עלייה חדה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח - הדולר על 3.47 שקלים
עלייה חדה בשקל בפתיחת שבוע המט"ח - הדולר על 3.47 שקלים
בסוף השבוע האחרון עוד נסחר הדולר תמורת 3.55 שקלים; המטבע האמריקאי נחלש במקביל גם מול היורו והפאונד; בשוק המטבעות ממתינים לנתוני האינפלציה בארה"ב שיתפרסמו ביום חמישי; מיטב: "מלבד עליית ריבית, בנק ישראל מבצע למעשה צמצום כמותי ע"י ספיגת הנזילות באמצעות הנפקת המק"מים"
עלייה חזקה בשקל בפתיחת שבוע המסחר במט"ח - הדולר נופל היום מול המטבע המקומי ונסחר בסביבת 3.47 שקלים, היורו בירידה קלה על 3.72 שקלים.
הדולר נחלש גם בשוק העולמי: היורו עולה ב-1% ל-1.07 דולר, הפאונד עולה ב-0.8% ל-1.21 דולר.
ההתחזקות של השקל משקפת לפחות לעת עתה שינוי מהותי במגמה ששלטה בשוק בחודש האחרון - בדצמבר איבד השקל גובה במהירות והפך למטבע החלש בעולם בתקופה זו, למעט המטבעות של רוסיה ושל ארגנטינה.
העלאת הריבית של בנק ישראל בשבוע שעבר בלמה חלקית את הנסיגה בשקל והיום כאמור הוא רץ קדימה. "מלבד עליית ריבית, בנק ישראל מבצע למעשה צמצום כמותי (QT) ע"י ספיגת הנזילות באמצעות הנפקת המק"מים", אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב.
"הבנק הגדיל את הנפקות המק"מים בכ-30 מיליארד שקל לחודש (מ-17 מיליארד שקל בספטמבר ל-48 מיליארד בדצמבר). ספיגה חודשית של 30 מיליארד שקל שקולה ל-1.8% תמ"ג. לצורך ההשוואה, ספיגת הנזילות בארה"ב באמצעות צמצום מאזן ה-FED בקצב של 90 מיליארד דולר בחודש מהווה רק כ-0.4% מהתמ"ג האמריקאי", אומר עוד זבזי'נסקי.
בעניין זה מרחיב אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות: "כפי שהתבשרנו אתמול, חברת הדירוג S&P התייחסה באופן ספציפי לסיכונים הפוליטים בישראל והשפעתם על הדירוג. לפי S&P, העצמאות של בנק ישראל ומערכת המשפט חיונית לשמירה על הדירוג הגבוה הנוכחי של ישראל.
לא מדובר בסיכון מיידי להפחתת דירוג, אבל כפי שאפשר לראות בחודש האחרון, אין ספק שמאז ההודעה של קרן העושר הנורווגית, וביתר שאת מאז השבעת הממשלה, הגופים הפיננסים בחו"ל העלו את רמת המודעות לסיכון הפוליטי בישראל. אפשר לראות בחודש האחרון שהשקל הוא מהמטבעות החלשים בעולם אל מול הדולר, ולהערכתנו מדובר בפועל יוצא של כך. ככל שהגופים הזרים ישתכנעו שהסביבה הפוליטית בישראל עלולה לייצר חוסר יציבות כלכלית, או זינוק בגירעון ובחוב, כך גם המגמה בשוק המט"ח תימשך", אומר גרינפלד.
בשוקי שערי החליפין ממתינים בעיקר לנתוני האינפלציה בארה"ב שיצאו בחמישי הקרוב ולהחלטות הריבית של הפד ושל הבנק האירופי בשבוע הבא. לפי התחזיות בשווקים, קצב האינפלציה בארה"ב ימשיך להתמתן - מדד המחירים לצרכן לדצמבר צפוי לעמוד על 6.5% בקצב שנתי, מול נתון של 7.1% בנובמבר.