"נהיינו חיות - וול סטריט הפכה לפלטפורמת 'להתעשר מהר', כמו עם מניות ה'מם'"
"נהיינו חיות - וול סטריט הפכה לפלטפורמת 'להתעשר מהר', כמו עם מניות ה'מם'"
דיוויד רוזנברג, הכלכלן הראשי לשעבר של מריל לינץ' בצפון אמריקה שחזה את משבר הפיננסים של 2008, ממשיך לתקוף את שוק המניות שמזנק: "לא משקף את מצב הכלכלה שניזוקה מהעלאות הריבית"; אין מצב שלא ניכנס למיתון, כך אמר בראיון בלעדי למרקטווטש
מאניית מניות ה-AI דחף את וול סטריט להפוך לפלטפורמת "להתעשר מהר" ואותנו לחיות, בדיוק כפי שהיה לפני שנתיים עם טירוף מניות ה'מם' (גיימסטופ, AMC ועוד). כך לדברי דייוויד רוזנברג, הכלכלן הראשי לשעבר של מריל לינץ' בצפון אמריקה, שחזה נכונה את משבר הפיננסים של 2008.
רוזנברג ממשיך להציג חזית פסימית לוול סטריט, כשרק לפני שבוע אמר כי "המאניה בוול סטריט מזכירה בועות שקדמו למשברים הכלכליים הגדולים", והזהיר: "ה-FOMO בשוק המניות מזכיר את מה שקדם למשבר הכלכלי העולמי ב-1929 במהלכו קרסו הבורסות, ולצרכן האמריקאי מתחיל להיגמר המזומן".
לדבריו היום, אין סיכוי לנחיתה רכה של הכלכלה, ואין מצב שלא ניכנס למיתון אחרי ההידוק המוניטארי ההיסטורי מצד הפד, שהעלה את הריבית במשק ביותר מ-500 נקודות בסיס בתוך חמישה רבעונים, לרמה הגבוהה מזה 22 שנה. שוק המניות שמזנק מסתיר את המצוקה הכלכלית שבדרך אלינו, הוסיף.
אמש העלה הפד את הריבית לרמה של 5.5%, הגבוהה משנת 2021. זאת אחרי 10 העלאות ריבית ברצף (מרמה אפסית במרץ 2022) ועצירה אחת בחודש יוני. הפד הצליח לקרר את האינפלציה מרמה של יותר מ-9% עד לעלייה שנתית של 3% בחודש יוני האחרון לעומת יוני 2022. הפד אף רמז כי ייתכן ותהיה העלאה נוספת של הריבית עוד השנה (ל-5.75%).
מדד S&P 500 זינק מתחיל השנה ב-19% בהובלת מניות הבינה המלאכותית כשבמוקד אנבידיה שטסה ביותר מ-200%, ושאר מניות הטק הגדולות שרודפות אחריה, כמו מטא שממריאה ב-150% ב-2023.
אך המגמה במניות אינה משקפת את מה שקורה בכלכלה עצמה, אמר רוזנברג: "אנו נמצאים עתה בשיגעון ספקולטיבי, שהופך אותנו לחיות וגורם לשוק המניות לעוד ועוד עליות. אך זה רק הסיפור של שוק המניות – זה לא הסיפור של הכלכלה עצמה".
רוזנברג, דמות דומיננטית בוול סטריט כבר עשרות שנים, משמש כיום כנשיא חברת מחקר השוק שייסד Rosenberg Research. והוא לא הפסימיסט היחיד בוול סטריט: השבוע אמר מנהל קרנות הגידור ג'ון הוסמן, שחזה את משבר הדוט.קום של שנת 2000 ואת משבר הפיננסים העולמי של 2008, כי שווי מניות S&P 500 מנופח כפי שלא היה מעולם, "וזה יסתיים בדמעות". לדבריו, "הבועה הגדולה בהיסטוריה תתפוצץ: מדד S&P 500 עשוי להתרסק ב-64%".