בלעדיחברת עמדה המייעצת למוסדיים: הגיע הזמן ששיכון ובינוי תמנה מנכ"ל קבוע
בלעדי
חברת עמדה המייעצת למוסדיים: הגיע הזמן ששיכון ובינוי תמנה מנכ"ל קבוע
כבר יותר משלושה חודשים ששיכון ובינוי מתנהלת ללא מנכ"ל קבוע, כשאת התפקיד ממלא באופן זמני מאז יולי סמנכ"ל הכספים עמית בירמן; עמדה, שבפועל מייצגת את המוסדיים בעלי המניות בחברה, לא מסרה המלצה לתגמול המבוקש לבירמן, בשל הצורך במינוי קבע
שיכון ובינוי שבשליטת נתי סיידוף מתנהלת כבר מעט יותר משלושה חודשים ללא מנכ"ל קבוע, וכעת הסוגיה מגיעה לכדי חיכוך עקיף מול הגופים המוסדיים שמחזיקים במניות החברה.
היום היתה אמורה להתקיים אספת בעלי מניות שעל סדר יומה אישור תנאי התגמול שביקשה שיכון ובינוי להעניק לעמית בירמן, סמנכ"ל הכספים וממלא מקום המנכ"ל מאז יולי. אלא שבסוף ספטמבר הודיעה שיכון ובינוי על כך שהיא דוחה את האספה ל"מועד לא ידוע, בעקבות דיונים עם יועצים לגופים המוסדיים". במילים אחרות - חברת הייעוץ עמדה, שמייעצת למוסדיים הישראליים כיצד להצביע באספות בעלי מניות. בפועל, ההמלצות האלו קובעות את אופן ההצבעה של המוסדיים.
לכלכליסט נודע כי עמדה סירבה למסור את המלצתה בכל הנוגע לאספה הקרובה של שיכון ובינוי. כלומר, היא לא המליצה אם לתמוך או להתנגד לתנאי התגמול המבוקשים עבור בירמן. הסיבה לכך היא שבירמן מכהן כממלא מקום מנכ"ל ולא כמנכ"ל קבוע, ומבחינת עמדה את הדיון בנוגע לתנאי התגמול יש לקיים לאחר מינוי מנכ"ל קבוע. עוד נודע כי סיידוף עצמו ניהל חלק מהדיונים מול עמדה.
שיכון ובינוי מבקשת מבעלי המניות לאשר לבירמן שכר בעלות של 4.6 מיליון שקל בשנה. התגמול מורכב משכר חודשי של 188 אלף שקל, עלייה של 60% ביחס לשכרו החודשי כסמנכ"ל כספים; מענק חתימה של 1.1 מיליון שקל, שרק חלקו (570 אלף שקל) ישולם השנה; מענק בשיקול דעת של הדירקטוריון בגובה 300 אלף שקל; וכן חבילת אופציות בשווי כלכלי של 2 מיליון שקל. האופציות יבשילו במנה אחת ביולי 2025 ויפקעו לאחר חמש שנים. מחיר המימוש, 7.3 שקלים למניה. מכיוון שכיום מחיר מניית שיכון ובינוי עומד על 8.46 שקלים, האופציות כבר נמצאות בתוך הכסף. עלות הרכיב ההוני בשנת 2024 צפויה להגיע ל־1.3 מיליון שקל, כך שעלות השכר הכוללת של בירמן תעמוד, כאמור, על 4.6 מיליון שקל, אם בעלי המניות יאשרו את התגמולים. בפועל, עלות השכר של בירמן תהיה גבוהה יותר, 6.5 מיליון שקל, שכן הוא זכאי כסמנכ"ל כספים לקבל מענק של 1.6 מיליון שקל על ביצועי החברה בשנת 2023 וכן 300 אלף שקל נוספים, מענק בשיקול דעת, שמתאר התגמול שפרסמה שיכון ובינוי לא כולל אותם.
בעמדה לא מתייחסים לחבילת השכר המבוקשת עבור בירמן או לבירמן עצמו, אלא רק לעיקרון שלפיו יש לדון בתנאי תגמול של מנכ"ל רק כשממונה מנכ"ל קבוע ולא ממלא מקום. כך, למשל, העיקרון המנחה הבסיסי של מתן תגמול הוני הוא לקשור בין האינטרסים של המנכ"ל, החברה והמשקיעים לטווח ארוך, ואין היגיון של ממש להעניק לממלא מקום מנכ"ל תגמול הוני על עצם היותו ממלא מקום.
בירמן הוא המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי הקבוע, ובמידה רבה התגמול המבוקש עבורו משדר מסר שכזה למשקיעים, אולם סיידוף לא פוסל מינוי חיצוני, ככל שיהיה מדובר בדמות בעלת שיעור קומה בשוק ההון המקומי.
בסוף יוני התפטר תמיר כהן מתפקיד המנכ"ל, עשרה ימים בלבד לאחר שסיידוף מתח עליו ביקורת פומבית בריאיון לכלכליסט. כהן כיהן בתפקיד כארבע שנים, ובמכתב ששלח לדירקטוריון כתב שהוא עוזב על רקע חילוקי דעות עם סיידוף ורצונו לגבש קבוצת משקיעים שתרכוש את השליטה.