בלעדיהפסדים וקושי במציאת משקיעים: חברת הצ'קים הדיגיטליים של בני ברון נסגרת
בלעדי
הפסדים וקושי במציאת משקיעים: חברת הצ'קים הדיגיטליים של בני ברון נסגרת
וי צ'ק הודיעה כי אתר החברה והאפליקציה ייסגרו ב־30 בינואר. הסגירה מגיעה על רקע קריסת המגעים לרכישה בידי חברת הסליקה שבא וההפסדים המתמשכים. וי צ'ק: "נבטיח שכל התשלומים יעברו"
גם גיוס לפי שווי של 50 מיליון שקל בתחילת השנה הנוכחית לא עזר לווי צ'ק (V-Check), שביקשה להתחרות בבנקים, לשרוד את התנאים הכלכליים העכשוויים. חברת הצ'קים הדיגיטליים הודיעה היום (ג') ל־20 אלף לקוחותיה כי תחדל מפעילות בינואר. למעשה, כבר מהיום לא היה ניתן להשתמש בחלק משמעותי של מערכת התשלומים של החברה. אתר החברה והאפליקציה יפסיקו לפעול ב־30 בינואר.
וי צ'ק, שהוקמה ב־2015, פועלת מראשון לציון וכוללת עשרה עובדים. החברה ביקשה לאתגר את ענף הבנקאות והצ'קים הארכאי כשאיפשרה לעסקים וללקוחות לשלם בצ'קים דיגיטליים, תוך לקיחת עמלה של כמה שקלים על כל תשלום. עם לקוחות וי צ'ק נמנו גם חברות גדולות כמו דיפלומט ויוניליוור. החברה אף קיבלה בסוף 2022 רישיון מרשות שוק ההון של נותן שירותים בנכס פיננסי, שאיפשר לה לנהל ארנק דיגיטלי עבור הלקוחות, שיכלו להימצא ביתרה בחשבונם בה.
מייסד וי צ'ק ואחד משלושת בעלי השליטה בה הוא קובי רם (17%). בין בעלי השליטה נמצא גם בני ברון (35.8%) שהשתלט לאחרונה על חברת אביזרי הבנייה אינרום. ברון מחזיק במניות החברה דרך לב ברון קומידיטיס, חברת יבוא המלט שבשליטתו. מחזיק מניות גדול נוסף הוא קבלן הבניין מאיר כהן (35.8%). ברון הצטרף לחברה בשנת 2020, זמן קצר לאחר שווי צ'ק ביקשה לגייס משקיעים דרך פלטפורמת פיפל ביז, לפי שווי של 16 מיליון שקל (אחרי הכסף) – אך ויתרה. ברון הוא גם זה שהחליט סופית כי החברה תיסגר.
על פי מידע שהגיע לידי כלכליסט, וי צ'ק דווקא הצליחה להגדיל את היקף הלקוחות שלה משנה לשנה, כאשר נכון לשנת 2024, כ־43 אלף צ'קים בהיקף של 92 מיליון שקל היו אמורים להיפרע. זאת, לעומת 2023, שבה נפרעו כ־33 אלף צ'קים בהיקף של 58 מיליון שקל.
אולם למרות הצמיחה בפעילותה, התכנון להתממשק עם מערכת התשלומים של בנק ישראל, שהצריך השקעה נוספת של 8 מיליון שקל, הביא להחלטת בעלי השליטה לא להמשיך לתמוך בחברה, לנוכח ההפסדים המתמשכים. על פי הערכות, המשקיעים בחברה, ובהם ברון, הפסידו כ־11.5 מיליון שקל על השקעתם.
על רקע זה חיפשה וי צ'ק להירכש על ידי גורם חיצוני, עם עדיפות לחברת כרטיסי אשראי. המשא ומתן המתקדם ביותר נערך עם חברת הסליקה שבא, אולם הוא לא הבשיל.
צ'קים מנייר עדיין מהווים את אמצעי התשלום העיקרי בכל הנוגע להוצאות שוטפות. על פי בנק ישראל, היקף התשלום בצ'קים מגיע לכמעט 900 מיליארד שקל בשנה, יותר מפי שניים מהיקף התשלומים בכרטיסי האשראי. הנתונים הללו אינם במקרה, השימוש בצ'קים מאפשר למשלם לפרוס תשלומים מחוץ למסגרת האשראי, לרוב בתשלומים גבוהים כמו שכר דירה או תשלום לגנים. גם עסקים משתמשים בצ'קים, בעיקר בין לקוחות לספקים.
תגובת וי צ'ק: "מיום הקמתה וי צ'ק העמידה לטובת עשרות אלפי לקוחותיה, פרטיים ועסקים, אמצעי תשלום דיגיטלי, ראשון מסוגו בארץ. אנו גאים שעל בסיס החזון של וי צ'ק בנק ישראל מקדם בימים אלה את הצ'ק הדיגיטלי, שיהווה פתרון לצ'ק הנייר המיושן. לצערנו, עקב קשיי התקופה האחרונה הודענו שפעילות החברה מסתיימת בסוף ינואר 2025. תהליך הסגירה מבוצע בשקיפות מלאה למול הלקוחות על מנת להבטיח שכל התשלומים עוברים בצורה מלאה. הטכנולוגיה העומדת מאחורי החברה עומדת למכירה ואנו מקווים כי נוכל להפנות את קהל לקוחותינו הנאמן לרוכשים".
תגובת שבא: "שבא, בהיותה חברה ציבורית המחויבת לקידום האינטרסים של בעלי המניות שלה, איננה מתייחסת בתקשורת בנוגע לבחינות פוטנציאליות שלא הבשילו".