פרשנותרובינהוד חשבה לטווח קצר - והעובדים הם אלו ששילמו את המחיר
פרשנות
רובינהוד חשבה לטווח קצר - והעובדים הם אלו ששילמו את המחיר
משיכת פיצויים למייסדים בזמן שמחיר המניה נופל, הישענות על שוק הקריפטו, התעלמות מהמשקיעים הקטנים - כל אלו ועוד מצביעים על ההסתכלות המצומצמת שמאפיינת את החברה מאז היווסדה, וגרמו לה כעת לפטר רבע מעובדיה. אולם כל עוד היא תמשיך כך, לא משנה כמה עובדים היא תפטר, תנאי השוק תמיד יפתיעו אותה
ההודעה של רובינהוד כי היא מפטרת רבע מכוח העבודה שלה אינה חריגה במגזר הטכנולוגי - הרי רבות חברות הטכנולוגיה שהודיעו על פיטורים בשבועות האחרונים כדי לקצץ עלויות ולהתכונן למה שנראה כתקופה דלה יחסית במזומנים. אך רובינהוד אינה זהה לחברות האחרות במגזר. היא, יותר מכולן, הייתה צריכה להבין את שבריריות תנאי השוק, כי הלקוחות שלה אינם תאגידים, חברות, ממשלות או ציבור שווי של מיליארדי צרכנים - הלקוחות שלה הם הסוחרים הקטנים.
ברובינהוד בישרו את ההודעה בעודם לכודים במכבש של בשורות נוראיות. מצד אחד - דו"חות כספיים קטסטרופליים לרבעון השני של 2022, שהראו ירידה של 44% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל של 2021 והתרסקות במספר המשתמשים הפעילים החודשיים ל-14 מיליון, 33% פחות מהרבעון המקביל אשתקד; מהצד השני - הודעה של מחלקת השירותים הפיננסיים של מדינת ניו יורק (NYDFS) כי היא מטילה קנס של 30 מיליון דולר על יחידת המסחר במטבעות קריפטוגרפיים של רובינהוד על הפרות לכאורה של תקנות איסור הלבנת הון ואבטחת סייבר. ב-NYDFS ציינו כי נמצאו כשלים משמעותיים בפיקוח, תחזוק ואישור תוכנית נגד הלבנת הון ואבטח סייבר, כשלים שנבעו מליקויים בניהול החברה ובפיקוח על תוכניות הציות שלה. אלה כוללים כשלים בטיפוח ותחזוקה של תרבות של ציות והקצאת משאבים נאותים לתוכניות.
אנליסטים הסבירו כי הצמצום בכוח האדם, שמצטרף לצמצום ראשון שביצעה החברה באפריל (אז של 9%), יסייע לשורת הרווח המצטמקת של רובינהוד. זה נראה כמו תחזית בטוחה למדי (אבוי לחברה שמפטרת רבע מכוח העבודה שלה ולא מצליחה לשפר מדדים), אך מצד שני עולה מאותה פעולת אכיפה כי הבעיה של רובינהוד היא בהנהלה, לא בכפילות תפקידים של מפתחים כפי שהסביר מייסד ומנכ"ל החברה ולאד טנב לעובדים במכתב ההודעה על הפיטורים.
"אנו מדברים לעיתים קרובות על המשימה שלנו להפוך את תחום הפיננסים לדמוקרטי יותר לכולם, ואחד הדברים המוערכים ביותר ברובינהוד הוא עבודת הצוות בעודנו מתקדמים לעבר המשימה שלנו – ביחד", כתב. "בשנה שעברה איישנו משרות בחטיבות רבות תחת ההנחה שפעילות המשקיעים הפרטיים המוגברת שחווינו בשווקי המניות והקריפטו במהלך המגפה תמשיך גם לתוך 2022. אך באווירה החדשה הזו אנחנו פועלים עם יותר עובדים מכפי שצריך".
טנב כמובן לא ציין כי גם בזמן שמחיר המניה נפל בשנה שעברה הוא עצמו משך פיצויים בשווי 800 מיליון דולר, בזמן שהשותף-מייסד שלו בייג'ו בהט קיבל כמעט 600 מיליון דולר עבור 2021. זאת אומרת, שני המייסדים לבדם משכו לעצמם הכנסות בשווי 1.5 מיליארד דולר מהחברה.
חשיבה לטווח קצר מסוג זה מאפיינת את מייסדי האפליקציה שנוסדה ב-2013, כפי שהיא ניכרת במכתבו של טנב לעובדיו והערכתו שהראלי בשווקים ימשיך זמן רב, ועולה גם מההישענות הלא מוסברת על השוק הסחיר הכי תנודתי שקיים – שוק הקריפטו.
ברובינהוד גם לא הצליחו להעריך לטווח ארוך וכראוי את היכולת שלהם לייצר הכנסות מקהל משתמשים קטן יחסית עם מעט כסף. החברה בהווייתה יצרה לאורך השנים פלטפורמה שמתגמלת מסחר מסוכן ומהיר, תוך שהיא מנסה להפוך אותו גם לשעשוע עם קונפטי וירטואלי שיורד על משתמשים אמיצים במסחר הראשון שלהם ומערכת תגמולים שונה. כמה כסף כבר אפשר לייצר ממהמרים?
ב-2020 זה עבד. אנשים עם מעט מאוד הון עצמי להשקיע נכלאו בביתם בסגרים הראשונים בעקבות התפרצות מגיפת הקורונה, לקחו את התשלומים הישירים ששלחה ממשלת ארה"ב והשקיעו אותם באמצעות הפלטפורמה. בחודשים הראשונים התווספו לפלטפורמה 3 מיליון משתמשים חדשים - זו הייתה צמיחה מסחררת, שהרי בעשור שלם שקדם למגיפה הפלטפורמה הצליחה למשוך רק 10 מיליון משתמשים. בחודש מרץ של אותה השנה, זינקו הכנסותיה פי שלושה והפיקדונות זינקו פי עשרה לעומת חודש לפני כן. ברובינהוד ידעו מהיכן מגיע הכסף החדש שהוזרם לפלטפורמה, אך לא התייחסו אליו כזמני ובחרדת הקודש שהייתה ראויה לו.
באותו האופן היא לא ראתה את הראלי בשוק הקריפטו והתייחסה אליו כזמני, ולהכנסות שהיא מפיקה מהשוק גם בחרדת קודש. שוק הקריפטו אינו שוק יציב, ולאורך השנים הוא יודע עליות כפי שהוא יודע נפילות.
כשלוקחים בחשבון שהפלטפורמה של רובינהוד פונה בדיוק לסוחרי יום, שהם משקיעים קטנים בלי משאבים רבים לספוג הפסדים, שוב קשה מעט ליישב את האופטימיות שהחברה גילתה בצמיחה האגרסיבית שלה וחלוקת התגמולים המכובדת למייסדיה. כל עוד רובינהוד לא תזהה כראוי את פרופיל הלקוחות שלה ואורך הנשימה הפיננסי המוגבל שלהם, לא משנה כמה עובדים היא תפטר, תנאי השוק תמיד יפתיעו אותה.