הבנק האנגלי מזהיר כי הממלכה במיתון שיימשך שנתיים - הפאונד נופל ב-2%
הבנק האנגלי מזהיר כי הממלכה במיתון שיימשך שנתיים - הפאונד נופל ב-2%
העמדה הניצית מאד שהציג יו"ר הפד אתמול דוחפת את הדולר מול המטבעות המובילים בעולם, כשמנגד הבנק האנגלי מציין כי הממלכה נמצאת כבר במיתון שצפוי להימשך עד לאמצע 2024; הדולר עולה ל-3.57 שקלים; פסגות: "פאוול הבהיר שאין בכלל סיבה לדיון על עצירה של העלאות הריבית בזמן הקרוב"
הדולר מתחזק על חשבון השקל, לאחר העלאת הריבית של הפד אתמול - ובעיקר העמדה הניצית שהציג יו"ר הבנק ג'רום פאוול במסיבת העיתונאים - עמדה שדוחפת את המטבע האמריקאי מול המטבעות המובילים בעולם.
הדולר קופץ ב-1% ונסחר מעל 3.57 שקלים, היורו יורד ב-0.5%, נסחר סביב 3.48 שקלים. הדולר אינדקס (מול סל המטבעות המובילים בעולם) מטפס ב-1.5% ל-113.02 נקודות. היורו יורד ב-0.8% ל-0.97 דולר. הפאונד מאבד 2% ונסחר ב-1.11 דולר.
ברקע הירידה החדה בפאונד, הבנק האנגלי מציין בהודעה כי אנגליה נמצאת כבר במיתון שצפוי להימשך עד לאמצע 2024 - לפי התחזית המעודכנת האינפלציה תטפס עד ל-11% כבר במהלך הרבעון הנוכחי. הבנק האנגלי הקפיץ היום את הריבית ב-75 נקודות בסיס ל-3% - העלאת ריבית שמינית ברציפות מאז החל הבנק בסייקל העלאות הריבית שלו, בדצמבר 2021. זאת מול אינפלציה של 10.1% בממלכה. מדובר בהעלאה החדה מאז שנת 1989.
הפד העלה אתמול את הריבית ב-0.75% לרמה של 4% וחשוב לא פחות - היו"ר פאוול הבהיר שגם אם קצב ההעלאות ירד בקרוב, סייקל ההעלאות יהיה ארוך והריבית תגיע בסופו לרמות גבוהות יותר מכפי שהעריכו בעבר.
"פאוול בא למסיבת העיתונאים כדי להבהיר לכולם שאין בכלל סיבה לקיים דיון על עצירה של תהליך העלאות הריבית בזמן הקרוב". כך אומר גיא בית אור, הכלכלן הראשי של פסגות בית השקעות.
"הסיבות שהציב פאואל ברורות. שתמונת האינפלציה רק החריפה, ושוק העבודה ממשיך להיות הדוק מדי – עם עליות שכר שמתואמות לאורך זמן עם רמת אינפלציה אשר גבוהה משמעותית מהיעד
"פאוול הדגיש כי יהיה צורך להעלות את הריבית לרמות גבוהות יותר ביחס למה שהבנק העריך בשלב מוקדם יותר. בה בעת, בשל העובדה שמעתה כבר נכנסים למדיניות יחסית מהדקת, קצב העלאות הריבית יואט", אמר עוד בית אור.
גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, התייחס גם הוא לעמדה הניצית של פאוול, שטען כי "התנאים הפיננסיים כבר הפכו למצמצמים, אך עדיין לא במידה מספקת בכדי להשתלט על האינפלציה ולכן יש מקום לעוד העלאות ריבית בהמשך".
בפמן מעריך כי "עתה, כאשר הריבית עלתה במידה ניכרת והתנאים הפיננסיים כבר מצויים בסביבה 'מצמצמת', הפד יכול להרשות לעצמו לבחון האטה בקצב העלאות הריבית (לא עצירה). זאת על מנת להעריך את ההשפעה של 375 נקודות בסיס של הידוק מוניטרי מצטבר ומהלך הידוק משמעותי מספיק בתנאים הפיננסיים בארה"ב".