סגור
יו"ר הפדרל ריזרב ג'רום פאוול מסיבת עיתונאים נובמבר 2022
יו"ר הפד ג'רום פאוול (בלומברג)

פרשנות
המשקיעים חוגגים את דעיכת האינפלציה בארה"ב מוקדם מדי

האינפלציה בארה"ב נמצאת אחרי השיא שלה, אבל המשך הלחימה בה צפוי להיות קשה יותר כי סעיפי השירותים, שמהווים 85% ממנה, רק מתייקרים. העלאת הריבית, הצפויה כבר מחר תהיה מתונה יותר, אך החגיגות בוול סטריט מוקדמות

1. מדדי המניות בפתיחת המסחר נסקו אתמול בוול סטריט ביותר מ־3% והדביקו בירוק את השווקים הפיננסיים בתל אביב ובאירופה. מה שהדליק את המסיבה היה הדווח של משרד המסחר האמריקאי שלפיו האינפלציה בארה"ב עלתה בחודש בנובמבר ב־0.1% בלבד, ושוב הורידה את האינפלציה השנתית ל־7.1% זה כבר החודש החמישי ברציפות. אלא שהפעם, הירידה היתה החדה ביותר - 0.6% - מאז יוני האחרון אז היא שברה שיא שהגיע ל־9.1%. המשך הירידה באינפלציה בכלכלה הגדולה בעולם לא הדהימה איש: כולם כבר הבינו כי השיא שלה מאחורינו. אך מה שכן הפתיע היה שיעור הירידה לעומת תחזיות לעלייה של
0.4%-0.2%, ולא היה אפילו חזאי אחד שהימר על עלייה נמוכה.
ההערכה - שנתמכה במחירי חוזים עתידיים במהלך השבוע האחרון, שלפיה אחרי ארבע העלאות ריבית בשיעור של 0.75%, הפעם יו"ר הפד ג'רום פאוול יעלה את הריבית ב־0.5% בלבד, ל־4.5%-4.25% - הופכת לכמעט עובדה מוגמרת. פאוול גם תקשר זאת היטב בתחזית שסיפק בתחילת החודש, אך נתון אינפלציה כל כך חיובי - ועוד ערב החלטת ריבית - רק מחזקת את ההצדקה להורדת הרגל מהדוושה.
האינפלציה מתמתנת, ובסופו של דבר המטרה של הצמצום המוניטרי הוא לרסן אותה. ומה שמתמתן הוא ירידה במחירי הסחורות וצניחה של מחירי האנרגיה, התובלה הימית והמזון, שמשתקפים בנתוני האינפלציה שפרסם משרד המסחר. סעיף האנרגיה במדד שוב ירד ב־1.6% וצמצם את העלייה השנתית בו ל־13%.
ככלל, כל מחירי כל הסחורות הקשורות לאנרגיה, לרבות הנפט, ירדו ב־2%. אך גם שירותי האנרגיה (שירותי גז בישול) ירדו זה החודש השני ברציפות ביותר מ־1%, וגם הדלק בתחנות הדלק ירד ב־3.5% זה החודש השני ברציפות. גם כאשר מסתכלים על שאר הסחורות במדד - ללא אנרגיה ומזון - רואים ירידה של 0.5% זה החודש השני ברציפות.
יש רק כוכבית אחת שצריכים להביא בחשבון בכל הקשור להתפתחות אינפלציית המוצרים: סעיף המזון, בעיקר הביתי, עדיין עולה והוא הוסיף בנובמבר 0.5%, ואף כי מדובר בעלייה בשיעור נמוך לעומת החודשים האחרונים, עדיין מדובר בעלייה. גם ענף הרכב שהוא קריטי בסל הצריכה האמריקאי תרם לירידה באינפלציה כאשר מחירי המכוניות החדשות נותרו ללא שינוי, ולא עלו לראשונה השנה, ואילו מחירי המכוניות המשומשות ירדו ב־3%, הירידה החדה ביותר זה החודש החמישי ברציפות.

2. הבעיה כעת היא אינפלציית השירותים, שמטבעה היא שונה וקשה יותר למיגור ולריסון. החלק הטוב בסיפור הוא שהיא הרבה יותר רגישה ומגיבה להעלאות ריבית, מה שמותיר מקום לאופטימיות. אך מדיניות הריבית צריכה להיות זהירה כי ניכר מהחלק של המוצרים הלא סחירים שהלחצים האינפלציוניים עוד שם. ראשית, אינפלציית הליבה - בניכוי המזון והאנרגיה - ירדה ב־6% וזו ירידה חודשית שנייה כבר.
יתרה מזו, העלייה באינפלציית הליבה שנרשמה בנובמבר היא הנמוכה ביותר מאז אוגוסט 2021. אז מדוע לא להגזים עם האופטימיות? ראשית, כי אינפלציית הליבה כבר מהווה יותר מ־85% מסך האינפלציה. כלומר, רק 15% מהאינפלציה מיוחסת למשבר המזון והאנרגיה. כל השאר, כבר לא קשור לא למלחמה באוקראינה, לא לשיבוש שרשרות האספקה ולא לקורונה בסין.
זו אינפלציה פנימית בעיקר, שיותר קשורה לחזרה הטבעית לצריכת שירותים אחרי שבעידן הפוסט־קורונה המטוטלת רצה לכוון מוצרים. הבעיה השנייה היא התמונה הרחבה יותר: עדיין מדובר באינפלציה של יותר מ־7% ואינפלציית ליבה של 6% כאשר יעד יציבות המחירים שנקבע לפד הוא 2% בטווח הבינוני (ממוצע על פני שנה־שנתיים). כלומר, אחרי כמה חודשים של אינפלציה כה גבוהה, פאוול וחבריו חייבים לכוונן לאינפלציה של סביב מינוס 1% כדי להגיע לממוצע של 2%, וזה לא צפוי לקרות בקרוב.
מעבר לזה, אינפלציית השירותים לא ממש נרגעת. כלכלני משרד המסחר בארה"ב כותבים בהקשר זה כי "סעיף הדיור היה הגורם הדומיננטי בעלייה החודשית במדד (כולו) והמשיך לטפס ועלה ב־0.6% במהלך נובמבר, שכר הדירה עלה ב־0.8% ושירותי דיור בבעלות הדיירים עלו ב־0.7%". כלומר, הדיור - שהוא הסעיף הגדול במדד - הוא מחולל אינפלציה שכן שיעורי העלייה שלו הם גבוהים בכל קנה מידה כאשר גם בנובמבר טיפס סעיף הדיור ל־7.1% - ושבר שיא חדש שלא נרשם מאז 2002.
חשוב מכך, סעיף הדיור השנתי לא יורד. אך לא רק השירותים האלו עלו, גם סעיף התקשורת שהוא בעל משקל משמעותי במדד, עלה ב־1% במהלך נובמבר לאחר הירידה של 0.1%; סעיף הפנאי עלה ב־0.5%; ביטוח הרכב עלה ב־%0.9; סעיף הטיפול האישי עלה ב־%0.7; וסעיף החינוך עלה ב־%0.3 במהלך החודש". ועוד נתון קריטי: מדד השירותים, ללא שירותי אנרגיה, לא רק שנותר עדיין גבוה מאוד ועמד בנובמבר על קצב שנתי של 6.8%, אלא שהוא עולה באופן עקבי מאז אוגוסט 2021, אז הוא עמד על 2.7% בלבד.
כלומר, התמונה הכללית היא של עליות מחירים. ישנו רק סעיף חשוב אחד שירד והוא שירותי הבריאות, אך הירידה בו הושגה רק בזכות החוק למלחמה באינפלציה (IRA), שהעביר הנשיא ג'ו ביידן, שנועד לסבסד ולממן שירותי בריאות. קרי, תשומות הבריאות לא נהיות זולות יותר, אלא שמדובר בתופעה שהיא תוצר של החלטות ממשלה: הממשלה יכולה להתשתנות או שסדר העדיפויות שלה יכול להשתנות.
3. ההחלטה של הפד מחר כמעט נעולה וההתמתנות בקצב העלאות הריבית היא עובדה כמעט מוגמרת. אך עדיין כדאי מאוד לשים לב לדבריו של פאוול, ובעיקר לתחזיות שהוא וחבריו לבנק המרכזי ינפיקו מחר בנוגע לצמיחה, אינפלציה וריבית. האם ירידת המדד תשפיע על אותה תחזית אינפלציה שהיתה אמורה לעלות לעומת התחזית האחרונה? בעיקר אחרי ששרת האוצר האמריקאית (ויו''ר הפד לשעבר) ג'נט יילן זרקה לחלל האוויר תחזית אופטימית במיוחד ואמרה כי היא צופה "ירידה משמעותית ברמת האינפלציה, אם לא יהיה זעזועים מיוחדים" בארה"ב ב־2023.
בעיקר חשוב לפענח את המנגינה של פאוול: האם הוא ימשיך להדגיש את האינפלציה ואת המאפיינים החדשים שלה, או שמה יישמע יותר יוני וידגיש את החשש להיקלע למיתון - שכעת, לא נראה ממש באופק, חרף האיומים. ובעיקר: האם פאוול יתייחס לחשש הגדול בנסיבות הנוכחיות - שעליו שמענו מעט מאוד אם בכלל בדמות סיבוב שני או המכה השנייה של האינפלציה, שבאופן מסורתי היא הרבה יותר אכזרית וקשה למיגור מאשר הסיבוב הראשון. האם פאוול יתייחס למטמורפוזה שחוותה האינפלציה וייתן לשינוי הזה את החשיבות הראויה לו?