פרשנותהטלטלות הגיעו לגביע הקדוש של מגדל: ניהול הכסף
פרשנות
הטלטלות הגיעו לגביע הקדוש של מגדל: ניהול הכסף
גיא פישר, מנהל ההשקעות הראשי שהזניק את תשואות חברת הביטוח, הודיע על התפטרותו לפני שנודעה זהות המנכ"ל הבא. ברקע עומדים מחלוקות עם ועדות ההשקעה ודירקטורים שהצרו את צעדיו
גם מספר 2 בחברה הרים ידיים: הטלטלות במגדל ביטוח לא נפסקות. כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", מנהל ההשקעות הראשי של החברה, גיא פישר, החליט לא לחכות להכרעה על זהות המנכ"ל הבא והודיע על התפטרותו — וזאת לאחר שנה וחצי בלבד בתפקיד.
פישר, שמונה בפברואר 2020 והחל לכהן באפריל, נחשב למנהל השקעות מוערך, שביצע בחטיבת ההשקעות של מגדל מהפכה של ממש, ובזכותה היא טיפסה מתחתית טבלת התשואות לצמרת. למשל, קרן ההשתלמות הכללית של מגדל סיימה את 2019 במקום אחד לפני אחרון בקרב הקרנות הגדולות (המנהלות 7 מיליארד שקל ומעלה), בעוד שביולי השנה — החודש האחרון שלגביו פורסמו נתונים — סיימה במקום הראשון בטבלת התשואות. מתחילת השנה ממוקמת מגדל במקום שלישי בטבלת ההשתלמות יחד עם בית ההשקעות ילין לפידות.
ההתפטרות של פישר מצטרפת להתפטרות של מנכ"ל מגדל ביטוח רן עוז, שיעזוב בנובמבר לטובת כס מנכ"ל ישראכרט. כפי שנחשף ב"כלכליסט", המועמד המועדף על בעל השליטה במגדל, שלמה אליהו, להחליף את עוז הוא רונן אגסי, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי. מרגע שנודע דבר מועמדותו, צצו הערכות כי פישר לא יישאר לעבוד תחתיו. השניים עבדו יחד בלאומי שוקי הון, ומערכת היחסים ביניהם לא היתה טובה במיוחד, מה שהוביל לפרישת פישר מהחברה.
גורמים במגדל העריכו אתמול כי התפטרות פישר כעת לא קשורה לזהות המנכ"ל הבא, וכי הוא בחר להתפטר בעיתוי הנוכחי כדי למנוע קשר בין הדברים, וזאת למקרה שאגסי אכן יזכה בתפקיד.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", אגסי נפגש פעמיים עם יו"ר מגדל ביטוח יפתח רון־טל, לאחר שאליהו הציג אותו כמועמדו למנכ"ל. רון־טל לא התרשם מאגסי, והוא תומך במועמד אחר, ידין ענתבי, ראש החטיבה הבינ"ל בבנק הפועלים והממונה לשעבר על שוק ההון. אגסי, מצידו, סירב להופיע בפני ועדת האיתור של דירקטוריון מגדל ביטוח, כי אינו רוצה להיות מועמד אלא אם זכייתו בתפקיד תובטח מראש.
עזיבת פישר עשויה לסמן את תחילת ההתפוררות של הכוורת הניהולית שבנה עוז, שהצליחה לייצב את חברת הביטוח ואת מנייתה אחרי שנים של זעזועים, שכללו שרשרת עזיבות של יו"רים ומנכ"לים. החשש כעת הוא שמנהלים נוספים ילכו בעקבות פישר.
מינוי פישר היה יוזמה של עוז
פישר החליף בתפקיד מנהל ההשקעות הראשי את אסף שהם, שאליהו הביא אותו למגדל מחברת הביטוח הפרטית אליהו, שנושאת את שמו. מינוי פישר היה יוזמה של עוז, והוא זכה לגיבוי ממי שהיה אז היו"ר ניר גלעד, מול אליהו שלא רצה להחליף את שהם.
לאורך כהונתו בתפקיד נקלע פישר לשלל מחלוקות מול ועדות ההשקעה השונות, ובראשן ועדת הנוסטרו בראשות ישראל אליהו, בנו של בעל השליטה. לדברי גורמים במגדל, פישר חש כי אינו מצליח לבצע חלק משמעותי מהמהלכים שניסה להוביל, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה. אחת ההשקעות האלה היתה בחברת פאגאיה. במגדל ביטוח מספרים כי החברה ניהלה מגעים להשקעה בחברת הפינטק לפי שווי של 500 מיליון דולר, אולם לאחר שוועדות ההשקעה התמהמהו עם ההחלטה, פאגאיה נסוגה מהמגעים. בשבוע שעבר הודיעה פאגאיה על מיזוג לספאק לפי שווי של 8.5 מיליארד דולר. כמו כן, גם דירקטורים בחברה החלו להצר את צעדיו בחודשים האחרונים.
חרף זאת, פישר הוביל את חטיבת ההשקעות של מגדל לכיוונים חדשים, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, האנרגיות המתחדשות, התשתיות, ESG וכיוונים חדשים בתיק ההשקעות הלא סחירות, שמגדל לא הקדישה לו תשומת לב רבה בעידן שקדם לפישר. בהובלת פישר שילשה מגדל את היקף ההשקעות שלה באנרגיות מתחדשות ובתשתיות ל־11 מיליארד שקל, ואלה מהוות כ־3% מהנכסים המנוהלים שלה. מדובר בתיק ההשקעות הגדול ביותר בתחום מקרב המוסדיים בישראל. פישר גם הקים יחידה מיוחדת להשקעות ישירות בטכנולוגיה, והתיק שהחברה מנהלת בתחום זה עומד על כמיליארד דולר. התחום הבולט ביותר שבו מגדל משקיעה בסקטור הטכנולוגיה הוא הפינטק. בתחילת השנה הקימה מגדל קרן שתשקיע 1.5 מיליארד דולר בסטארט־אפים ובקרנות בתחום זה. הקרן, שמתבססת על כספי העמיתים, נקראת Next Generation Finance. בזכות השינויים האלה מצאה את עצמה מגדל בצמרת טבלאות התשואות בגל האחרון של העליות בשווקים.
פישר, שמועד סיום תפקידו טרם נקבע, מסר כי הוא "מודה לשותפיי לדרך, למנכ"ל החברה ולהנהלה, לדירקטוריון, לוועדות ההשקעות ולעובדי החטיבה, על הדרך ועל ההישגים המשמעותיים המשותפים".
ברקת עשוי לשוב ולהתערב
עם עזיבת פישר ועוז נמצאת מגדל ביטוח על פרשת דרכים, בניגוד למצב שבו קיוותה להימצא רק לפני כחודשיים, עם כניסת רון־טל ללשכת היו"ר. תקוות רבות נתלו במינוי הזה, ובראשן שהיו"ר החדש ייצב את החברה בכל המובנים. רון־טל הגיע לתפקיד לאחר שהיו"ר הקודם, מוטי רוזן, הודח אחרי שלושה חודשים בלבד על רקע עימות עם עוז, שגם הוא עוזב את החברה. כעת נפתחה חזית גם בין רון־טל לבין אליהו מסביב לבחירת המנכ"ל החדש.
נדמה כי אליהו (85), שבנה את הונו במו ידיו, עדיין מתקשה להתמודד ולהסתגל לרגולציה ולכללי הממשל התאגידיים, שהם מנת חלקה של חברה ציבורית גדולה, המנהלת חסכונות של הציבור. השיא היה בשנה שעברה, בעימות שנוצר מול רשות שוק ההון והעומד בראשה משה ברקת, שהציב לאליהו אולטימטום — בחר בין הכיסא שלך בדירקטוריון מגדל לבין תפקיד יו"ר החברה־האם מגדל אחזקות. אליהו בחר, בסופו של דבר, להישאר יו"ר החברה־האם.
עם זאת, מאז שעו"ד שיראל גוטמן ממשרד אגמון החלה ללוות את אליהו, נדמה שהוא מקבל מרחב פעולה שלא הצליח לקבל בעבר. עו"ד גוטמן היתה בעבר בכירה ברשות ני"ע, ויש לה היכרות טובה עם אנשי רשות שוק ההון. יש לכך חשיבות, משום שהתפטרות פישר היא בעלת משמעות מבחינת כספי העמיתים, וייתכן שרשות שוק ההון תידרש לשוב ולגלות מעורבות מוגברת בנעשה במגדל ביטוח.