סגור
סם בנקמן פרייד FTX
סם בנקמן פריד. מספק הסבר לקריסה (צילום: AFP)

סם בנקמן פריד על הקריסה של FTX: "כישלון שלי בפיקוח"

במכתב ששלח לעובדי החברה, מספק הבעלים את הסיבות שהביאו לקריסה של פלטפורמת המסחר בקריפטו. לטענתו, הלוואות נרחבות מצד קרן הגידור שהקים אלמידה ריסרץ', הן הסיבה העיקרית. בתוך כך, קרן ההון סיכון סקויה קפיטל התנצלה בפני המשקיעים על הפסד של 150 מיליון דולר שנגרם בשל ההשקעה בפלטפורמה

"הייתם המשפחה שלי", כך כתב סם בנקמן פריד לעובדי חברת FTX הקורסת שעמד בראשה, כשהוא מתנצל על המצב. "איבדתי את זה, והבית שלנו הפך למחסן ריק של מוניטורים. כשאני מסתובב לא נותר איש לשוחח איתו".
לפי המכתב שהגיע לפייננשל טיימס, בנקמן פריד טוען שהלוואות נרחבות שלקחה קרן הגידור אלמידה ריסרץ', זרוע המסחר שהקים, הן הסיבה העיקרית לקריסה של FTX. אולם, הוא גורס שלא היה מודע לפוזיציות שבהן החזיקו הסוחרים. "אני מתחרט מעומק הלב על הכישלון שלי בפיקוח. לא הצלחתי לעקוב אחר הדברים החשובים ביותר בכל המהומה שהתלוותה לצמיחה של החברה", כתב.
ב-FTX אפשרו ללקוחות ללוות כספים על מנת לחזק את ההימורים שלהם על מטבעות קריפטו. אך ההתנהלות הזו אפשרה לאלמידה להחזיק בפוזיציות גדולות במיוחד, ובנקמן פריד טוען כאמור כי נכשל בפיקוח עליהן.
במכתב ציין כי באביב, לנוכח קריסת מחירי מטבעות הקריפטו, אלמידה לוותה 2 מיליארד דולר מ-FTX, וטענה כי בבעלותה נכסים בשווי 60 מיליארד דולר לגבות את ההלוואה. אולם כש-FTX קרסה ההלוואה טיפסה כבר ל-8 מיליארד דולר ושווי הנכסים ששימשו כערבות הסתכם ב-9 מיליארד דולר בלבד.
המכתב, שנשלח לעובדים בחברות שלו, מספק את התיאור המפורט ביותר עד כה מצידו לגבי הקריסה של FTX, פלטפורמת המסחר בקריפטו שנחשבה לאחת החזקות בשוק עד שהכריזה על פשיטת רגל לפני פחות משבועיים. "לא התכוונתי שמשהו מזה יקרה, ואתן הכל כדי לחזור אחורה ולעשות דברים אחרת", כתב.
אתמול (ג') תקפו עורכי הדין שמונו לחברה את הניהול של בנקמן פריד. בדיון בבית המשפט לפשיטות רגל בדלוואר טענו כי הוא ניהל את החברה כאילו מדובר "ברכושו הפרטי" וכי הקבוצה הוציאה "כמויות נכבדות של כסף" על דברים שאינם קשורים לעסק כמו בתי נופש בבהאמה.
סקויה מתנצלת בפני המשקיעים
בתוך כך, קרן ההון סיכון סקויה קפיטל (Sequoia Capital) התנצלה בפני המשקיעים על ההפסד של 150 מיליון דולר שנגרם בשל ההשקעה בפלטפורמת FTX, כך לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל.
מנהלי הקרן אמרו למשקיעים כי החברה תשפר את הליך בדיקת הנאותות שלה בהשקעות עתידיות, וכי להערכתם הולכו שולל על ידי FTX, זאת בהתבסס על המסמכים שהוגשו במסגרת הליך פשיטת הרגל.
סקויה קפיטל הייתה בין המשקיעים הראשונים באפל, בגוגל וב-Airbnb וההשקעות שלה נחשבות לתו איכות גבוה בתעשיית ההון סיכון. אולם, מוקדם יותר החודש מחקה החברה את כלל ההשקעה שלה ב-FTX, שהייתה אחת הגדולות מצד קרן הון סיכון. לפי המנהלים, בעתיד החברה תהיה בעמדה לקבל לידיה ביקורות פיננסית בחברות סטארט-אפ הנמצאות בשלבים מוקדמים, שיערכו על ידי אחת מארבע פירמות רואי החשבון הגדולות.
המנהלים ציינו עוד כי החברה כן ערכה בדיקת נאותות על FTX אך להערכתה המייסד, בנקמן פריד הוליך אותה שולל בנוגע לקשרים של פלופורמת המסחר בקריפטו עם זרוע המסחר אלמידה ריסרץ'.
לפי המקורבים, סקויה ביצעה את ההשקעה העיקרית שלה ב-FTX בסבב גיוס הון ביולי 2021, אז הרעב של משקיעים לחברות סטארט-אפ בתחום הקריפטו היה בשיאו. הודות למייסד שנתפס כבעל חזון, המשקיעים ויתרו על חלק מאמצעי ההגנה הרגילים שלהם. כך למשל, כשסקויה ובעלי מניות אחרים ביקשו לקבל מושב בדירקטוריון, דחה אותם בנקמן פריד בטענה שהבעלות שלהם בחברה קטנה מדי כדי להצדיק זאת. דירקטוריונים לרוב מאשרים עסקאות עם חברות אחיות כמו אלמידה ריסרץ'.
שיחת הוועידה שקיימו אתמול מנהלי סקויה עם המשקיעים היא אירוע יוצא דופן ב-50 שנות קיומה של החברה, כך לפי המקורבים. יש לציין כי בסקויה לרוב לא פונים למשקיעים מעבר לעדכונים הרבעוניים.