם בשלים לתפקיד, משום שמעולם לא כיהנו כמנכ"לים.

2 צפייה בגלריה
שלמה אליהו בעל ה שליטה ב מגדל 4.9.18
שלמה אליהו בעל ה שליטה ב מגדל 4.9.18
שלמה אליהו
(צילום: ריפליי הפקות צילום)

התפקיד לא מובטח לאגסי
האתגר של אליהו בהחזרת אגסי אינו פשוט, מכמה סיבות. ראשית, הסרת מועמדותו של אגסי במכתבו לאליהו נעשתה באופן פומבי. שנית, בפרק הזמן הקצר שביקש אליהו, הלחצים מצד בנק לאומי על אגסי ינסקו לשיאים חדשים. שלישית, וזו אולי הסיבה החשובה ביותר, התפקיד אינו מובטח לאגסי. 48 השעות שקיבל אליהו הן למעשה פרק זמן שבו הוא אמור לשכנע את אגסי להסכים לעלות להצבעה בדירקטוריון. אליהו קיבל את ההארכה בתנאי שאגסי יכתוב מכתב, שבו הוא חוזר בו מהמכתב הקודם להסרת המועמדות ומוכן להיות מועמד לתפקיד המנכ"ל. פורמלית, אין באפשרותו של אליהו להבטיח לו את התפקיד.
עם זאת, לאליהו יש מנוף לחץ משמעותי על חברי הדירקטוריון. כיום כולל דירקטוריון מגדל ביטוח שמונה חברים. אליהו הודיע לאחרונה שבכוונתו למנות שני דירקטורים חדשים לחברה, אך לא אמר את מי הם יחליפו. בין השורות, ניתן לראות בכך איום מרומז או קריאה להתיישרות מצד הדירקטורים - בדמות הצבעה בעד המועמד של בעל השליטה.
בפני אליהו עומדת האפשרות לגייס רוב הצהרתי בדירקטוריון - שהדירקטורים יאמרו כיצד יצביעו אילו גם אגסי היה בתמונה, ורק לאחר מכן לפנות לאגסי - כך שזה האחרון יידע שאם הוא משיב בחיוב, התפקיד שלו. בשלב זה יש לו את התמיכה של בודו ושל אריה מינטקביץ, שהיה בעבר יו"ר רשות ני"ע. לפיכך, אליהו זקוק לקולותיהם של שלושה דירקטורים נוספים כדי לבטיח רוב, הצהרתי או ממשי.
קיימת האפשרות כי הסאגה תחזור לשולחנה של ועדת האיתור הייעודית, תרחיש שעשוי להוות מכשול עבור אליהו. היו"ר רון־טל הודיע כי במקרה כזה הוא יפעל להחלפת חברי ועדת האיתור, שכיום כוללת את רון־טל עצמו, הדירקטור גבי פיקר והדח"צית בודו, שאמנם אמורה להיות ניטרלית אך בקרב בכירים במגדל ביטוח מזוהה עם בעל השליטה.
המנכ"ל הבא של מגדל יחל את כהונתו עם סימן שאלה גדול מעל לראשו, בדמות השאלה כמה זמן יחזיק בחברה. מאז שאליהו רכש את השליטה במגדל ביטוח ב־2012 מידי תאגיד ג'נרלי האיטלקי, התחלפו לא פחות מחמישה מנכ"לים ושבעה יו"רים. היו"ר האחרון, מוטי רוזן, החזיק בתפקיד כשלושה חודשים בלבד, עד שנקלע לעימות עם המנכ"ל עוז. זה האחרון העמיד אולטימטום לדירקטורים - לבחור אחד מהם - והדירקטוריון בחר בעוז, שלאחר מכן עזב לישראכרט.
הרגולטור עשוי למתוח קו
חוסר היציבות הניהולית במגדל והמעורבות היתרה של אליהו הולידו שלל חזיתות מול הרגולטור. במכתב האחרון ששלח ברקת לדירקטוריון הוא רמז כי יצירת ואקום ניהולי בהיעדר מנכ"ל לתקופה ממושכת, עשויה לגרום להפעלת נשק יום הדין - מינוי מנהל מיוחד לחברה כנאמן, ונטילת השליטה מידי אליהו. "לפי חוק החברות, אחד מתפקידי הדירקטוריון המשמעותיים ביותר הוא הליכי המינוי והפיטורין של המנהל הכללי.
הדבר מקבל משנה תוקף עת מדובר על חברה המתמודדת עם חוסר יציבות ניהולית מזה זמן. עזיבתו הצפויה של המנכ"ל המכהן מחייבת מינוי מנכ"ל חדש במועד אשר יאפשר הליך חפיפה ולמידה מסודר של המנכ"ל הנכנס עם המנכ"ל היוצא. בנסיבות האמורות, השהיה או עיכוב בהליך איתור ומינוי מנכ"ל לחברה עלולים לפגוע בניהולה התקין של החברה כמשמעותו בסעיף 65 לחוק הפיקוח על שירותים פיננסיים. משכך, מצופה מכם לפעול ללא שיהוי למינויו של מנכ"ל לחברה בהליך מסודר ושקוף, תוך מתן משקל ראוי והתייחסות מנומקת להמלצת ועדת האיתור אשר הוקמה על ידי החברה", ציין ברקת במכתבו.

2 צפייה בגלריה
המועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל מימין רונן אגסי ידין ענתבי שגיא יוגב
המועמדים לתפקיד מנכ"ל מגדל מימין רונן אגסי ידין ענתבי שגיא יוגב
מימין: רונן אגסי, ידין ענתבי ושגיא יוגב
(צילום: מיה כרמי-דרור, עמית שעל, יונתן בלום)