התעריף בארה"ב הוכפל פי 9, ומניות דוראל ואו.פי.סי זינקו
התעריף בארה"ב הוכפל פי 9, ומניות דוראל ואו.פי.סי זינקו
המכרז על התעריף שמשולם ליצרנים ברשת PJM על עצם העמדת החשמל לרשת נסגר במחיר גבוה משמעותית מהציפיות. או.פי.סי תהנה מתוספת הכנסות של 50 מיליון דולר בשנה
מניות חברות האנרגיה המתחדשת דוראל ו־OPC כיכבו אתמול בבורסת ת"א. השתיים ניצבו בראש המדד המייצג של הבורסה, ת"א־125, עם עליות של 11.2% ו־8.3%, בהתאמה, זאת בשעה שהמדד עצמו עלה ב־0.4% בלבד, על רקע החששות מהידרדרות למלחמה אזורית כוללת במזרח התיכון.
הסיבה לזינוק: פרסום תוצאות מכרז הזמינות השנתי של מנהל מערכת החשמל בצפון־מזרח ארה"ב. התעריפים במכרז זינקו ב־800%, הרבה מעל ציפיות השוק, ודוראל ו־OPC שפועלות באיזורים אלו, צפויות להינות מכך.
רשת החשמל בארה"ב מחולקת לאיזורים, כשבכל איזור יש מנהל מערכת שונה. בצפון־מזרח ארה"ב פועלת רשת בשם PJM, שכוללת את המדינות דלאוור, וושינגטון, אילינוי, אינדיאנה, קנטאקי, מרילנד, מישיגן, ניו־ג'רזי, צפון קרוליינה, אוהיו, פנסילבניה, וירג'יניה וטנסי, או חלק מהן, והיא מספקת חשמל לכ־60 מיליון תושבים.
המכרז שתוצאותיו פורסמו הוא מכרז למה שמכונה תעריף הזמינות — התעריף הקבוע שמקבלים יצרני החשמל על עצם זה שהם מסוגלים ומתחייבים להעמיד חשמל לרשת. התשלום מתקבל גם אם לא נמכר חשמל בפועל. במכרז הנוכחי התעריף נקבע על 269 דולר למגה־ואט, בעוד במכרז הקודם, לפני שנה, הוא עמד על 28 דולר. התעריף יהיה בתוקף מ־1 ביוני 2025 ועד סוף מאי 2026.
לפי המשנה למנכ"ל דוראל יוני חנציס, הזינוק בתעריף, הוא תוצאה של "העלייה בביקוש לחשמל בשל מהפכת ה־AI, הצפי להקמת מרכזי דאטה סנטרס רבים בשנים הקרובות, והצפי לגריעתן של תחנות כוח ישנות מהרשת". לפי גלעד בן־צבי, אנליסט האנרגיה של לידר שוקי הון, "חלק מהחברות והאנליסטים העריכו שהמכרז יסגר במחירים של 100—150 דולר, למחירים כאלו לא ציפו".
אמנם תעריפי המכרז תקפים לשנה, אך ההערכה היא שבשל הסיבות שעומדות מאחורי הזינוק במחיר, המחירים יישארו גבוהים גם במכרזים הבאים. "בהודעה שפרסמה רשת PJM צויין כי לאור המחסור הרב בהספק החשמל ברשת, לצד הגידול הצפוי בביקוש בשל הקמות חוות שרתים וכו', הם מודעים לכך שהיקף ההשקעות הנדרש ברשת הוא גדול, ובכך הם רמזו לזה שהם מעריכים שהמחירים לא ירדו גם במכרזים הבאים", אמר בן־צבי. עוד הוא הוסיף כי "קשה לאמוד את ההשפעות של המכרז על השווי של החברות או הפרויקטים, מכיוון שלמרות הכל, התעריפים הם רק לשנה אחת".
OPC, שמנוהלת על ידי גיורא אלמוגי, כבר דיווחה על כך שהחברה־הבת CPV, שפועלת בארה"ב ושבה היא מחזיקה 70%, תהנה מתוספת הכנסות של 50 מיליון דולר בשנה. כושר הייצור הכולל של OPC עומד כיום על 3 ג'יגה־וואט, מתוכם 1.9 ג'יגה־וואט בארה"ב. התעריף במכרז רלבנטי לכ־850 מגה־וואט שהיא מייצרת. CPV תרמה 1.66 מיליארד שקל להכנסות של OPC, יותר מחצי מכלל ההכנסות, שהסתכמו ב־2.5 מיליארד שקל ב־2023.
כושר הייצור הכולל של דוראל, נכון לסוף הרבעון הראשון, עומד על ג'יגה־וואט. בארה"ב היא עדיין לא מפיקה חשמל, אולם עד סוף השנה היא צפויה לחבר 480 מגה־וואט, כחלק מפרויקט הדגל באינדיאנה, שהתעריף במכרז רלבנטי לכולו. בדצמבר נכנס פרויקט אינדיאנה להליך המהיר של רשת PJM, שאמור לזרז את החיבור של הפרויקט לרשת החשמל כבר במהלך השנה הנוכחית. פרויקט אינדיאנה מחולק לשלושה חלקים (צפון, מרכז, דרום). יחדיו, לפרויקט הספק של 1.6 ג'יגה־וואט והוא יוכל לספק חשמל ל־275 אלף משקי בית.