"לפד יהיה קשה להוריד את האינפלציה - תעמוד על 3.5%-4% בשנים הקרובות"
"לפד יהיה קשה להוריד את האינפלציה - תעמוד על 3.5%-4% בשנים הקרובות"
מנכ"ל בלאקרוק, לארי פינק, כתב ללקוחות ענקית ההשקעות שהמאמצים של הבנק המרכזי בארה"ב לבלימת האינפלציה יצליחו בצורה חלקית בלבד; "אנחנו כבר משלמים את המחיר של הכסף הזול שאליו התרגלנו"
הבנק המרכזי האמריקאי, הפדרל ריזרב, נמצא כעת במלכוד. האינפלציה בארה"ב אמנם ממשיכה להתמתן, אבל היא עדיין גבוהה ונמצאת ברמה של 6%, מה שעל פניו מספק רוח גבית לפד להמשיך בהעלאת הריבית, שכבר עומדת על 4.5%-4.75%.
מנגד, קריסת בנק סיליקון ואלי ושני בנקים נוספים בשל קשיי נזילות, עשויה לדרבן אותו להאט את קצב העלאות הריבית, שאותה הוא מעלה במטרה להחזיר את שד האינפלציה לבקבוק.
מהבחינה הזו, המכתב השנתי ששלח היום (ד') לארי פינק, מייסד ומנכ"ל בלאקרוק, מנהלת הנכסים הגדולה בעולם, ללקוחות ולבעלי המניות של בלאקרוק, הוא חדשות רעות עבור ג'רום פאוול, יו"ר הפד.
פינק סבור שהמלחמה של הבנקים המרכזיים באינפלציה תהיה קשה מאוד ותצליח בצורה מוגבלת בלבד. במכתב הוא כתב כי "אני מאמין שבטווח הארוך יהיה קשה לבנקים המרכזיים להוריד את האינפלציה. אני מאמין שיותר סביר שבארה"ב היא תעמוד על 3.5%-4% בשנים הקרובות".
זאת, לדבריו, בשל הדינמיקה שנוצרה בין רמות המחיר להתכנסות של כל מדינה בתוך עצמה, שנוצרה בשל מתיחויות ואתגרים גיאופוליטיים. מגפת הקורונה יצרה משבר בשרשראות האספקה העולמיות.
על רקע המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, ובשל המתיחות בין סין לארה"ב, מדינות רבות החלו להשקיע כספים רבים במטרה להפוך למעין איים עצמאיים. כלומר, לייצר את כל שדרוש להן בתחומי המדינה עצמה, ובכך להפחית את התלות בשרשראות האספקה.
כדי לעשות זאת, יש צורך בהשקעות גדולות מאוד, שלדברי פינק מבוצעות לאו דווקא על בסיס עסקי טהור. לדבריו, הדבר יוביל לכך שהמחירים ישארו גבוהים. "הדבר מבטיח ביטחון לאומי ושרשראות אספקה יציבות יותר בטווח הקצר, אבל הוא גם משפיע על האינפלציה".
לדברי פינק, הסיטואציה הזו טומנת בחובה סיכונים, אבל גם הזדמנויות, והוא סבור שארה"ב תהיה אחת המרוויחות הגדולות מכך.
עוד כתב פינק במכתב השנתי שלו כי "שנת 2022 הייתה אחת השנים המאתגרות ביותר בהיסטוריה. זו הייתה שנה שבה מניות ואג"ח ירדו יחד, לראשונה מזה עשורים, והאתגרים ממשיכים ב-2023.
"מאז 2008, השווקים הוגדרו באמצעות משטר מוניטרי מרחיב בצורה אגרסיבית. כתוצאה מהמדיניות הזו, ראינו את האינפלציה מטפסת לגבהים שלא נראו מאז שנות השמונים. כדי להילחם באינפלציה, הפד העלה את הריבית בכמעט 500 נקודות בסיס. אז אנחנו כבר משלמים את המחיר של הכסף הזול שאליו התרגלנו. והריבית היא מה שדחפה מטה את אבן הדומינו הראשונה: שוק האג"ח נפל ב-15%".
עם זאת, לדברי פינק, הירידה בשווקי האג"ח עדיין משרה את התחושה שהדרמה לא הגיעה לשיאה. "התגובה הזו שקטה מדי", לדבריו. "משהו אחר היה צריך לחשוף את הסדקים במערכת הפיננסית כתוצאה מהעלאת הריבית". והדבר הזה הגיע ברעש גדול.
"בשבוע האחרון חזינו בנפילת הבנק הגדולה ביותר ב-15 השנים האחרונות, כשהרגולטורים השתלטו על בנק סיליקון ואלי, בעקבות חוסר התאמה של הבנק בין נכסים להתחייבויות". עם זאת פינק כותב כי "עוד מוקדם לדעת כמה רוחבי יהיה הנזק בעקבות האירוע".