סגור
קאנטרי גארדן נדל"ן סין
קאנטרי גארדן; שוב נחלצה ברגע האחרון (צילום: רויטרס)

בועת הנדל"ן בסין: קאנטרי גארדן שוב חמקה מחדלות פירעון

ענקית הנדל"ן הצליחה להימנע בפעם השנייה בתוך ארבעה ימים מאי-תשלום חובותיה, שעות ספורות לפני הדד-ליין; זאת אחרי שפספסה תשלומי ריבית על אג"ח בשווי של 22.5 מיליון דולר; לפני מספר שבועות הגישה בארה"ב ענקית הנדל"ן הסינית אוורגרנד בקשה להגנה מפני נושים

חברת הנדל"ן הסינית קאנטרי גארדן ביצעה בדקה ה-90 תשלומים על אג"ח בדולרים. התשלום בוצע שעות ספורות לפני סיומה של תקופת הגרייס (תשלום רק של הריבית, בלי הקרן), כך לפי אדם המקורב לנושא. בזכות התשלומים הללו הצליחה החברה להימנע מחדלות פירעון זו הפעם השנייה בארבעה ימים.
קאנטרי גארדן פספסה תשלומי ריבית על אג"ח בשווי כולל של 22.5 מיליון דולר ב-6 באוגוסט, כך שנותרה לה רק תקופת גרייס של 30 יום לבצע את התשלומים אחרת תוכרז כחדלת פירעון. מצב כזה היה מוביל לטלטלות בשוקי ההון ולחשש שהתמריצים עליהם הכריזה הממשלה הסינית לא מספיקים כדי לייצב את הכלכלה בכלל ואת סקטור הנדל"ן בפרט.
לפי המקורבים, קאנטרי גארדן הציעה גם להאריך בשלוש שנים את התשלומים על שמונה אגרות חוב סיניות בשווי כולל של 10.8 מיליארד יואן (1.48 מיליארד דולר). ברויטרס דיווחו כי האג"ח הללו שהונפקו בידי קאנטרי גארדן והחברה הבת שלה נועדו לפירעון ב-2023 ו-2024.
מקאנטרי גארדן לא התקבלה תגובה לדיווח. ענקית הנדל"ן דיווחה בסוף אוגוסט על הפסד של 6.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה.
"קאנטרי גארדן מנסה לעמוד בהתחייבויות החוב שלה, אך התשובה לשאלה האם כך יוכל להימשך המצב הנוכחי, תלויה ביעילות של סבב התמריצים הנוכחים והקלת הרגולציות בסין". כך אמר הכלכלן גארי אנג מ-Natixis Asia Pacific. התמריצים האחרונים שהשיקה הממשלה הסינית כוללים הורדת שיעורי המשכנתאות והריבית על הלוואות לרוכשי בתים בפעם הראשונה.
להערכתו של אנג התמריצים יסייעו לייצב את שוק הדיור ולחזק את אמון הצרכנים. עם זאת, מחנק המזומנים של קאנטרי גארדן הוא סימן למצבו הפגיע הכללי של סקטור הנדל"ן הסיני, המייצג כרבע מהכלכלה. בנוסף לקשיים בנדל"ן, ההתאוששות הכלכלית עצמה מקרטעת מאז הסרת הגבלות הקורונה. כך למשל, סקטור השירותים התרחב באוגוסט בשיעור הנמוך ביותר מזה שמונה חודשים.
לפני מספר שבועות ענקית הנדל"ן הסינית אוורגרנד הגישה בארה"ב בקשה להגנה מפני נושים. החברה הגיעה לחדלות פירעון ב-2021, והיקף חובותיה הגיע בשנה שעברה ל-300 מיליארד דולר. ההליך בארה"ב יאפשר לה להגן על נכסיה בתקופת המו"מ, ויאפשר שיתוף פעולה בין בתי המשפט והנושים בכמה מדינות.