מנכ"ל ביג: "בממשלה עושים פוליטיקה קטנה - הם ישלמו את המחיר"
מנכ"ל ביג: "בממשלה עושים פוליטיקה קטנה - הם ישלמו את המחיר"
מנהל קבוצת מרכזי הקניות חי גאליס תקף את ממשלת ישראל בראיון לכלכליסט: "אם הכישלון הקולוסאלי הזה היה מתרחש בחברה עסקית לא הייתה בכלל שאלה מי אחראי"; ביג רשמה ברבעון השלישי עלייה בהכנסות לצד ירידה ברווח; כל מרכזי החברה פתוחים באופן מלא, למעט בקריית שמונה
קבוצת מרכזי הקניות ביג הציגה היום את דוחות הרבעון השלישי. המנכ"ל חי גאליס התייחס בראיון לכלכליסט לתקופת העבודה בעת המלחמה לצד המבצעים המיוחדים כמו הבלאק פריידי, ושוב תקף בחריפות את ממשלת ישראל.
"בבלאק פריידי היו פדיונות שיא ועלייה משמעותית לעומת בלאק פריידי בשנה שעברה. על פי ריס (חברה שמחוברת לקופות בחנויות ובוחנת פדיונות ב 2800 חנויות זהות - שעבדו השנה ושנה שעברה), היתה צמיחה של 16% ברמה ארצית ואצלנו במרכזי הקניות היתה עלייה של 23%. הקניונים האזוריים עלו גם כן סביב 15%. היו מרכזים שהפדיונות בהם הגיעו לשיא של כל הזמנים בשישי שבת. ביג אשדוד עשה פדיון שמעולם הוא לא עשה לפני כן - כמעט 300 שקל למ"ר ליום לעומת 245 שקל למ"ר בשנה שעברה. זה היה עוצמתי וזה חלק מהעוצמה של הכלכלה בישראל ונותן אופטימיות", כך אמר חי גאליס מנכ"ל קבוצת הנדל"ן ביג, עם פרסום דו"חות החברה לרבעון השלישי.
ביג מפעילה כיום 65 נכסים בישראל, מזרח אירופה, מדינות הבלקן וארה"ב. מתוכם 47 מרכזים מסחריים, 6 מרכזים מסחריים בפיתוח ו-12 קרקעות. הנכסים המניבים של החברה משתרעים על שטח של 931 אלף מ"ר. כמו כן, ביג היא בעלת השליטה בחברת הנדל"ן המניב אפי נכסים (89.3%).
בלי לקחת בחשבון את החלק של ביג באפי נכסים, ההכנסות של החברה ברבעון השלישי הסתכמו ב-248.2 מיליון שקל, עלייה של 11.2% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. יחד עם אפי נכסים, ההכנסות עלו ב-16.9% והסתכמו ב-495.2 מיליון שקל.
לדברי גאליס, הקהל מבין שיש פה סוג של חיים לצד המלחמה. "חשוב שהכלכלה תשאר חזקה כי אחרת יהיה פה גם טרור כלכלי. והציבור מבין את זה. רק הממשלה שלנו לא ממש מבינה את זה וזה מה שמצער. הם מנותקים שעושים פוליטיקה קטנה ובסוף ישלמו על זה את המחיר. אני שומע את הקהל שלהם ואנשים שהצביעו להם, ואף אחד לא מקבל את מהלכי הממשלה בהבנה. אם הכשלון הקולוסאלי הזה היה מתרחש בחברה עסקית לא היתה בכלל שאלה מי אחראי והדירקטוריון היה עושה חשיבה ובוחר הנהלה חדשה. הדירקטוריון זה עם ישראל, שחייב לקבל זכות לבחור שוב את ההנהגה שלו, ברגע שהמצב ירגע. מי שהיה אחראי ונכשל צריך לשלם את המחיר. אחריות באה עם פלוסים ומינוסים. מי שמוביל נהנה כשטוב וכשרע".
ביג היתה חברת הקניונים הראשונה שפירסמה מתווה הקלות לשוכרים באוקטובר. עבור כלל השוכרים, למעט שוכרים חיוניים שפעלו כרגיל, בוטל שכר הדירה הבסיסי בחודשים אוקטובר ונובמבר 2023 והשוכרים ישלמו שכ"ד על פי אחוז מהפדיון, לפי חוזה השכירות של כל שוכר. דמי הניהול ישולמו על ידי השוכרים במלואם.
נכון להיום, כל המרכזים של החברה פתוחים באופן מלא, מלבד ביג קריית שמונה שנותר סגור ובו פועלים רק סופר מרקט ורשת פארם, בשעות חלקיות. גאליס נתלה בפדיונות הגבוהים של השבוע האחרון אך גם הוא מודה כי הן הושפעו מהבלאק פריידי ואחרי פיקים באה ירידה.
"זה טבעי שאחרי הבלאק פריידי תהיה דעיכה", הוא אומר. "זה ברור שבלאק פריידי זה פיק. ביג אשדוד עשה בשבת פדיונות גבוהים פי שלושה משבת רגילה והוא היה המרכז שחזר לעבוד אחרון. ברור שפדיונות כאלה לא ישארו אבל גם שמשווים את יום שני השבוע אל מול שנה שעברה, אנחנו בפלוס של כמעט 30%. נובמבר מול נובמבר, על פי ריס, נכון לשלשום, היתה ירידה של 5% כי בשבוע הראשון של נובמבר היה עדיין מצב רוח שפוף של מלחמה. אחרי הכל אנשים ישבו בבית למעלה מחודש, מדינה באבל נוראי, חנויות סגורות וטילים מעל הראש. אבל לאט לאט זה משתחרר וזה פגש צורך של אנשים להתאוורר, אנשים לא הוציאו כסף באוקטובר כי לא יצאו מהבית וחששו מהמצב. אבל בסופ"ש רשתות הקמעונאות עשו מבצעים חזקים ששפכו שמן למדורה, ועזרו לייצר פדיונות גבוהים במיוחד לחודש הזה".
ועם כל השמחה, הפדיונות בעיר אילת קורסים.
גאליס: "יש ירידה באילת בגלל שהמפונים פחות קונים ואין תיירים. אם בנובמבר הפדיונות בכל הארץ ירדו ב-5%, באילת הם ירדו באותה תקופה ב-40%. אין שם תיירים וזה לא פיקניק. גם שם המדינה תצטרך לעזור. זו בדיוק הסיבה שאנשים צועקים על הכספים הקואליציונים. בדיוק בגלל הדברים האלה. צריך את הכסף הזה כדי להבריא את המדינה, כל הכסף צריך ללכת להבראה מחדש של ישובי העוטף, למשפחות החטופים, משפחות ההרוגים, למפעלים שנפגעו מהמלחמה. לשם הכסף צריך ללכת. לא לזהות יהודית וכל מיני שטויות אחרות".
הקניונים חזרו לעבוד בשעות הרגילות. גם הקונים חזרו לקנות בערב?
"בשעות הערב במסחר החזרה יותר איטית. רואים שהלקוחות משתדלים לבוא יותר מוקדם. בעבר בין שמונה לעשר בערב היתה פעילות ועכשיו זה יותר מצומצם. אנחנו פתוחים עד שעה תשע. בחורף בד"כ הקניונים שלנו עובדים עד תשע וחצי ובקיץ עד עשר. רואים את המגמה הזו גם במסעדות שעוד לא חזרו לעצמן גם בגלל שזה סוג של בילוי ואנשים עוד לא לגמרי מרשים לעצמם להרגיש משוחרר ולבלות, והן נפגעות כי אין הרבה לקוחות בשעות הערב".
יש לכם מספר פרויקטים בבינוי, והמרכזי הוא ביג גלילות. אתה צופה עיכוב בפתיחה בגלל המלחמה?
"הנזק היותר משמעותי של עולם הנדל"ן זה העיכוב בעבודות הבניה והמחסור המאד חמור בפועלי בניין. יש לנו 9 פרויקטים בהקמה. שניים בהרחבה בבאר שבע ואשדוד ועוד חמישה פרויקטים שאמורים להפתח ב-2024: גלילות, מגדל העמק, גדרה, כרמי גת ואור עקיבא שבוודאות יהיה להם עיכוב כזה או אחר בפתיחה. כרגע אנחנו נמצאים בכ-50% מכמות הפועלים הנדרשת ומקווים שזה יטופל. המדינה חייבת לטפל בזה באופן בהול כי אם לא יהיו פועלים הנזק יהיה עצום וישתרשר לענפים נוספים. המדינה חייבת להביא פועלים זרים שיחליפו את הפועלים שמנועים מלהכנס למדינה. ביג גלילות אמור להיפתח ברבעון השלישי שנה הבאה ויש מספיק זמן, אז אני מאמין שייפתח בזמן".
ההכנסות התפעוליות נטו (NOI) של החברה, הסתכמו ברבעון ב-159.9 מיליון שקל, עלייה של 9.2%. אם כוללים את החלק של ביג באפי נכסים אז הנתון הזה עלה ב-23% והסתכם ב-362.2 מיליון שקל. ה-NOI מנכסים זהים, כלומר אלו שפעלו לאורך שתי התקופות במלואן, עלה בכל איזורי הפעילות בשיעורים של 6.4% עד 18.4%.
הרווח הנקי של ביג, שכולל בתוכו באופן מובנה את אפי נכסים, הסתכם ב-208.3 מיליון שקל, ירידה קלה בהשוואה לרווח נקי של 212.3 מיליון שקל ברבעון השלישי של 2022, כשמקור הפער הוא בשערוכים בהיקף נמוך יותר של הנכסים.
ה-FFO, שמודד את הרווחיות התזרימית ומנטרל אירועים חד-פעמיים באופיים, דוגמת שערוכים, הסתכם ב-194.6 מיליון שקל, לפי גישת ההנהלה. מדובר על על עלייה של 2.8% בהשוואה לרבעון השלישי של 2022. אפי נכסים תרמה לנתון זה 81 מיליון שקל, בעוד בתקופה המקבילה היא תרמה 67 מיליון שקל.
מניית החברה עלתה ב-3.5% ומתחילת השנה ירדה ב-8%, בעוד מדד ת"א-125 נותר סטטי. שווי השוק של ביג עומד על 8 מיליארד שקל.
"המהלכים שעשינו בשנים האחרונות בהשתלטות על אפי נכסים והעובדה שדיללנו את סך הנכסים שלנו בישראל וחשבו שזה יפגע בחברה, בסופו של דבר זה יצר יתרון ולא חסרון. עכשיו הנכסים בחו"ל שהם יהלומים עוזרים לנו. פיזור הגאוגרפיות נותן לחברה יכולת להיות סולידית ויציבה. רואים את זה בכל הפרמטרים. החברה מפוזרת בצורה נכונה וצריך לקרות משהו דרמטי כדי לפגוע בה", סיכם גאליס.