סגור
יו"ר מודיעין אנרגיה צחי סולטן והמנכ"ל יניב פרידמן

האנרגיה של צחי סולטן הניבה תשואת חסר של 75% בשנה

יחידות ההשתתפות של מודיעין אנרגיה ירדו ב־12 החודשים האחרונים בכ־53%, בעוד מדד ת"א נפט וגז ניתר ב־22%. זאת על רקע גיוס שביצעה השנה כדי לממן את פרויקט הדגל שטענה בעבר שלא זקוק להון חיצוני. הפרויקט גם לא תורם לתוצאות, בינתיים

מדד ת"א נפט וגז הוא הכוכב של השנה האחרונה. מתחילת השנה הוא עלה ב־26% וב־12 החודשים האחרונים הוא עלה ב־22%. זאת על רקע הגאות במחירי הנפט והגז שהחלה ב־2022 בעקבות מלחמת רוסיה־אוקראינה. אולם לא כל החברות הכלולות במדד השתתפו בחגיגה.
יחידות ההשתתפות של מודיעין אנרגיה, שותפות שעוסקת בהפקת וחיפושי נפט בארה"ב ובישראל, איבדו 53% מערכן ב־12 החודשים האחרונים, כך ששווי השוק שלה ירד מ־117 מיליון שקל ל־65 מיליון שקל בלבד. למעשה, פרט לגבעות עולם, יחידות ההשתתפות של מודיעין ספגו את הפגיעה הקשה ביותר ב־12 החודשים האחרונים מבין ניירות הערך במדד ת"א נפט וגז. ההשוואה בין יחידות ההשתתפות למדד מגלה תשואת חסר של 75% בפרק הזמן הזה. המומנטום השלילי של מודיעין מתרחש, בין היתר, על רקע גיוס הון שביצעה השנה ובשל כך שבשוק ישנם מי שרואים בה כמי שהחמיצה את הזינוק במחיר הנפט.
במרץ האחרון מודיעין יצאה לגיוס של 21 מיליון שקל באמצעות הקצאת יחידות השתתפות חדשות לצד שתי סדרות של אופציות, שבמימוש מלא אמורות להכניס לקופתה עוד 43 מיליון שקל. אבל הביקושים היו חלשים ועמדו על 14 מיליון שקל בלבד, כשבעל השליטה צחי סולטן (28%) מזרים את רוב הסכום - 8 מיליון שקל. מי שבלטה בהיעדרה מהגיוס היא בעלת המניות השנייה בגודלה, הפניקס, שהעדיפה להידלל, לאחר שמאז שהשקיעה בחברה בתחילת 2022 היא מופסדת כ־2 מיליון דולר על ההשקעה. כיום הפניקס מחזיקה ב־12% מיחידות ההשתתפות של מודיעין.
הגיוס נועד לממן את פרויקט הדגל של השותפות, North Park Basin בקולורדו, שבו היא מחזיקה 50% אותם רכשה ב־2021 תמורת 20 מיליון דולר. כשמודיעין הציגה את תוכנית הפיתוח של השדה לשוק ההון, היא הדגישה שניתן לממן את הפרויקט מתוך התזרים שלו. משום כך, הגיוס במרץ התקבל בצורה שלילית בשוק, ובחברה מאמינים שהדבר לחץ את מחיר המניה כלפי מטה. בנוסף, הגיוס גנז את הציפיות של המשקיעים לקבל דיבידנד בזכות הפרויקט.

1 צפייה בגלריה
אינפו מודיעין לא נהנתה מהמומנטום החיובי בשוק האנרגיה
אינפו מודיעין לא נהנתה מהמומנטום החיובי בשוק האנרגיה
מודיעין לא נהנתה מהמומנטום החיובי בשוק האנרגיה

בשיחת משקיעים שנערכה לאחרונה הסביר מנכ"ל מודיעין יניב פרידמן שלחברה יש מספיק כסף לביצוע ההשקעות ההוניות בשנה הנוכחית, אולם הפעילות שלה צמורה במידה רבה למחירי הנפט והגז שעלו בחדות, ולכן היה צורך בגיוס הון נוסף. באותה שיחת משקיעים פרידמן הציג תוכנית השקעה נוספת בשדה הנפרט בקולורדו בהיקף של 19 מיליון דולר.
כל זאת בשעה שהפרויקט, שההפקה ממנו החלה בחודשים האחרונים, עדיין לא ממש תורם לתוצאות הכספיות של השותפות. הרווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה עמד על 1.8 מיליון דולר, בעוד ברבעון המקביל הוא עמד על 2.1 מיליון דולר. את 2022 סיימה החברה ברווח תפעולי מזערי של 300 אלף דולר, וזאת על רקע עלויות הפקה גבוהות של 7.1 מיליון דולר ופחת משמעותי בהיקף של 3.5 מיליון דולר.
ברבעון הראשון של השנה מודיעין הציגה תזרים חיובי מפעילות של 3 מיליון דולר, אך בקופתה יש מזומנים בהיקף של 1.4 מיליון שקל דולר. לכן, על מנת לממן את הפעילות שלה, יתכן שהיא תידרש לביצוע גיוס הון נוסף תוך דילול של המשקיעים הקיימים ובהנחה על המחיר בבורסה. האפשרות הזו גם מעוררת סנטימנט שלילי מצד המשקיעים, שכן זו לא תהיה הפעם הראשונה.
חרף כל זאת, בכירים בחברה מביעים ביטחון שהאופק ורוד יותר. "מודיעין נמצאת לקראת ביצוע של מספר קידוחים. אם ההפקה תהיה מוצלחת, מחיר יחידות ההשתתפות ינוע למעלה, למרות שכרגע האווירה הכללית בשוק לא טובה".
מודיעין היא שותפות מוגבלת שנוסדה ב־1992. פרט לסולטן והפניקס, מחזיקות בשותפות גם קרנות הגידור של פסגות. מודיעין החלה לעסוק בהפקת נפט לאחר שנכשלה בחיפושי גז בשדות שרה ומירה בעשור הקודם. "סולטן החליט לעסוק בהשקעה בשדות עם יכולת הפקה מוכחת, ולא לצאת לעוד הרפתקאות", אומרים בחברה. החברה מחזיקה בשמינית משדה הגז שמשון שמול חופי אשקלון וזכויות בשדות בטקסס, קליפורניה וקולורדו. הפרויקט בקולרדו, שכולל 60 בארות מפיקות ששבע מתוכן החלו לעבוד השנה, אמור להפיק בתפוקה מלאה 41.8 מיליון חביות נפט בשנת פעילות מלאה, שצפויה ב־2024, מה שיגדיל את התפוקה של מודיעין ב־70% ביחס לתפוקה הצפויה ב־2023.